US Air Force fällde skarpa bomber över Sverige

FÖRSVAR. USA:s bombflyg av typen B-52 flög i dag in över svenskt luftrum och genomförde en unik övning. Planen leddes in av svensk försvarspersonal på marken – och fällde skarpa bomber mot mål på Vidsel skjutfält i Norrbotten. – I det här läget så blir det vi gör en signal till Ryssland, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Jas Gripen och B-52 över Sverige. Foto: Försvarsmakten

Försvarsmakten beskriver övningen som unik – sedan försvaret börjat öva med amerikanska flygvapnets Bomber Task Force har skarp ammunition aldrig tidigare använts på svensk mark.

Svenska markförband har under torsdagen lett in amerikanskt bombflyg över svenskt territorium och övat bekämpning av markmål med skarp ammunition. Ett antal bomber har släppts mot simulerade markmål på Vidsel skjutfält, säger Erik Karlsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

De amerikanska bombplanen eskorterades in i svenskt luftrum av Gripen-plan och typen av bomber som amerikanerna fällde är GBU-31.

– Det är första gången sedan vi började öva med Bomber Task Force som skarp ammunition har använts.

Försvarsminister Peter Hultqvist kopplar övningen till de säkerhetsförsäkringar som USA gett till Sverige under den pågående Nato-processen.

Vi har två B52:or som har flugit in i norra Sverige vid Vidsel och genomfört övningsverksamhet med svenska luftstridskrafter och med svensk marktrupp. Det här ingår i den typ av säkerhetsförsäkringar som vi har under den här perioden nu då väntar på att få det fullständiga Nato-medlemskapet, säger Peter Hultqvist.

Försvarsministern beskriver övningen som en säkerhetspolitisk signal.

I det läge som vi befinner oss i blir det här att ingå i de säkerhetsförsäkringar som är. Man visar närvaro, man övar med våra förband och sänder därmed den säkerhetspolitiska signalen, säger Peter Hultqvist.

Det här betyder att vi kan öva interoperabilitet med ett av de stridsplan de har som tydligast markerar avskräckning. Det innebär att man övar att samverka mellan olika länders förband och det är väldigt viktigt för oss.

Bombplanen från amerikanska flygvapnet av typen B-52 Stratofortress flög in över Atlanten från North Dakota, USA, under natten. Enligt uppgifter på sociala medier och civila flygövervakningstjänster genomfördes lufttankning av planen över norra Atlanten på morgonen innan de fortsatte mot Sverige över Norge.

Vi har samarbetat med det norska flygvapnet över norskt luftrum. Så det har varit svenska Gripen-plan och norska plan och amerikanska B52:or, säger Erik Karlsson på försvaret.

-Pettersson säger att till 2008 övade Sverige även med Ryssland men samarbetet upphörde när Ryssland invaderade grannlandet Georgien.

North Dakota till Lappland är en skaplig bit.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “US Air Force fällde skarpa bomber över Sverige

 1. Cool. Problemet är att Sverige är ett genomfeminiserat land där svenska soldater har betett sig som flickor i flera generationer. Det blir svårt att få upp dom till de maskulina, effektiva och krigsvana nivåer som NATO-soldaterna i Danmark och Norge har.

  14
  4
 2. Ja skall Abzurdien nu på nytt bli en Stormakt som andra länder kommer att frukta,måste det ju övas i tid !!
  Skada att Stenbock p.g.a. av ålder,aldrig lär få uppleva “när dess namn åter förs ärorikt kring jorden” !

  19
  6
  • Det här med att vi i Sverige tillåts sjunga ”när dess namn åter förs ärorikt kring jorden”. Det är inte alls något som man skall ta för givet nu när Storväldes-diktatorerna har vaknat till liv igen efter en 80-årig frånvaro i Europa.

   1
   1
 3. Ytterligare en Provokation från USA på bortaplan och den här gången mot Ryssland.
  Sverige……… ett neutralt land?
  Det här kommer att bli förödande för Sveriges befolkning om det här samarbetet fortsätter.
  Vill vi ha ett krig mot Ryssland?

  USA och pappers tigern NATO kan väl attackera Kina och Ryssland direkt istället för att Sverige och Taiwan ska få ta emot första slaget.

  31
  16
  • Sverige eller USA eller någon annan vill inte ha krig med Ryssland men eftersom Ryssland hotar länder kors och tvärs så är det bäst att försöka förbereda sig, det är inte att provocera.

   Jag tror inte Ryssland anfallit Ukraina om de varit med i Nato eller behållit de kärnvapen de lämnade över till Ryssland mot löfte om säkra gränser. Ryssland ljög.

   Hoppas Sverige, Finland och USA övar mer tillsammans.

   Sverige slutade vara neutralt 1992. Numera är vi alliansfria, i varje fall tills och om vi blir med i Nato.

   21
   16
   • Min fråga till dig Pettersson är:

    Varför rapporterar inte väst medier om attackerna på kärnkraftverket i Zaporozhye.
    Miljontals av människor i hela Europa är hotade av en gigantisk katastrof om attackerna fortsätter.
    Man har redan träffat kylanläggningen för kärnkraftverket.
    Det är den ukrainska militären med hjälp av västerländska vapen som är hotet mot folket.

    Dags att vakna nu!!!!!!!!!!!!

    13
    14
   • Är det några som rapporterar om kärnkraftverket Zaporizjzja så är det media i väst. Du verkar sova eller ligga i ide på heltid.

    Blir det en katastrof där så är Ryssland ansvariga, bara Ryssland. De har inget i Ukraina att göra och ändå värre är att göra ett kärnkraftverk till militärbas. Ryssarna är fullständigt galna.

    Jag tror Putins gäng ska försöka stjäla verket för att förse Krim med el.

    Idag träffas Volodymyr Zelenskyj, Erdogan och FN:s generalsekreterare António Guterres i Ukraina för att diskutera bland annat kärnkraftverket Zaporizjzja. Det rapporteras i vartenda media. Dessutom säger Erdogan att han står på Ukrainas sida i kriget. Men sov vidare du.

    14
    9
   • Pettersson:
    Råkade se scener i tyska nyheterna från dagens möte i Lemberg. Ukrainas president verkade väldigt upprörd när frågan om vem som ligger bakom beskjutningen av Kärnkraftverket diskuterades.
    Han t.o.m. begärde att FN skulle ingripa mot hans egne Armee,för beskjutningen av kraftverket !!
    Fortfarande avslog han vidare,att öppna nya förhandlingar med Ryssland om ett krigs-stillestånd.
    Har inte SVT redogjort över detta ?

    9
    4
   • Jag har inte tittat på SVT, men jag anser att Ryssland ska lämna det ockuperade kärnkraftverket och Ukraina och åka hem. Men Sveriges Radio nämnde att FN-chefen och Erdogan försöker förhandla fram ett vapenstillestånd samt att Zelenskyj ringt och försökt prata med Putin flera gånger men att Putin vägrar.

    Om nu Ukraina beskjuter kärnkraftverket som du med flera påstår, varför har Ryssland hittills vägrat att släppa in obundna inspektörer på verket. Vad vill de dölja?

    3
    3
   • Sverige var inte neutralt utom under världskrigen. Den korrekta formuleringen innan Carl “Medium size dog with big dog attitude” Bildt var “alliansfrihet i fred, syftande till neutralitet i händelse av krig”. Bildt är en av de värsta vasaller som Sverige haft.

 4. Ja detta är viktigt men det borde finnas kärnvapen ombord!
  Och ja det är bra att sätta press på Putin så han har klart för sig vad som händer om han börjar kasta atombomber omkring sig.det var inte särskilt smart att hota med kärnvapen ..
  Faktum är att nu kan vi kasta ut turkarna ur NATO det är närmare till Moskva från Finland och Sverige!

  8
  15

Kommentera