Majoriteten av befolkningen i Donbass är inte rysk

UKRAINA. Under 2021 började Ryssland mobilisera militära trupper kring gränsen till Ukraina. Putin har sedan dess och tidigare spridit propaganda om att det pågår ett folkmord av rysktalande personer i östra Ukraina, och påstått att man måste stå beredd att skydda den rysktalande befolkningen i landet.

Den 21 februari 2022 erkände Ryssland, som första nation och via sin president Vladimir Putin, Folkrepubliken Donetsk och dess granne Folkrepubliken Lugansk som självständiga stater. Några timmar senare skickade han in ”fredsbevarande” trupper i områdena, fast det fanns även trupper på plats innan dess. Då kontrollerade Ryssland och separatisterna ungefär en tredjedel av området. Den 24 februari inledde Ryssland sitt terrorkrig mot Ukraina.

I utbyte mot att dra tillbaka trupperna har Putin försökt kräva ett löfte från Ukraina om att aldrig bli medlem i Nato. Putin har felaktigt hävdat att Nato, däribland USA, i förhandlingarna kring Natos närvaro i Östtyskland efter Sovjetunionens fall, avtalade om att aldrig expandera sina trupper till Östeuropa och postsovjetiska länder. Men några sådana skriftliga avtal existerar inte, och Ukraina som är en självständig stat har rätt att själva avgöra om ett framtida Natomedlemskap.

Nåväl, Ukraina, som var en del av forna Sovjetunionen, utropade sig som självständigt efter en folkomröstning år 1991 där drygt 90 procent av hela Ukrainas befolkning röstade för en självständighet. Landet har varit en suverän stat sedan dess, vilket Ryssland erkänt i flera avtal. I folkomröstningen 1991 för Ukrainas oberoende röstade 83,9% av väljarna i Donetsk oblast och 83,6% i Luhansk oblast ja, för att tillhöra Ukraina och inte Ryssland.

I Donbass, som består av regionerna Donetsk och Luhansk, bor det många etniska ryssar, vid en folkräkning 2001 var ryssarna i Donetsk 38,2 % och i Luhansk 39 procent. Ryssarna är alltså en stor minoritet som försökt ta makten över majoriteten trots folkomröstningen 1991. Sedan 2014 har det varit oroligt i området men när kriget började 24 februari 2022 hade Ryssland och separatisterna bara kontroll av en tredjedel av Donbass.

Nu kan Ryssarna mycket väl vara i majoritet eftersom de i enlighet med rysk tradition har bedrivit etnisk rensning och tvingat miljoner Ukrainare att flytta eller deportera dem till ryska fjärran östern.

Påståendet att Donbass, allltså Donetsk och Luhansk var ett pro-ryskt område 2014 är helt inte sant. Det finns inga bevis att lokalbefolkningen stödde separatism före våren 2014.

Donetsk våren 2014 nedan. Men det ska erkännas, Vladimir Putin och hans gäng är duktiga på propaganda.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Majoriteten av befolkningen i Donbass är inte rysk

 1. Hade västvärlden inte deltagit i störtadet av den folkvalde presidenten Janukovitj 2014 så hade aldrig varken Krimkrisen eller Donbass kriget hänt.
  Dessa händelser var en direkt motreaktion på statskuppen (ja det är en kupp om beväpnade extremister, finansierade av oligarker och utländska stater tar över huvudstaden).
  Krimborna hade säkert väntat in ett annat tillfälle för att återansluta sig till moderlandet (dom har två gånger under det tidiga 90-talet folkomröstat för sin frihet utan att det respekterades).
  Donbass däremot hade säkert fortsatt varit en del av Ukraina, åtminstone om dom fortsatt fått ha bra ekonomiska förbindelser med Ryssland.
  Sedan 2014 har 8 år av lågintensivt krig förflutit, i 7 år har Ukraina vägrat respektera Minsk 2 fördraget (tidigare presidenten Porosjenko har erkänt att allt var en bluff, att man skrev på det för att vinna tid att bygga upp armén, med Nato hjälp förstås).
  Man har hela tiden väntat på att armén skulle vara redo för att återta republikerna militärt.
  Veckan innan Ryssland agerade började beskjutningen öka, de sista tre dagarna regnade mer än 1000 granater om dagen i området.
  Allt är bekräftat av OSSE.
  Enligt Ryssland har 14000 människor dödats sedan 2014.

  20
  11
  • Hade inte Ryssland stöttat den impopulära Viktor Janukovytj som mördade hundratals ukrainare för att de ville närma sig väst ovh accepterat att parlamentet avsatte honom så hade det sett annorlunda ut i Ukraina och Ryssland.

   Ryssland har brutit mot minst tolv internationella och bilatera avtal som de själva godkänt.

   https://petterssonsblogg.se/2022/07/20/oberoende-rapport-ryssland-attackerar-civila-urskillningslost/

   Jag tror att det är så enkelt så att Putin vill inte att Ukraina ska utvecklas till moderna demokratiska stater som Baltländerna, Polen, Tjeckien med flera gjort. Det skulle kunna sprida sig till Ryssland med krav på reformer även där.

   13
   16
  • Sluta ljug Mikael, att upprepa en lögn gör den inte mer sann.
   Nu kan jag förstå att för en socialist så ter sig parlamentarism som kuppartad men inget som hände i Ukraina var en statskupp. Den sittande pro-ryska presidenten Yanukovych och oppositionen kom överens om att sätta upp en interrim regering samt återgå till 2004 års konstitution och tidigarelägga valet efter de massiva demonstrationer som följde på Puttes handelskrig mot Ukraina. Efter att alla skrivit under överenskommelsen den 21 februari 2014, inklusive den sittande presidenten Yanukovych, så flydde han huvudstaden. Dagen efter röstade parlamentet igenom att den sittande presidenten skulle avsättas på grund av grovt tjänstefel och att nyval skulle hållas så snart som möjligt vilket genomfördes i maj 2014. Yanukovych flydde eftersom han skulle blivit ställd inför riksrätt och dömdes senare i sin frånvaro till 13 års fängelse för inblandning i massmorden som skett under demonstrationerna.

   1
   4
  • Stenbock, var hittar du att jag inte är källkritisk. Du har varit med på bloggen i drygt tio år. Har det varit många fel under den tiden?

   Bättre att du påpekar felaktigheter med källanvisning.

   8
   8
  • Gamling. Du är rätt härlig, ibland skriver du att västliga msm sprider propaganda för att sedan länka till Sveriges Radio från 2014.

   Trots att Azovbataljonen utgör en bråkdel av den ukrainska militären och numera är ett reguljärt förband har den blivit otroligt viktig för den ryska propagandan.

   Det är ett effektivt sätt att svartmåla sin fiende som nazister och du lyder Putin.

   16
   17
   • Pettersson

    Du förskönar Nazismen i Ukraina.
    Även den högra sektorn och Aidar bataljon har begått vidriga handlingar mot det Ukrainska folket.
    Azov bataljon är inte vargen i Bamse.

    18
    12
   • Pettersson
    Jag är impad över att du orkar bemöta Gamlingen. Han är ett hopplöst fall.

    15
    15
   • Nu börjar du låta otrevlig. Du kämpar inte för Ukraina eller det ukrainska folket. Du kämpar för Putin, Wagnergruppen, Tjetjenier, Syrier och andra massmördare på den ryska sidan.

    11
    14

Kommentera