Ekonomer inte längre säkra på att Kina går om USA

EKONOMI. Kinas inbromsande tillväxt har fått många experter att omvärdera vid vilken tidpunkt landets ekonomi kommer att växa förbi USA:s – om det ens kommer att ske, skriver Wall Street Journal.

Tills nyligen gjorde många ekonomer bedömningen att Kina skulle överta USA:s plats som världens största ekonomi före decenniets slut. Men bland annat nedstängningar, nolltolerans mot covid och åtgärder för att stävja spekulation i fastigheter har fått ekonomin att bromsa in, skriver tidningen.

Brittiska tankesmedjan Centre for Economics and Business Research bedömer nu att tronskiftet kommer att ske 2030 – två år senare än den förra bedömningen från 2020.

Japan Center for Economic Research spår att det inträffar 2033.

NIKKEI ASIA

-Pettersson är absolut ingen nationalekonom och vet inte hur ekonomier utvecklar sig. Men jag tror att västvärldens kapitalistiska ekonomi och demokrati är överlägsen alternativen på sikt. Väst är inte perfekt men mycket bättre än Kina och Ryssland. Båda dessa länder kan drabbas av inre oroligheter och ekonomiska jätteproblem.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Ekonomer inte längre säkra på att Kina går om USA

 1. jag bävar inför stundande vinter för Koltrasten å Sidensvansars och Domherrarnas fortlevnad.i Sö.Dalarna…jag har ett stort RÖNNTRÄD på mina ägor…normala år brukar de digna av Rönnbär denna tid på året, detta år finns inte ett endaste BÄR på detta träd…kommer bli katastrof för mina vänner av ovan nämnda fågelarter!
  Hur förhåller det sig i riket o övrigt med RÖNNBÄR (slå gärna en flukt och avge en rapport om ni har lite tid över)???

 2. Jag har rest runt i Kina och sett hela städer av byggnader på 25-35 våningar och där INGEN bor! Allt skapat i spekulation att om man köper en lägenhet/byggnad nu så kan man sälja den mycket dyrare senare. Nu går inte det längre och många miljoner kineser kommer att förlora sina besparingar.

  Vad Kina kan göra är att vända folkets vrede mot någon utomstående, tex USA. På sikt kommer även Ryssland att få problem med Kina då de gärna tar över Rysslands östra delar som dessutom inte är så tättbefolkade och där det finns naturtillgångar som Kina behöver.

  9
  3

Kommentera