Sverigedemokraterna: Dags att gynna småföretagare i glesbygd

VALET 2022. Sverigedemokraterna vill sänka arbetsgivaravgifterna för företag i glesbygd efter norsk modell. ”Med vår politik kan avfolkningsbygder omvandlas till inflyttningsbygder och hopplöshet ersättas med framtidstro i hela landet”, skriver företrädare för partiet.

Småföretagen är inte bara viktiga för en dynamisk ekonomi, ökad sysselsättning och välfärd. Småföretagare, med upp till 49 anställda, utgör också hela 99 procent av alla företag i Sverige. Trots det prioriterar vänsterkantens politiker sällan småföretagarna. Att inte prioritera småföretagen är detsamma som att inte prioritera välfärden, de är beroende av varandra. I en aktuell rapport från Småföretagarnas riksförbund påvisas stor skillnad i förutsättningar för landets småföretagare beroende på lokala förutsättningar. Det är nu dags för en ny politik som särskilt gynnar företagande i glesbygd men som också bekämpar brottslighet, regelkrångel, höga bränslepriser och elbrist i hela landet.

Rapporten från Småföretagarnas riksförbund visar att de bästa villkoren för företagande finns i storstäder, i pendlingskommunerna kring storstäderna och i landsbygdskommuner med en stark turismsektor. De sämsta villkoren finns i glesbefolkade kommuner utan turism. Problemen där handlar ofta om långa avstånd till marknader och service, sämre infrastruktur och dyrare transportkostnader. Regeringens politik är ett misslyckande och en ny regering måste bekämpa brottsligheten i hela landet och se till att stärka villkoren för företag allmänt, inte minst för företag i landsbygd och glesbygd.

Utöver lindrat sjuklöneansvar och därmed småföretagens risker, vill vi just sänka arbetsgivaravgiften mest för företag på landsbygd och glesbygd. Modellen med en förstärkt differentiering av arbetsgivaravgiften har praktiserats i Norge sedan 1970-talet, med mycket goda resultat. Till detta kommer vikten av en kraftfull bekämpning av brottsligheten. Storstädernas kriminella nätverk har börjat flytta ut delar av sin verksamhet, såsom narkotikaframställning, till mindre orter. De utländska stöldligornas härjningar är en återkommande plåga för landsbygdens invånare från norr till söder. Därför måste polistätheten i hela landet ökas genom höjda löner, förbättrad arbetsmiljö och genom att göra polisutbildningen betald. Slutligen kan inte nog understrykas vikten av lägre energipriser. Det behövs en ny energipolitik där vänsterns enkelriktade vindkraftsdrömmar får ge vika för en realistisk, prisvärd och pålitlig energiförsörjning genom framtidens kärnkraft. Vidare måste miljömupparnas vurm för höga drivmedelspriser utmanas och reduktionsplikten sänkas till ett minimum.

Med vår politik kan avfolkningsbygder omvandlas till inflyttningsbygder och hopplöshet ersättas med framtidstro i hela landet.

Alexander Christiansson, talesperson i småföretagarfrågor

Mattias Karlsson, talesperson i landsbygdsfrågor, Sverigedemokraterna

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Sverigedemokraterna: Dags att gynna småföretagare i glesbygd

 1. När man i Norrland klagade på bränslepriserna fick dom höra att det var de själva som valt att bosätta sig där. Nu när elen är så dyr i södra delarna av landet hörs klagosång så då får vi väl säga ”skyll er själva som bosatte er där”. Jag betalar 95 öre då ingår förbrukning och distribution. En elräkning på mellan 50 till 100 kronor i månaden. Och vi kan inte dela med oss eftersom kraftnät inte byggt en rejäl lina från Norrland till delarna söder om Mälaren. Man behövde inte för kärnkraften skulle förse de södra delarna med el. Men då hade man inte räknat med Mp och C

 2. . glesbygden? Det är väl Centerpartiets väljare? Och varför skulle någon annan städa efter det partiet ?
  Lika sant med sossialdemokraternas idioti att stänga av elen till industrin?hur stämmer det med arbetsrätten?
  Som svar på den nuvarande regeringen bör man dra in a kassan och skippa samtliga bidrag.
  Det är inte hållbart arten tredjedel av befolkningen jobbar och försörjer två tredjedelar av befolkningen!

  4
  1
 3. Precis som de övriga 7 socialdemokratiska partierna i riksdagen är det bara tal om att skrapa lite på toppen av det absurda skatteberget. Att sedan tro att det går att få fram poliser genom önsketänkande…

 4. Annie Lööf dillar mycket om Landsbygdens folk, det kan jag inte förstå för dom
  finns ju hos SD, hennes folk finns ju i Stockholms innerstad ?

  24

Kommentera