Theodor Engström har erkänt terrorbrott

TERRORISM. Theodor Engström som är häktad misstänkt för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby har medget terroristbrott, säger Engströms advokat till Hela Gotland, bakom betalvägg.

Theodor Engström. Foto: Expo

Under omhäktningsförhandlingarna i dag har det beslutats att Engström ska vara fortsatt häktad. Engström hade själv inga invändningar mot att fortsatt vara häktad och uppges vilja få rättegången avklarad.

Min klient underkastar sig numera ansvar för terroristbrott och förberedelse till terroristbrott, därav har han inget att erinra mot att han ska vara fortsatt häktad i avvaktan på att åtal ska väckas, sa Engströms advokat Staffan Fredriksson i tingsrätten i dag enligt Hela Gotland.

Den rättspsykiatriska undersökning som genomförts har visat att Theodor Engström var påverkad av en allvarlig psykisk sjukdom då dådet genomfördes. Han ska även ha haft samma störning när undersökningen gjordes.

-Pettersson undrar vad terroristbrottet kan bestå av. Knappast mordet på Ing-Marie Wieselgren. Det måste vara något betydligt värre, muslimer som försökte mörda poliser vid koranupploppen åtalas inte för terror.

Ett terroristbrott är ett brott som begås med syftet att skrämma befolkningen eller en grupp människor. För att en gärning ska anses vara ett terroristbrott ska den allvarligt kunna skada till exempel en stat och kunna utgöra en svår påfrestning på samhället.

Källa: Brottsoffermyndigheten

***

TIDIGARE 2022-07-22. Theodor Engström häktas även för terrorbrott

TERRORISM. Theodor Engström, 32, häktas misstänkt för terroristbrott efter mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby.

Engström är sedan tidigare häktad misstänkt för mord. Nu är rubriceringarna misstänkt terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Att Säpo tagit över utredningen blev känt den 11 juli.

Dådet inträffade under Almedalsveckan.

Pressmeddelande

***

TIDIGARE 2022-07-15. Theodor Engströms syfte var att skada Sverige

TERRORISM. Theodor Engström som erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren ville skada den svenska staten, uppger åklagare Henrik Olin till Expressen.

Theodor Engström, misstänkt för terroristbrott och mord på Ing-Marie Wieselgren i Visby

Därför är han misstänkt för terrorbrott genom mord.
– Det faktum att den tillkommande brottsmisstanken finns, handlar inte om brottet mot Ing-Marie Wieselgren, utan andra tilltänkta mål, säger han till tidningen.

Åklagaren tonar samtidigt ner Engströms koppling till den nazistiska organisationen NMR.

Åklagaren säger att NMR inte ligger bakom att knivattacken i Visby den 6 juli klassas som terrorbrott av Säpo.

-Pettersson har svårt att tänka sig att detta mord är ett terrorbrott medan koranupploppen inte är det…

Korankravallerna i april 2022 klassas inte som terrorbrott trots hundratals skadade poliser.

***

TIDIGARE 2022-07-12. Theodor Engström misstänks för terrorism i Visby

TERRORISM. Brottsmisstankarna mot Theodor Engström som är häktad misstänkt för mord i Visby den 6 juli har ändrats till terroristbrott genom mord. Personen misstänks även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Det finns ingen ytterligare misstänkt i ärendet utöver den häktade 32-åringen.

Säkerhetspolisen kommer att bedriva förundersökningen under ledning av åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål. Säkerhetspolisen har och fortsätter att arbeta nära tillsammans med Polismyndigheten.

Kammaråklagare Henrik Olin är förundersökningsledare.

***

TIDIGARE 2022-07-07. Theodor Engström har erkänt mordet i Visby

BROTTSLIGHET. Psykisk ohälsa tros ligga bakom mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby igår, uppger kammaråklagare Petra Götell på en pressträff. Den 33-åring, Theodor Engström, som erkänt dådet, lider själv av psykisk ohälsa och har uppgett i förhör att hans attack var riktad mot psykiatrin.

Vi bedömer att den avlidna kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål och att det kan bero på hennes offentliga profil och långvariga engagemang i frågor om psykiatrin i Sverige, säger kammaråklagare Petra Götell.

Mannens engagemang i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, som flera medier rapporterat om, har enligt åklagarens bedömning inget med gärningen att göra.

Det är inget vi sett.

Polisen tror att mannen var narkotikapåverkad när han knivstack Wieselgren. Åklagaren kommer att begära mannen häktad under eftermiddagen.

Ing-Marie Wieselgren

Målnummer i Gotlands tingsrätt: B 808-22.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Theodor Engström har erkänt terrorbrott

 1. TE struntar i vilken stämpel han har på sitt brott. Hans enda syfte med mordet är att få vård.
  Man brukar i psyk-kretsar fråga:
  -Varför är fönsterrutan till psykvården sönderslagen?
  -Det var en patient som försökte bryta sig in.

 2. Det börjar verka Sovjet, banne mig
  Sånt som man ser på TV, tänka sig

  Brott mot intelligentian ska straffas hårt till varje pris.

  Terrorism är en handling som syftar till att döda eller allvarligt skada civila eller icke-stridande, med avsikt att skrämma en befolkning eller utöva tvång på en regering eller en internationell organisation. (FN)

  12
 3. Almedalsmördarens advokat agerande är i strid mot allt vad god advokatsed innefattar!
  Från dag ett euforiskt terrorvrövl via medierna är skandalöst och trotts de facto beviljades inte klientens begäran att byta ut honom!

  Advokaten meddelade via media att efter klienten vägrats rätten till byte av försvarare skulle han fortsätta i bestämd riktning som i Tingsrätten löd: Min klient underkastar sig numera ansvar för terroristbrott och förberedelse till terroristbrott, därav har han inget att erinra mot att han ska vara fortsatt häktad i avvaktan på att åtal ska väckas!

  Klientens begäran byte av försvar baserades på advokatens terrorfantasier och därav måste Engström med familj måste ännu en gång begära att byte av advokat beviljas.
  Av vad som framkommit om mordet var advokatens klient i psykos, vid tidpunkt mentalt sjuk, och ska därav dömas till psykiatrisk vård, med sannolik utskrivningsrätt , men denna försvarsadvokats agerande utgör att domstolens kommunpolitiska amatördomare sannolikt kör över juristdomaren och klienten döms tillivstid förvaring för terrordåd!

  Advokatens namn och byrå bör alla lägga på minnet ty med en sådan advokat är objektivitetsplikten noll värd och kan vid nekande till fortkörning rendera ut i av honom fantasitillägg rekommenderad livstid.
  Mvh.

  17
 4. Självklart han erkänner terrorbrott, han vet inte ens vad det betyder.
  Djävla dumheter, de är så kåta på att få en vit etnisk svensk dömd för terrorbrott att de försöker blåsa upp brottet till mer än vad det faktiskt var.

  30
  • Exakt min tanke också. Den här knäppskallen kan ju erkänna allt som förhörsledarna säger till honom, inklusive Palmemordet.

   20
 5. Först och främst, beklagar jag djup mordet på Ing-Marie Wieselgren. Det är mycket tragiskt.
  Uppmärksamheten i press och TV, är ständigt återkommande, som sig bör.
  Men jag har svårt att fatta vad som skiljer denna bestialiska gärning från de, ofta förekommande mord, som begås i vårt samhälle.
  Ex.vis mord på mor och son i Ikeas varuhus. Rånmord av pensionärer, osv.
  Ofta förbigås dessa brott med tystnad, eller mycket lite uppmärksamhet. T.o.m undanflykter.
  Frågor jag ställer mig:
  Har detta att göra med vad den utsatta individen har sina politiska sympatier?
  Har det med det tveksamma uttrycket, ”alla människors lika värde”, att göra?
  Eller har det att göra med förövarens etnicitet?
  Jag undrar!

  30
 6. Pettersson säjer…”att en gärning ska anses vara ett terroristbrott ska den allvarligt kunna skada till exempel en stat och kunna utgöra en svår påfrestning på samhället.”

  Pettersson måste ha fel, eftersom politikerna inte behandlas och inte ens allmänt betraktas som terrorister; som har orsakat en stor skada till staten och en svår påfrestning och räddsla på sammhället.

  28

Kommentera