Amerikanska B-52:or över Stockholm

FÖRSVARET. Flera amerikanska bombplan flög på låg höjd över Stockholm på fredagen, eskorterade av svenska Gripenplan. Enligt Försvarsmakten var flygningen en del av en övning.

Boeing B-52 Stratofortress, ofta omnämnt som “BUFF”, är ett amerikanskt strategiskt bombplan, som utvecklades under 1950-talet av flygplanstillverkaren Boeing för USA:s flygvapen och dess Strategic Air Command. Planet beräknas vara i drift till år 2050.

Två amerikanska B-52:or och tre Jas 39 Gripen deltog.

– De kom in över södra Sverige under förmiddagen och flög bland annat över Öland och Kalmar län. Sen tog de sig vidare upp över havet och in över Stockholm där de flög på ganska låg höjd, säger Therese Fagerstedt på Försvarsmakten.

Syftet är att fortsätta fördjupa det samarbete som redan finns mellan Sverige och USA men också mellan de här olika flygvapendelarna.

Har ni varit tillräckligt bra på att varsko allmänheten om att detta skulle hända idag?

Vissa delar är svåra för oss att kunna gå ut med på förhand. Detta är en återkommande övning, något som blivit mer av en normalbild i det svenska luftrummet, säger Therese Fagerstedt.

Jag tycker inte att man ska känna någon form av oro när man ser eller hör vårat flygvapen öva, enskilt eller tillsammans med andra.

För två veckor sedan övade B-52:or bombfällning i Lappland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Amerikanska B-52:or över Stockholm

 1. USA har ca 750 militärbaser spridda runt om i världen. Kanske går det att skönja vad som ev. ligger i framtiden för Sverige och/eller Finland. Inga krig (även de som USA är inblandade i) sker på den nordamerikanska kontinenten.

  För övrigt rapporteras att Kina flyttar fram positionerna i Stilla Havet, i Kina-vänliga Solomonöarna mer specifikt. USA är inte positiva till detta då de inte är välkomna där längre, och av misstanke att det kan leda till etablering av en kinesisk flottbas.
  USA tolererar inte främmande militär makt nära sin hemmaplan. Hmm…det låter ungefär som ett annat just nu krigande land.

  8
  1
 2. På låg höjd… över Stockholm? Varför då?

  E de nån slags maktdemonstration, eller en påminnelse från regering till de som ville hålla oss utanför NATO… vi gör som vi vill.

  Va faan e de frågan om?

  11
  6
  • Med sina Pratt & Whitney JT3D (eller tidigare varianter) från 1940- och 1950-talet och utsläppen från dessa undrar man var Greta & Co höll hus. Eller hade de fått instruktioner att inte demonstrera mot dessa utsläpp?

   (Pratt & Whitney JT3D och motsvarande satt på B 707, DC-8 och liknande och är sedan ett kvartssekel förbjudna på många civila flygplatser.)

Kommentera