Ryssland har problem i Ukraina

UKRAINA. Efter Rysslands brutala och olagliga invasion av Ukraina, som saknar stöd i folkrätten hopar sig problemen för president Vladimir Putin och hans speciella militära operation. Putins mål var att på några dagar demilitarisera och denazifiera Ukraina, avsätta Volodymyr Zelenskyjs regering samt att ställa de som begått många blodiga brott mot civila, inklusive medborgare i Ryska federationen, inför rätta har det nu gått drygt sex månader.

Viktiga punkter

 • Ukrainska framgångar på linjen Charkiv-Izyum skapar sprickor i det ryska informationsområdet och urholkar förtroendet för det ryska befälet i en grad som inte skådats sedan en misslyckad rysk flodkorsning i mitten av maj.
 • Ukrainska styrkor i motoffensiven i Charkiv oblast avancerade till inom 20 kilometer från Rysslands centrala logistiska nod i Kupyansk den 8 september.
 • Ukrainska styrkor kommer sannolikt att erövra Kupyansk inom de närmaste 72 timmarna, allvarligt förnedrande men inte helt avbryta ryska markförbindelser (GLOCs) till Izyum.
 • Ukrainska styrkor fortsätter att rikta in sig på ryska GLOCs, kommando- och kontrollpunkter och ammunitionsdepåer i Kherson Oblast.
 • Ryska ockupationsmyndigheter fortsätter att intensifiera tillslag och filtreringsåtgärder för att stävja ukrainska partisaner och pro-ukrainska sabotörer.
 • Ryska styrkor genomförde begränsade markattacker över den östra axeln.

Ukraina hävdar att landets väpnade styrkor har tagit sig fem mil bakom ryska försvarslinjer i de östra delarna av landet. Information som når ut är svårbedömd men trovärdig, menar Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan. Paasikivi säger till TT att det är tydligt att Ukraina har initiativet kring var man inleder strider.

I går uppgav Ukraina att den strategiskt viktiga staden Balaklija återtagits. Staden är en knutpunkt för både vägar och järnvägar. – Om ukrainarna fortsätter uppåt har man skurit av två järnvägar, ett stort problem för ryssarna, säger Paasikivi.

Den Washingtonbaserade tankesmedjan ISW skriver att Ukrainas framgångar runt Charkiv och Izium är ett hårt slag mot Ryssland.

Ukraina har återtagit den strategiskt viktiga staden Balaklija i nordöst, enligt landets president Volodymyr Zelenskyj. Ett videoklipp som delas av presidenten på Instagram visar ukrainska soldater ovanpå en byggnad i staden. Intill vajar Ukrainas flagga och på marken ligger en rysk flagga.

Ryska ockupationstrupper har dragit sig tillbaka, säger en av soldaterna enligt CNN.

Staden har ett invånarantal på 25.000 och ligger mellan Charkiv och ryskockuperade Izium. Den intogs av ryska styrkor i början av mars.

Ukraina genomför en storskalig motoffensiv i regionen och det har kommit rapporter om framgångar, men uppgifterna som når ut är svåra att bekräfta.

-Pettersson tycker fortfarande Sverige ska skicka mer vapen, gärna 24 Archer artilleri-system, till Ukraina. Ta hit ukrainska artillerister och börja utbilda dem på Archer omedelbart.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Ryssland har problem i Ukraina

 1. Efter Rysslands brutala och olagliga invasion av Ukraina, som saknar stöd i folkrätten
  Ge mig ett enda exempel på ett krig som USA fört och som är olagligt och saknar stöd i folkrätten?
  Förstår inte men på NASAs karta idag så visar det på måttligt skjutande i Ukraina
  https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#t:adv;m:advanced,tsd;d:2022-09-09;@37.4,48.1,7z
  Flera länder i Europa slutade skicka vapen till Ukraina redan i Juni eftersom lagren tömts. Idag är det USA och England som står för det stora flertalet vapen/ammunition.
  Och det är ju för att det är deras proxykrig, Varken Bidén eller Zelensky bryr sig om det ukrainska folket. Zelensky hotade under gårdagen att utrota alla ryssar på Krim halvön. Är inte det i strid mot folkrätten? Eller är det tillåtet bara för att USA är med. Nordkorea skickar byggnadsarbetare för att bygga upp Donbas igen och ge bostadslösa ett hem.
  Folk i USA börjar resa sig mot Bidén för att han väljer att skicka miljarder dollar till Ukraina, när det samtidigt inte finns vällingpulver till spädbarn, inflationen hög och så även drivmedelspriserna.
  Det finns samtidigt något gott i den här konflikten. Den unipolära världsordningen håller på att rasa och istället för vi en multipolär ordning. Fler och fler länder slutar att använda dollar som betalningsmedel, vilket kommer i slutänden att betyda ett jätte fall för dollarn, eftersom den saknar guldmyntfot och istället baseras på skulder. Mitt tips, sluta spara i dollar

  11
  10
  • Peter, i Sundsvall har det skett en hel del hemskheter. Försvarar du nya mord med att andra har mördat?

   https://petterssonsblogg.se/?s=Sundsvall

   På samma sätt kan du inte försvara Rysslands terror med USA eventuella illegala kala krig. Ska USA i sin tur skylla på att Ryssland bombade Tjetjenien till grus?

   Vi har inte sett några Nordkoreanska byggnadsarbetare ännu men om de kommer vore det bra om Ryssland slutade förstöra mer.

   Jag har inte sett några protester från i USA ännu men det kommer nog, det brukar protesteras mot alla konflikter USA är inblandade i.

   I Ryssland däremot är det olagligt att protestera mot ryska krigsförbrytelser.

   Nu spar inte jag mycket, men det jag spar har jag i kronor, men jag skulle föredra dollar framför rubel. Ryssland är ett fattigt mediokert land som drömmer om att vara en supermakt…

   10
   1
 2. Ja att rysslan har problem med Ukraina är självklart det fick dom när man började mörda civilbefolkningen!!
  Men nu vänder det ju till Ukrainas fördel!
  Det Ukraina behöver är en buffert zon mot Ryssland gärna så dom inte når svarta havet!
  Då blir Putin tokig men det hjälper inte efter det kommer Ukraina att dela rysslan i två Sibirien och Moskva!!
  Det kan tänkas att rymdbasen i Sibirien måste slås ut och Putin som då antagligen sitter i Moskva förlorar då kontrollen! Sen är han helt borta frågan är vilket pris rysslan skall betala för denna historien. ?
  Landet är så stort så det är igentligen glest befolkat.
  Och sen finns det visst giriga kineser i Sibirien?

  11
  5
 3. Ett tips till allah fascister och islamister i Sverige som tror att Ryssland kommer att kunna ta över Ukraina.

  https://www.bing.com/videos/search?q=joe%27s+blog&cvid=889ab5a1fb274c2a855ec1e6782e2101&aqs=edge.1.69i57j0l8.6887j0j1&PC=HCTS&ru=%2fsearch%3fq%3djoe%2527s%2bblog%26cvid%3d889ab5a1fb274c2a855ec1e6782e2101%26aqs%3dedge.1.69i57j0l8.6887j0j1%26FORM%3dANSPA1%26PC%3dHCTS&view=detail&mmscn=vwrc&mid=D8A545771CC8FAD47AC5D8A545771CC8FAD47AC5&FORM=WRVORC

  Gå in på Joe’s blog.

  Han redogör på ett mycket förtjänstfullt sätt varför Ryssland är förlorare i sitt anfallskrig mot Ukraina

  Exempel
  Ryssland kommer INTE att kunna hitta nya köpare av varken sin olja eller gas då logistiken är uppbyggd för att passa Europa. Det finns inga pipelines som kan ta över till Kina och Indien plus att dessa båda nu köper till reducerat pris.
  Ryssland har redan förlorat en stor del av sin intelligentia som följt med företagen från väst som lämnat fascist Ryssland. Kallas BRAIN DRAIN! De kommer inte att återvända så länge fascist Putin sitter i ledningen.
  Ryssland kommer INTE att välkomnas i väst vad gäller handel. Innebär att Ryssland INTE kommer att kunna importera tex första klass halvledare som krävs för topp klass produkter
  Ryssland kommer att på sikt utarmas och bli mycket fattigare

  Putins show in Vladivostok är bara munväder från en fascist som redan nu fattar att spelet är förlorat men som försöker ljuga sig fri alt hota med kärnvapen.

  Joe’s blog redogör för allt detta. LYSSNA och bedöm själv.

  Stackars allah fascister som tror att fascismen är något avundsvärt!!!

  15
  6
 4. Puttes terrorister är torsk nu i östra Ukraina. Kupiansk, logistiknoden för hela den ryskockuperade delen av östra Ukraina är nu intagen av Ukraina och därmed kan inte längre Puttes terrorister i hela det området få in några fler förstärkningar.
  Nästa järnvägsnod är Luhansk och dess norrgående bana är snart inom artilleriavstånd för ukrainska armén vilket innebär att de förstärkningar som ska in måste åka en lång omväg inne i Ryssland innan de kommer fram.

  Puttebrigaden i kommentarsfältet jublar över att vi har nu sett början av befrielsen av Donbass.

  17
  9
  • Niklas R, gå in på Joe’s blog! Han beskriver vad som kommer hända med fascist Rysslands kollaps

   Joe’s blog

   11
   4
 5. Niklas R:
  Känner man som du och ett antal andra kommentatorer,inte till historien o bakgrunden kring detta nu 8-åriga krig,förlåter jag er !
  Tyvärr blev det på detta vis efter 2:a VK.
  Segrarna o, ockupanterna tvångs-omflyttade befolkningar till nya erövrade länder från Långtbortistan,vilket nuvarande generationer får lida för….Bland dessa invånarna i östra Ukraina.

  16
  13
  • Du har absolut rätt, Finland ska ha tillbaka Salla, Viborg och Karelen från Ryssland samt Königsberg ska återbördas till Tyskland och Polen ska få tillbaka de östra landområden de förlorade när den Sovjetiska gränsen flyttades några mil västerut efter kriget.
   Det var det du menade, eller hur? Att vi ska rätta de fel som gjordes efter andra världskriget när Sovjet roffade åt sig en massa mark de inte hade rätt till.

   17
   8
   • Niklas R m. fl.:
    Era ringa kunskaper skiner igenom dagligen….
    Efter kriget fanns en konferens i Potsdam. Ledarna för “segermakterna” beslutade gemensamt hur framtida Europa skulle se ut. Bland dem Stalin som roffade åt sig stora delar av Östra delen.
    Ukraina som var illa sedda i Moskwa p.g.a. deras tyskvänliga inställning under kriget,fick ett enormt stort utbyte (tvångs-tillväxt) från Östra delen av Sovjet.
    Men eftersom England,USA O. Frankrike instämde i hans förslag är de ju alla skyldiga till dagens situation !
    F.ö. glömmer ni bort de Baltiska länderna som var de som fick lida mest av alla….
    Ännu idag bebos dessa av en stor %-del tvångsförflyttade tidigare ryssar.

    11
    9
   • Fantastiskt att det finns sådana enastående historiker här på Petterssond blog som vet allt, kan allt och som skall förklara varför Ryssland är berättigade år 2022 att med krigsmakt underkuva andra europeiska länder.

    Imponerad – inte det minsta.

    13
    8
   • Ingen fara Stenbock, jag har antagligen glömt mer historia än vad du någonsin kunnat.
    Men svara gärna på frågan: Är du inte glad nu när ukrainska armén är på väg att befria de ockuperade områdena?

    8
    2
 6. Svenska regeringen vill inte stöta sig med Putin.
  SIDAs bidrag flödar fortfarande till Ryssland, 70 milj./år.
  Det ser ut som Sverige fortfarande köper gas från Putin.

  14
  4
 7. Ganska lugnt på skjutandet idag
  https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#t:adv;m:tsd,advanced;d:2022-09-09;@34.2,48.2,7z

  Olaglig invasion? Var det inte olagligt att bryta minska avtalen och mörda 18000 ryssar i Donbass?
  Var det inte olagligt av NATO att bomba Libyen?
  Är det inte olagligt att USA stjäl Syriens olja?
  En stor grupp Nordkoreaner är på väg till Ukraina, för att hjälpa Ryssland att bygga upp Donets igen, så att människor får någonstans att bo. Europas hjälp till Ukraina, man kräver att Japan ska stå för den notan

  16
  33
  • Ni rysstroll är fortfarande alldeles för dåliga på att använda Google translate. Gör om, gör rätt.

   14
   8
  • Tovarish Pjotr, att upprepa lögner gör de inte mer sanna. Trots vad din politruk påpekat för dig på Partimötet.

   Sedan kan det vara positivt för de nordkoreanska slavarna om de kommer till Donbass området samtidigt som den ukrainska försvarsmakten går in i området och befriar det från Puttes terrorister. Då kan de passa på att befria dessa stackars slavar också.

   25
   10
  • Jag vet inte vad du fått dina siffror ifrån men såvitt jag vet var det 7.000 döda på den “ryska” sidan och 6.000 döda på den “ukrainska” sidan i ett lokalt inbördeskrig där en sida kraftigt understöddes av vapen från Ryssland.

   10
   6
  • Peter Kostin, du har missat en hel del. Ryssland har brutit minst 12 internationella och bilaterala avtal inklusive Minskavtalen 1 och 2. Ingen har mördat 18.000 ryssar i Donbass, möjligen har 14.000 Ukrainska medborgare och några ryssar dött i de strider som startats av Ryssland och separatisterna, och du vet väl att de etniska ryssarna är i minoritet i Donbass (eller var, nu är många, kanske miljoner ukrainare på flykt eller fördrivna av Ryssland.

   När det gäller juridiken så är det ingen tvekan om att Ryssland agerat olagligt.

   Den 21 februari 2022 tillkännagav president Putin att Ryska federationen erkänner de två självutnämnda republikerna Donetsk och Luhansk i Donbas, östra Ukraina, som självständiga stater. Efter tre dagar invaderade ryska markstyrkor Ukrainas territorium från flera håll, vilket ledde till en öppen väpnad konflikt mellan de två staterna. Ryssland bröt därmed mot våldsförbudet som framgår av artikel 2.4 FN-stadgan, och som lyder:

   ”Alla medlemmar skola i sina internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld, vare sig riktat mot någon annan stats territoriella integritet eller politiska oberoende, eller på annat sätt oförenligt med Förenta Nationernas ändamål.”

   “Våld” i detta sammanhang förstås som varje handling av mellanstatligt våld. Även en mindre gränsskärmytsling eller enkla militära truppförflyttningar är förbjudet enligt internationell rätt. Situationen i Ukraina är alltså ett exempel på våldsanvändning i stor skala.

   Även om internationell rätt förbjuder våldsanvändning finns det några få undantag som kan rättfärdiga en överträdelse av artikel 2.4. I ett normativt system (såsom internationell rätt) behöver ett brott mot en norm (och en regel för den delen) inte nödvändigtvis innebära en olaglighet. Varje norm har en konkurrerande norm som kan åsidosätta den under vissa omständigheter. Det är till exempel inte tillåtet att skada egendom. Men om någon slår sönder en dörr för att rädda ett barn från en brinnande lägenhet är handlingen berättigad och därför laglig. På det sättet rättfärdigas felaktigheter genom att omvandla det som annars skulle vara fel till rätt. Följaktligen är våldsanvändning förbjuden enligt internationell rätt, men kan samtidigt vara legitim under vissa omständigheter.

   Efter invasionen höll president Putin ett tal för att motivera Rysslands militära aktion i Ukraina. Tillgängligt på engelska på länken:

   https://www.spectator.co.uk/article/full-text-putin-s-declaration-of-war-on-ukraine

   Här är det relevanta utdraget:

   “Circumstances require us to take decisive and immediate action. The people’s republics of Donbass turned to Russia with a request for help.

   In this regard, in accordance with Article 51 of Part 7 of the UN Charter, with the sanction of the Federation Council of Russia and in pursuance of the treaties of friendship and mutual assistance ratified by the Federal Assembly on 22 February this year with the Donetsk People’s Republic and the Luhansk People’s Republic, I decided to conduct a special military operation.”

   President Putin åberopar till rätten till självförsvar – en av de väletablerade motiveringarna för användningen av våld. Artikel 51 i FN-stadgan fastställer att:

   “Ingen bestämmelse i denna stadga inskränker den naturliga rätten till individuellt eller kollektivt självförsvar i händelse av ett väpnat angrepp mot någon medlem av Förenta Nationerna…”

   Enligt denna bestämmelse väcker “enbart” våldsanvändning inte rätten till självförsvar. Vad som behövs är en allvarligare form av våld, som fångas upp av termen “väpnat angrepp”.

   Det finns ingen definition av begreppet ”väpnat angrepp” i FN-stadgan. I målet Nicaragua tillämpade Internationella domstolen kriterierna “scale and effect” och ansåg vad som utgör väpnade attacker är de allvarligaste formerna av våldsanvändning (punkt 195). Som exempel nämns invasion av territorium, ockupation, bombningar, attacker från väpnade marktrupper, flygvapen, flottor, och så vidare.

   Detta var uppenbarligen inte fallet i Ukraina före Rysslands våldsanvändning. Även om det funnits handlingar hänförliga till Ukraina som skulle tyda på förekomsten av en väpnad attack, är Donetsk och Luhansk inte medlemmar av FN eller erkända stater och därför kan Ryssland inte åberopa rätten till kollektivt självförsvar enligt artikel 51 i FN-stadgan.

   President Putin uttalade också att målet med Rysslands militära operation är att ”skydda människor som har utsatts för mobbning och folkmord av Kievregimen i åtta år. Och för detta kommer vi att sträva efter demilitarisering och denazifiering av Ukraina, samt att ställa de som begått många blodiga brott mot civila, inklusive medborgare i Ryska federationen, inför rätta.” För folkmord döms den som, i syfte att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk eller rasmässigt bestämd eller religiös folkgrupp som sådan dödar en medlem av gruppen. Folkmord i stor skala kan motivera militär intervention för att förhindra ett Rwanda-liknande scenario. Det finns dock inga bevis för att något liknande hände i östra Ukraina under den angivna perioden.

   Slutligen är det rimligt att säga att Putin i sitt tal gör några giltiga poänger angående västerländska staters tidigare brott mot internationell rätt (mest framträdande Natos bombning av Serbien som fördömdes av majoriteten av det internationella samfundet). Detta är dock irrelevant för den nuvarande situationen – åtminstone ur juridisk synvinkel. Som förklarats ovan kräver motiveringsprincipen att det finns en konkurrerande norm som åsidosätter den överträdda. Även om tidigare händelser kan försvaga (som de gör) legitimiteten för kritik som riktas mot Rysslands militära operation, motiverar det inte ännu en skamlig handling mot en suverän stat och dess folk.

   Sammanfattning: Rysslands angrepp är olagligt, onödigt, brutalt och ett brott mot folkrätten.

   14
   6
 8. Pettersson:
  För att i någon mån balansera din Ukraina-propaganda,vill jag påminna dig om några gamla kloka ord: “T r ä g e n v i n n e r”,heter dessa….
  Beklagar ånyo alla stackars oskyldiga (civila o tvångs-inkallade) som får sukta med sina liv,i detta helt onödiga krig.

  22
  27
  • Ukraina skall inte få försvara sig emot ryskt herravälde döme, men själva har inte Rysslands fascisterna något emot att verka och bo i ett självständigt land.
   Narcissistiskt tankesätt må man säga.

   24
   10
  • Stenbock, det är väl positivt att ukrainska armén nu går in i de ockuperade områdena och befriar dem från Puttes terrorister, tycker du inte det?

   26
   12

Kommentera