Hantering av valsedlar vid val

INSÄNDARE. I våra val till riksdag, regioner och kommuner får vi tre olika valsedlar. Dessa ska vi lägga i tre olika kuvert som av valförrättaren stoppas ner i tre olika, stora behållare. Så här har det sett ut så länge jag kan minnas. När valstugorna stänger ska dessa behållare öppnas, kuverten sprättas upp och valsedeln tas ut. De räknas manuellt och man får fram ett preliminärt resultat. Sedan räknas de igen och efter det räknas alla kryssen. Om det är någon tveksamhet någonstans räknas valsedlarna igen.

I Kenya har du en gemensam valsedel / gemensam omröstning och om ett afrikanskt val hölls som i Sverige skulle alla klaga.

Detta tar förfärligt lång tid.
Finns det då inte ett snabbare sätt, utan att valhemligheten röjs?

Jodå, så här kan man göra:
Vi har våra valsedlar. Dessa förses med en QR-kod, för vilken valkrets och parti de avser. Varje röstsedel har också en unik identifikationskod så den kan inte räknas två gånger.

I stället för att läggas i kuvert, läggs de i en plastbehållare, lika stor som kuvertet men med en ”dörr” på, som när denna är stängd, ser man alla hörnen och strecket som finns på valsedeln längs långsidan, men inte texten. När plastbehållaren är stängd ser man alltså inte vilken valsedel som ligger i.
Man går fram till röstförättaren som tar emot dessa tre behållare som sätts ovanpå de stora behållarna, man trycker på en knapp på plastbehållaren och röstseden faller ner i den stora behållaren utan att avslöja innehållet.

Vid rösträkningen töms valsedlarna ut, som då inte har några kuvert. De samlas ihop så att de ligger på samma håll. De stoppas ner i en rösträkningsmaskin som läser av QR-koden och ID-koden och på några sekunder har man fått ut resultatet som skickas till valmyndigheten.

Observera att QR-koden, med dess unika identifikationkod och partitillhörighet, läses av först efter att den helt anonymt lagts ner i den stora behållaren tillsammans med alla andra valsedlar. Det går alltså inte att klura ut vem som lagt ner en viss valsedel.

Då hade vi haft ett färdigt valresultat 20.15 på valdagen. Och man slipper sitta och kontrollräkna. Man kan räkna om sedlar men då stryks den tidigare valsedeln som har detta id-nummer. Maskinen ska också kunna läsa av kryssade namn och strukna namn. Denna avläsning förenklas genom att man har två rutor framför namnet, ett för ”JA” för det namnet och den bredvid för ”NEJ”.

Förtidsröstare hanteras på samma sätt, röstsedlarna samlas ihop dagen före ordinarie val och skickas till närmsta ordinarie vallokal tillsammans med röstlängden (för kontroll av antal). Det tar ju bara några sekunder att räkna dem! Det skall göras efter 20.00 på valdagen (för att inte avslöja valtrenden innan alla har röstat!). Det spelar ju ingen roll vilken röstsedel som räknas i vilken valkrets, allt samlas ihop och skickas till valmyndigheten, där sammanställningen görs.

Förhindrande av valfusk(så att någon inte stoppar in en trave extra sedlar någonstans) förhindras genom att vallängdens uppgifter om antalet röstare ska stämma överens med antalet röstare.
Kostnaden för detta är att göra plastbehållare i vilken röstare ska lägga sina valsedlar. Denna behållare återanvänds till nästa röstare som kommer in i lokalen. Dessutom behövs maskin som kan räkna valsedlar, men det finns ju sådana som räknar pengar och det kan ju inte vara svårare med valsedlar. Lite program också förstås…

Det man spar in är tid, noggrannhet och personal på regionkontoren som sitter i en vecka och räknar och sorterar valsedlar. Har man förtidsröstat kan man sedan inte ändra sig på valdagen, detta är den enda stora förändringen. Då får man stå för sitt val.

Detta är ett alternativ till helelektroniskt system som myndigheterna inte vågar satsa på och som allmänheten kanske ställer sig skeptisk till. Att man röstar via sitt BankID över internet (fast göra sin självdeklaration går bra) eller att gå till spelbutiken och rösta via den utrustning som finns för Lotto.
Eller är hela valet egentligen bara ett enda stort Lotto?

Snabbare val

Finsk valsedel: kandidatens nummer antecknas i cirkeln, varefter sedeln viks ihop, stämplas och läggs i urnan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Danska röstsedlar vid omröstningar från kommun- och regionvalet

2 thoughts on “Hantering av valsedlar vid val

  1. Vi borde få rösta digitalt med bankid. Att stå i kö och lägga lappar i en låda som sedan ska räknas manuellt är stenåldern. Det skulle förenkla och resultatet kommer snabbt. Dessutom skulle det höja valdeltagandet. Som ett alternativ givetvis. Det fungerar ju i andra länder.

    14
  2. En uppdatering av valsystemet måste komma. Nuvarande är uråldrigt. De förslag/försök till förändring, som framförts, har konsekvent stoppats av röda laget. Undrar varför, de älskar ju att peta i allt. Kan det finnas en risk att ett modernt system, blir svårt att manipulera?

    33

Kommentera