”Krisen är till viss del självförvållad”

VALET 2022. Elkrisen är allvarlig, men till stor del självförvållad, skriver partiledarna för M, SD, KD och L på Dagens Nyheters debattsida. ”Hade inte den här regeringen stoppat planerna på Ringhals 5 och 6 när de tillträdde, kunde vi haft ytterligare fyra reaktorer i södra Sverige just nu”, skriver partiledarna som konstaterar att Sveriges position som ledande industrination ytterst står på spel.

Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Johan Pehrson skriver också att en regeringsförklaring efter ett maktskifte skulle innehålla ”ett tydligt besked” om att bygga ny kärnkraft.

Sverige har lagt ned sex av tolv kärnkraftsreaktorer. Socialdemokraterna har antingen aktivt stängt dem som i fallet Barsebäck eller puttat dem över den ekonomiska randen genom chockhöjning av ”kärnkraftsskatten” som i fallet Ringhals.

Dessutom la första regeringen Löfven en våt filt över Vattenfalls planer om att bygga två nya reaktorer, Ringhals 5 och 6, som kunde stått färdiga innan den planerade stängningen av Ringhals 1 och 2, en bit in på 2020-talet. Istället stängdes Ringhals 1 och 2 flera år i förtid, på grund av politiska beslut och därför står vi nu utan någon ersättning i sikte.

Kärnkraften är beprövad, kostnadseffektiv och använder unikt lite naturresurser både i form av metaller, betong och land. Tre saker som det går åt i ofantliga kvantiteter när vind-, sol och batterier ska byggas.

För närvarande byggs fler än 60 nya reaktorer runt om i världen. Sverige byggde och tog 12 reaktorer i drift på 12-13 år under 1970 och 1980-talet. Oskarshamnsreaktorn byggdes på 4 år. Den kompetensen är troligen borta, men vi kanske kan få hjälp.

Sydkorea byggde sin första reaktor 1977, ungefär samtidigt som Sverige men har sedan dessa startat ett nytt reaktorbygge ungefär vartannat år. De har därför unik kompetens och praktisk erfarenhet något endast ett fåtal länder kan jämföra sig med. Sydkorea har idag tjugofyra reaktorer i drift, två är stängda och fyra under uppförande. Sydkorea gör två andra saker som få andra gör, de fokuserar på serietillverkning med små modifieringar mellan varje generation reaktorer. De koncentrerar också många reaktorer på varje plats. Shin-Kori (nya Kori) med sina snart sex reaktorer ligger granne med kraftverket Kori med fyra. Totalt tio reaktorer på en liten yta. Detta ger stora ekonomiska skalfördelar både vid byggnation men också vid drift och underhåll.

Reaktor 1 och 2 i Shin-Kori Kärnkraftverk i Sydkorea. Bild: Wikipedia

-Pettersson tycker att nästa energiminister ska ringa Sydkorea eller något annat land med erfarenhet av kärnkraft…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “”Krisen är till viss del självförvållad”

 1. Vad är detta “Krisen är till viss del självförvållad” elkrisen är ett resultat av uruselt beslut av S och MP.

  Tror ni att det kan bli någon ändring om ni fortsätter vara fega?
  Ta den engelska järnladyn Margaret Thatcher som ledstjärna, hon vände England från dåligt till bra.
  Ska mjukisen Ulf bli boss så blir inget gjort, endera Jimmie eller Ebba måste styra.

  16
  1
 2. Hur svårt kan det vara att starta om dom? Det har blivit en massa elmiljarder över, använd dom.

  19
 3. Det är inte tänkt att vi skall bli en “industrination” igen, vi skall vara en “tjänstenation” som klipper varandras hår, målar vackra naglar, borstar varann på ryggen, säljer kebab och ligger på ryggen hos psykologen, .

  28
 4. En fråga bara, hur skall Sverige kunna bli en ” industrination” igen, då enda intresset från 7 klövern verkar vara att göra Sverige muslimskt, hur många muslimska industrinationer finns det?

  43

Kommentera