Vi måste skicka artilleri till Ukraina säger svenska officerare

UKRAINA. Ukraina behöver tunga vapen för att kunna stå emot Ryssland. Sverige borde nu skicka minst tolv pjäser av artillerisystemet Archer med ammunition. ”De gör bättre nytta där än här hemma just nu,” skriver fyra tidigare officerare på DN Debatt.

Archer. Foto: Försvarsmakten

“Kriget har utvecklats till ett krig mellan olika typer av artillerienheter med rysk överlägsenhet för närvarande. Ryssarna förfogar över en mängd olika artillerisystem. Vanligt förekommande och skrämmande är de så kallade Stalinorglarna, ett raketartillerisystem som har dålig precision och beskjuter stora ytor. Dessa gör stor skada på det ukrainska försvaret men skapar också människorättsvidriga attacker på civila och civil infrastruktur”

Debattörerna menar att det ligger i Sverige och Europas intresse att se till att Ukraina kan stå emot den ryska framryckningen och återta invaderade områden. De lyfter att samtidigt som flera röster höjts för att skicka vapen har vapenleveranserna från väst mattats av, vilket gör det än mer angeläget att bidra med substantiellt stöd snarast.

Sverige har haft tillgång till 24 artilleripjäser av typen Archer. Ytterligare 12 har varit placerade i förbandsreserven, och 12 var tänkta att säljas. Nu fastslår försvarsberedningens proposition att samtliga 48 artilleripjäser ska organiseras i förband och att anskaffningen av nya artilleripjäser till divisionsartilleribataljonerna bör inledas.

Archer byggs av BAE System i Bofors, Karlskoga.

-Pettersson tycker det är ett bra förslag om inte utbildningstiden är för lång.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Vi måste skicka artilleri till Ukraina säger svenska officerare

 1. Det var tydligen än en gång lönande,att fara upp till Abzurdistan för att tigga nya pengar o. krigsmaterial. PS.(missa inte bilden med de tre utvalda aktörerna)DS.
  I HD finns idag ett brett reportage.kring “hurra vad bra vi är” !
  Ukrainas ombud vet hur de skall smörja de styrande,för att få sina efterlängtade pengar (1 miljard) o nya döds-redskap.
  Läs genom länken nedan och fundera vad denna solidaritet kommer att kosta oss:
  https://www.hd.se/2022-08-29/nya-stodpaketet-till-ukraina–halften-vapen

  4
  1
  • En miljard i bistånd till Ukraina är ungefär vad vi lägger på det ordinarie biståndet per vecka. Jag tycker Ukrainarna är värda mycket mer och jag hoppas regeringen tar pengarna från biståndsbudgeten.

   2
   4
 2. Archer systemet har gott rykte. Lägger man sina kort rätt och får demonstrerat vad de kan användas till så kan det bli fler beställningar vilket drar in pengar. Turkiet har nog fått en rejäl skjuts i försäljningen av sina Byraktar drönare.

  7
  5
 3. Vad har hänt med er sextitalister och yngre, tyvärr helt historielösa svenskar. Ni krigshetsar värre än någon gjorde på 1900-talet. Vi har inte haft krig på över 200 år och det har lönat oss väl. Vi blev ett rikt land. Nu har det plundrats av invandring och sossarnas miljardsatsning på åtskilliga diktaturer i Världen. Till och med pensionssystemet plundrades och gjordes om så antalet fattigpensionärer kommer att öka katastrofalt. Hoppas ni blir nöjda med er pension när det är dags.

  33
  3
 4. Helt ok att skicka Archer och Arthur till Ukraina. Då kommer grejorna att få göra det som de är ämnade att görs. Det kan skickas ner fler om man samtidigt beställer fler.

  13
  20
 5. Om nu de uttjänta kronvraken tycker att Ukraina behöver mer artilleri så kan de börja skramla med bössan istället för att stjäla ytterligare en halv miljard av skattebetalarna.

  24
  7
 6. Tycker också vi kan skicka ner ett dussin Archer till Ukraina så de får sitt elddop och därefter blir enklare att sälja. De tyska bandkanonerna visade sig inte vara speciellt driftsäkra i strid då flera av dem bröt samman under stressen. Archer bör vara bättre och vi kan skicka ner ett helt system för skarpt test.

  17
  31

Kommentera