Från bäst till sämst på åtta år. Ge dom inte fyra år till

VALET 2022. Den socialdemokratiska oppositionen anklagade år 2014 regeringen för en oansvarig ekonomisk politik. Men resultatet från de då senaste två mandatperioderna visade tvärtom att Sverige var bäst i test och slog Europa i alla Di:s sex ekonomiska grenar. 6-0 helt enkelt.

För precis åtta år sedan gjorde Henrik Mitelman denna övning för att utvärdera alliansregeringens verksamhet under de föregående två mandatperioderna. Nu är har han gjort det igen med ungefär samma parametrar, marginellt ändrade från år 2014 (för att exempelvis Världsbankens Ease of doing business index har lagts ned). Nu är det fem deltävlingar, skriver Dagens Industri, bakom betalvägg.

Att Sverige är unikt råder det ingen tvekan om. Antalet skjutningar är mångfalt högre än i andra EU-länder och de senaste dagarnas tragedier illustrerar detta. Men hur har det gått krasst ekonomiskt under de senaste två mandatperioderna med det röd-gröna styret?

Det märkliga är att statsminister Magdalena Andersson som var finansminister 2014-2021 upplevs som extra trovärdig i ekonomiska frågor. Om framtiden vet vi mindre, men Di-betyget är ganska uppenbart efter denna kvantitativa utvärdering. Sverige förlorar i fyra grenar av fem, och nog är det extra besvärligt att Sverige under Magdalena Anderssons finans- och statsministertid inte bara sänkt kronan, utan också lyft arbetslösheten när andra EU-länder lyckats skapa fler jobb och faktiskt minska arbetslösheten. Bättre kan vi.

-Pettersson säger att ovanstående enbart gäller ekonomin. Efter valet 2010 hade Alliansen inte längre egen majoritet och Sverigedemokraterna var tungan på vågen. Sju partier i Riksdagen var överens om att utesluta Sverigedemokraterna från att få inflytande i sin viktigaste fråga, och ett politiskt motiv för dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt var att spräcka de rödgröna genom att binda till sig Miljöpartiet på lång sikt för ett eventuellt bredare samarbete och säkra Alliansens fortsatta regerande även efter valet 2014.

För Miljöpartiet var det viktigaste det sakpolitiska och att stänga ute Sverigedemokraterna. Miljöpartiet var villiga att samarbeta om fler frågor men krävde att Kristdemokraterna skulle lämna Alliansen. Fredrik Reinfeldt valde då att behålla Kristdemokraterna framför att gå vidare med Miljöpartiet.

Migrationsuppgörelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet träffades mellan Regeringen Reinfeldt och Miljöpartiet i mars 2011. Den blev väldigt dyr för Sverige.

Uppgörelsen innebar bland annat att:

 • papperslösa barn fick rätt till vård och skola
 • papperslösa vuxna fick rätt till akut vård
 • formuleringen “synnerligen ömmande omständigheter” ändrades till “särskilt ömmande omständigheter” med syftet att det skulle bli lättare för barn att få uppehållstillstånd, till exempel sjuka barn eller barn som vistats länge i Sverige
 • den som inte hade laglig rätt att vistas i Sverige skulle lämna landet (uppmärksammades i samband med REVA och kontroller i tunnelbanan)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Från bäst till sämst på åtta år. Ge dom inte fyra år till

 1. Nu tycks Socialisterna spelat ut sitt sista trumfkort….
  Dagligen sitter nu Statsminissan och gråter över saker o, ting.
  Om inget annat hjälper kanske medlidande är lösningen,för att få sitta kvar och rasera landet ytterligare 4 år ?
  PK-pressen är ju inte sena,att sätta stora rubriker om den “stackerskan”,och hennes efterblivna medhjälpare…..

 2. Tyvärr ser det ut som om sossarnas massiva brunsmetningskampanj mot SD kommer att lyckas med hjälp av MP, C och defacto L som inte vet vilket ben dom ska stå på. Att vara SD kräver så mycket mer än att vara än S, C, V, MP där allt göms undan och ingen pratar om. Är Du SD släpper en fis i skogen så skriker hela Sveriges medietablissemang och det blir stora rubriker… Att sen C har en massa pedofiler och att V har AFA terrorister, S och MP har islamister i partierna… Det kommer aldrig upp till diskussion. Sverige går obönhörligt mot botten… och vi med landet.

  12
 3. Föga förvånande med tanke på den massiva olönsamma invandringen, den förda energipolitiken med massor av missade företagsetableringar och så vidare. Troligtvis levde även alliansregeringen på sparade pengar, vilka räckte över deras två mandatperioder och gör att facit ser bra ut.

  Jämför man 2006 med 2014 på samma sätt lär man se en liknande försämring.

 4. Tyst i media om länder i EU som demonstrerar mot el-priser.

  https://youtu.be/tzOvwlAkbvU

  https://newsvoice.se/2022/09/england-polis-civila-oroligheter-brottslighet/

  Bönderna ska kväsas på Irland, typ Nederländerna, the great reset ökar på takten för globalisterna.
  Kina i recession?

  Sverige sover vidare med idol, fångarna på fortet, matlagning, och andra barnprogram för vuxna.

  Ska bli ett spännande val om några dagar.
  Kortslutning igen????

  19
 5. Tyvärr tror jag inte att det blir regeringsskifte.

  Brunsmetningen har helt enkelt lyckats.

  Vad (S) skall göra med makten återstår att se. (MP+C+V) kommer att verka för att massmigrationen fortsätter. De ser ett värde i att tillföra fler dysfunktionella socio-kulturellt efterblivna som även blir del av deras framtida valunderlag.

  20
  2
 6. De två politikområden som gröna partier driver är invandring och energi, det senare under en täckelse av värnandet om miljön. Detta gäller i såväl Sverige som Tyskland.
  Resultatet är att dessa länder nu har en stark Mellersta Östern kultur, med vidhängande kaos i respektive land och en fullständigt havererad energiförsörjning.

  Både Moderater och Socialdemokrater har gjort uppgörelser med Miljöpartiet och fått betala dyrt. Ta det säkra före det osäkra och stötta det parti som aldrig någonsin kan tänka sig göra en uppgörelse med Miljöpartiet. Det är det absolut säkraste sättet att undvika att köpa grisen i säcken. Övriga opportunistiska småpartier är inte ens värda att nämna.

  23
 7. Och vem är förvånad? Inte människor som har kvar egen tankeförmåga.
  Om man sätter räven att vakta hönseriet, uppstår ett visst svinn.
  Om man låter outbildade/lågutbildade människor utan yrkeslivserfarenhet, endast med partibok som merit, sköta ett land, är utgången given.
  Svenska folket får skylla sig själv, det finns alldeles för många Löfvenliknande zombies i detta landet.
  En dag kommer dessa att vakna, men absolut inte bli förlåtna!

  28

Kommentera