Leasa elbil eller skrota din gamla med statligt stöd

VALET 2022. Miljöpartiet lanserar i dag flera stora vallöften. Partiet vill bland annat att hushåll som inte har råd att köpa en elbil ska få ett statligt stöd på 1 500 kronor i månaden för att kunna leasa en, enligt ett pressmeddelande.

Språkrören Per Bolund och Märta Stenevi med spenderbyxorna på.

Partiet vill dessutom dela ut en ”skrotningspremie” på 20.000 till den som väljer att skrota sin gamla bil. Tusenlapparna ska vara öronmärkta till att i stället köpa en elbil, en elcykel eller biljetter i kollektivtrafiken.

Båda förslagen riktar sig till hushåll med inkomster under medianen i Sverige, vilket är cirka 340 000 kronor om året. Därefter ska stödpengarna trappas ned.

Vi är oroliga över att det kan bli en fattigdomsfälla att människor, som inte har så höga inkomster att man kan köpa en elbil, blir sittande med en gammal bensin- eller dieselbil, säger Per Bolund (MP).

Miljöpartiet presenterar också att de vill satsa 200 miljarder kronor utöver den nationella infrastrukturplanen för utbyggnad och underhåll av järnvägen i landet. Pengar ska samtidigt fördelas om från motorväg till järnväg.

Detta är en del av partiets 1000-miljarderspaket som presenterats tidigare. MP vill finansiera en sådan investeringsbudget genom att övergå till ett balansmål och öka statens lån.

MP vill samtidigt öka ramen för de så kallade stadsmiljöavtalen som stöttar kommuner i att bygga ut kollektivtrafik. Stadsmiljöavtalen uppgår i dagsläget till en miljard om året till 2027, partiet vill öka detta till tre miljarder om året fram till 2030.

Partiet föreslår också en ”rätt-att-ladda”-garanti som ska göra det enklare att sätta upp laddinfrastruktur hemma och på jobbet.

-Pettersson tror att det bästa för klimat och miljö är att inte köpa nytt alls utan vårda det man har, men där håller tydligen inte Bolund och Stenevi med…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Leasa elbil eller skrota din gamla med statligt stöd

 1. Det händer att jag roar mig med att spela dataspel. I vissa av dessa så kan jag om jag så önskar fuska genom att aldeles gratis tilldela mig resurser och pengar i massor. Någon behöver tala om för Miljöpartiet och andra drömmare att verkligheten inte är ett dataspel där man bara kan trolla fram saker från ingenstans.

 2. Och hur ska man ha råd att ladda bilen med en kostnad om 25 kr kWh och den kan behöva runt 40kW per laddning efter normal användning?

  22
  1
 3. Undrar just när de ska föreslå att man monterar ett vindkraftverk på elbilen så den strömförsörjer sig själv.

  Allvarligt talat är jag mest bekymrad över stödröstarna. Att rösta på detta parti för att förhindra att demokratin ska fungera. Vad är det för folk som gör så?

  37
 4. Den självklara följdfrågan som borde ställts är var dessa bilar ska laddas? Utomlands?

  30
 5. Jag såg just Stenevi på Rapport. Min dotter sa – vad har hon för örhängen – är det solfångare? Det kan nog behövas om alla hennes visioner om eldrift ska fungera.

  32
  1
 6. Vad är det för baktanke med denna vansinniga MP-idé….
  Är begravningskostnaderna för landet så höga,att man nu söker få folk att leasa mobila Krematorium ?

  29
  1
 7. Så man ska köpa en motionscykel med dynamo för att ladda sin elcykel? Varför kan bidraget inte användas till inköp av en gammal hederlig cykel? Proppen verkar ha gått hos bolån och stendum

  32
  1
 8. Tror att många skulle bjuda dessa två fån på gratis resa till soptippen där dom
  och hela partiet hör hemma!

  45
 9. Men vad BRA !
  Då kan Stenevis ”gubbe” ta och leasa några elbilar istället för sina tre (3) STORA motorstarka BMW han redan har. Och jag tror faktiskt INTE att han transporterar tunga tunga stenar med dem !
  HYCKLARE !!

  58
  • @GG, snygg efterforskning.
   Sen kan gröne Bo sticka två tummar i eluttaget då han har en allvarlig form av hjärnsläpp. En elchocker brukar hjälpa dårar. Hoppas detta även gäller miljöpartister

   37
   • Normalt är folk vid sina sinnens fulla bruk, men bland miljöpartisterna tycks det vanliga vara att sinnena är fulla med bruk.

    Fordras hög spänning så att strömmen går fram om murbruket skall lösas upp.

    35
 10. En enkel fråga till miljömupparna. Var ska elen komma ifrån? Att inte Tomtlund och Stendum skäms. Först lägga ner befintlig elproduktion och sedan hyckla med elpremier på el som inte finns. Allt detta tycker tokdårarna att vi ska finansiera, dvs vi svenska skattebetalare.Vilket grönt idiotpack!

  57

Kommentera