När Kina vaknar kommer Ryssland att darra

UTRIKES. Ryssland har några månader eller ett halvår på sig att använda gasen som ett vapen mot Europa, idag minskar Ryssland kapaciteten till 20 procent av max. Det är den kommande vinter gasvapnet kan fungera sedan är det troligen för sent, men medan gasen till Europa stryps åt närmar sig Ryssland och Kina färdigställandet av en stor gasledning mellan Sibirien och Shanghai. Hittills i år har de ryska exporterna till Kina via bolaget Gazprom ökat med drygt 63 procent, rapporterar CNBC.

Ryssland är inte bara Moskva och St Petersburg…

”Power of Siberia”, som den ryska delen av gasledningen heter, har varit i drift sedan december 2019 enligt kinesiska statsmedier. Gasledningens södra länk beräknas stå klar 2025. Naturgaser utgör en liten del av Kinas energiimporter, som mestadels består av råolja. Totalt ska Ryssland ha investerat 55 miljarder dollar i projektet.

-Pettersson undrar hur många år det kommer att dröja innan Kina ställer andra krav på Ryssland, kanske krav på territorium i Sibirien och då kan de använda samma skäl som Vladimir Putin använder i Europa. Kina kan på goda grunder hävda att stora markområden tillhör Kina av historiska skäl och att Kina bara skyddar den egna befolkningen. Det bor miljoner kineser i ryska fjärran östern.

Även om relationen mellan Kina och Ryssland är bra just nu så har det inte alltid varit så och det kommer troligen inte att vara så för all framtid. Kinas ekonomi är sex gånger större än Rysslands, försvarsbudgeten tre till fyra gånger större. Kinas växande styrka kan leda till krav på en särställning för de kinesiska inbyggarna i Ryssland och kanske även till territoriella anspråk.

Vid Amurfloden ligger den ryska staden Blagovesjtjensk på ena sidan gränsen, på den andra ligger den kinesiska staden Heihe. Jämfört med många delar av Kina är det glest befolkat här. På motsatta, ryska sidan är det med kinesiska mått öde. Området ligger i det historiska Manchuriet, en mötesplats genom århundradena för ryssar, koreaner, kineser och alla de folkslag som bodde här innan de stora imperierna trängde sig på.

Det sista gränsavtalet mellan Kina och Ryssland om öar och mark i Amurfloden kom 2008. Gränsdragningen är i dag fullbordad. Ryssland har lämnat över en del territorium till Kina, bland annat delar av Bolsjoj Ussurijsky/ Heixiazi Dao. Sammantaget är gränsen är drygt 4000 km lång, med Amurfloden som största avsnitt. Ursprungligen hade det ryska väldet nått fram till Amurdalen på 1800-talet. Genom två fördrag med Kina 1858 och 1860 fick Ryssland Amurflodens vänstra strand. Mätt i yta tillskansade sig Ryssland över 900000 kvadratkilometer, eller två gånger Sveriges yta. Ryssland bredde ut sig och Kina var svagt.

1969 utkämpade Kina och Sovjet till och med ett gränskrig, längs Amurfloden söder om .

Staden Chabarovsk erövrades av Ryssland 1858 och med Putins argument tillhör den och området Kina.

Inget varar för evigt, inte heller länders gränser.

Kineserna kanske blir sugna på Ryska fjärran östern i framtiden. Eventuellt av historiska skäl och för att skydda alla kineser i området. Vladimir Putin har med all tydlighet visat att internationella avtal inte gäller.

Läs mer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “När Kina vaknar kommer Ryssland att darra

 1. Ur Kinas perspektiv är det nog bättre för tillfället att utnyttja Rysslands desperation. Att köpa in ryska råvaror till mycket fördelaktiga priser gynnar Kina mer än en våghalsig invasion av en kärnvapenmakt.

  12
 2. Ett borttynande och insomnande Europa behöver framledes inga stora gasmängder.
  Asiens gasbehov växer däremot snabbt, så Ryssland kommer att ha fullt upp med leveranserna åt sydost.

  16
  19
 3. Kinas ambitioner kommer garanterat att sträcka sig in i Sibirien. Hur skall ryssarna kunna försvara de östra delarna av landet när deras folkmängd sjunker och välståndet går ner?

  En gissning är att Kina skär av stora delar av Sibirien och då försvinner mycket av de naturtillgångar som Fascist Ryssland idag lever av.

  Tsar Putin kan hota med kärnvapen men kineserna är såååååå många så en sådan smäll kan de ta och därefter raderar de ut Fascist Ryssland från kartan.

  18
  9
 4. Förhållandet mellan Putin och Xi kommer allt mer att bli som det mellan Lukaschenka och Putin …

  19
  3
 5. Ganska kortsiktigt att stänga gasen, EU:s länder kommer knappast att stå i kö för nya leveranser efter kriget. Putin har för vana att tvinga sitt folk, men mot omvärlden fungerar pålitliga leveranser bättre.

  20
  4

Kommentera