Sverige är på väg in i en lågkonjunktur

VALET 2022. Regeringen sänker BNP-prognosen och spår nu en tillväxt på 0,4 procent nästa år och en arbetslöshet på 7,7 procent. Det meddelar finansminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.

Torsdagen den 18 augusti samlas regeringen på Harpsund där finansminister Mikael Damberg redogör för det ekonomiska läget och förutsättningarna för 2023 års budget. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

I juni var regeringens prognos en BNP-tillväxt på 1,1 procent och en arbetslöshet på 7,4 procent för 2023.

– Vi befinner oss i en krigsekonomi med ekonomisk osäkerhet i hela världen och i Sverige, säger Damberg och tillägger att vi går mot en lågkonjunktur med lägre tillväxt, hög inflation och förhöjd arbetslöshet.

Enligt finansministern är det framför allt en svag utveckling för hushållens konsumtion som väntas tynga ekonomin. Regeringen tror däremot inte att nedgången blir lika djup som vid tidigare kriser under 2000-talet.

-Pettersson hör finansminister Mikael Damberg säga att det är viktigt att “privata” företag inte passar på att smyghöja några priser. Det säger han efter att statliga Svenska Kraftnät räknar med 80 miljarder i vinst 2022 och statliga Vattenfall gjorde 60 miljarder i vinst 2022, detta plus ökade skatteintäkter. Priser och skatter som hamnar på företag och konsumenter…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Sverige är på väg in i en lågkonjunktur

 1. Vinner (S+c+mp+v) kan vi se fram emot fortsatt massinvandring av dysfunktionella och islamister som helt saknar västerländskt kulturellt beteende och värderingar.

  ÄR DET DET VI VILL HA???

 2. Det är ju så att det är regeringen som skappat denna deprition. Om man stänger av elen och därmed tvingar industrin att stänga ned. Då får man ofelbart en deprition.

  3
  1
 3. En undrar om det är ett sätt att få valet att handla om annat än energikris, brottslighet och integration.

  • Sossarna vill att vi alla ska vara beroende av bidrag från dom. Höj skatterna och låt alla leva på bidrag…… En vansinnig ide som allt annat från dom

 4. En del / vissa behöver uppenbarligen INTE bry sig om konjunkturer mm. De shoppar på som vanligt. Och flerbarnstilläggen och soss-bidragen är ju indexuppräknade så på dem går det inte någon nöd.

  Bara att gå ner till valfritt köpcentra ! Kvinnorna shoppar medan männen sitter på cafe, röker och diskuterar alltmedan radbanden går varma…

  18
 5. Och eftersom det inte var något positivt så var det någon annans fel. Putler och omvärlden, men han nämnde inte regeringen Fälldin. Förra våren däremot var det regeringens förtjänst att skjutningarna gått ner väldeliga (det var ett par månader vinter/vår med väldigt låg aktivitet) vilket sedan togs igen över sommaren och då var det någon annans fel.

  28

Kommentera