Idag är det val till Riksdag, regioner och kommuner i Sverige. Glöm inte kryssa

VALETT 2022. I dag, den 11 september, är det valdag. Det går antingen att rösta i den egna vallokalen eller i en röstningslokal för förtidsröstning. Klockan 20 stänger röstmottagningen och då börjar rösträkningen. Ett första preliminärt valresultat visas under kvällen. Den preliminära rösträkningen fortsätter sedan under onsdagen efter valdagen. Länsstyrelsernas slutliga rösträkning påbörjas dagen efter valdagen. All rösträkning går att följa på vår webbplats.

Nytt för i år att valsedlarna ligger bakom en skärm så ingen ser vilka valsedlar du plockar.

Det svenska valsystemet ser ut som det gör för att garantera ett korrekt valresultat. Det är ett decentraliserat system som har inbyggda kontrollstationer på flera nivåer. Utbildad personal räknar alla röster, det vill säga valsedlar, flera gånger. All rösträkning är offentlig och vem som helst kan komma och se hur det går till. Valsedlarna sparas hos länsstyrelsen och kan räknas om flera gånger om det skulle behövas.

Preliminär rösträkning i två steg
När vallokalerna har stängt på valdagen påbörjar röstmottagarna i vallokalerna den preliminära rösträkningen. Vid den preliminära rösträkningen räknas rösterna för de partier som förväntas kunna få mandat och en preliminär mandatfördelning mellan partier tas fram. Röster i riksdagsvalet räknas först, därefter räknas röster i val till kommunfullmäktige och sist röster i val till regionfullmäktige. Den preliminära rösträkningen fortsätter sedan under onsdagen (och eventuellt torsdagen) efter valdagen, då sent inkomna förtidsröster och utlandsröster som inte hann fram till vallokalerna på valdagen räknas.

Slutlig rösträkning och valresultat
Måndagen efter valdagen, den 12 september, påbörjar länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. Då bedömer och räknar länsstyrelsen rösterna för samtliga deltagande partier och även personröster. Länsstyrelsen bedömer också vilka röster som är giltiga och ogiltiga.

Det slutliga valresultatet för riksdagen presenteras först när samtliga länsstyrelser har genomfört den slutliga rösträkningen och Valmyndigheten har fattat beslut om att fördela mandaten, utse ledamöter och ersättare och fastställa valresultatet. Det slutliga valresultatet för riksdagsvalet väntas fastställas cirka en vecka efter valdagen. Cirka två veckor efter valdagen väntas alla valresultat i val till region- och kommunfullmäktige vara färdigräknade och fastställda av länsstyrelserna.

Röstberättigade personer i valet 2022

 • Röstberättigade i valet till riksdagen 7 772 120
 • – varav förstagångsväljare 439 232
 • – varav utlandssvenskar 178 901
 • Röstberättigade i val till regionfullmäktige 8 147 129
 • Röstberättigade i val till kommunfullmäktige 8 196 423
 • 54 613 kandiderar i valen – här är listan
 • Ungefär 2,8 miljoner har förtidsröstat

-Pettersson ser att det finns drygt 100 partier att välja mellan, välj vad ni vill och tror på men glöm absolut inte att kryssa…

Glöm inte kryssa

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Idag är det val till Riksdag, regioner och kommuner i Sverige. Glöm inte kryssa

 1. Hur menar du nu Pettersson??? Det var väl ett skämt det där med kryssningen, eller hur? För så kan man väl inte göra, ha ha! Och det tjänar ju heller inte våra goda nationalistiska syften, som vi ju å försakar att främja, eller hur? Men symboliskt, naturligtvis totalt JA!!! Men INTE i praktiken, såklart!!! 😏

 2. Jag säger nästan samma som vår statsminister, jag kan samarbeta med alla utom muslimer.
  Hönan fattar inte att hon skapar splittring i samhället genom att säga så.

  18
  2
 3. Citat av Magdalena Anderssons
  ”Vi vill inte ha Chinatown, Somalitown eller Little Italy. Vi ska kunna bo blandat med de olika erfarenheter som vi har”
  Betydelsen är en önskning. ”Vi vill inte” vem vill inte, sossarna? ”Vi ska” hon vill bestämma hur alla folk ska göra istället i Sverige.

  Hon säger att vi inte vill bo med de som är lika, utan vi ska bo blandat.
  Av vilken orsak?
  Vad vill hon uppnå?
  Vilka erfarenheter är så bra att de måste blandas med allas erfarenheter? Vilket språk ska användas för att dela erfarenheterna?

  Mångkultur bygger på enklaver med olika kulturer, det är så kulturer upprätthålls, som tex Sverige. Om alla flyttar samman ned till kvartersnivå blir det en gemensam kultur, utan gemensamt språk. Och det egentliga resultatet är en utrotning av det svenska!
  Hön önskar alltså en utrotning av Sverige!

  26
  2
  • I min vallokal möttes jag av tre skäggiga män som talade svenska med bryning. De var där för att hålla ordning på väljarna! Jag hade faktiskt lust att vända med oförrättat ärende. Men jag röstade i alla fall.

   19
 4. De har fortfarande inte lärt sig hur man ska skydda valhemligheten. I mitt område (Göteborg) flyttade de den gamla vallokal för mitt distrikt till en gemensam för flera distrikt.
  Där fick man mycket riktigt plocka röstsedlar bakom en skärm. Men sedan fick man stå i kö bland alla andra med röstsedlarna i hand. Så valhemligheten hamnade i papperskorgen, igen. Socialister kan inte se till att valhemligheten behålls.

  24
  1

Kommentera