Samtliga dömda för blåljussabotage överklagar

TERRORISM. Hittills har sammanlagt elva män dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, för gärningar begångna under koranupploppen i påskhelgen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Alla har valt att överklaga sina domar.

Männen har fått fängelse i mellan två till sex år, och två personer ska också utvisas. Enligt åklagare Per-Erik Rinsell, som drivit ett av målen i Örebro tingsrätt, var det väntat att domarna skulle överklagas, bland annat eftersom blåljussabotage är ett relativt nytt brott.

Koranupploppen ägde rum i april när oroligheter utbröt i flera svenska städer i samband med att den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan, partiledare för det islamkritiska Stram kurs, genomförde manifestationer.

-Pettersson säger att det går alldeles för långsamt. Det borde vara hundratals som döms och utvisning ska vara obligatoriskt.

***

TIDIGARE 2022-08-05. Somalier åtalas för koranupplopp i Norrköping

TERRORISM. Mahomed Mustaf Hussen, född 1993, med tolkbehov på somaliska och somalisk medborgare åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman under koranupploppen i Norrköping under påskhelgen.

Mahomed Mustaf Hussen greps i samband med händelserna och har därefter även identifierats på videofilmer. Han har varit häktad sedan den 20 april. Den tilltalade är skriven i Norrköping.

– Jag bedömer sabotaget mot blåljusverksamhet som grovt eftersom det bland annat varit fråga om ett utdraget händelseförlopp och ett mycket omfattande våld mot poliserna på plats. Bevisläget är bra. Det finns bland annat filmer som tydligt visar att den tilltalade agerar aktivt genom till exempel stenkastning. Denna form av bevisning anser jag vara stark eftersom detta är en mer objektiv bevisning än exempelvis förhör med målsäganden och vittnen, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt vid Åklagarkammaren i Norrköping.

Polisens utredare kommenterar:

– Bevisningen är främst videomaterial där vi kunnat följa den misstänkte under stora delar förloppet. Där är vår bild att han kastar stenar vid upprepade tillfällen mot både fordon och enskilda poliser. Han är aktiv långt fram i ledet och ser ut att även mana på andra att ta till våld, säger Henrik Eriksson, utredningsledare på polisen i ärendet.

Detta är det första åtalet som rör händelserna i Norrköping under påskhelgen 2022. Ytterligare två personer är häktade misstänkta för brott under påskhelgen. Kammaråklagare Thomas Ramstedt bedömer att han kommer att väcka åtal även mot dessa två häktade i ett något senare skede.

Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 1278-22.

***

Tidigare dömda i koranupplopp nedan.

Linköping tingsrätt, pressmeddelande, målnummer B 1676-22, de dömda är:

 • Moulham Abo Gamous, född 2000, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 4 års fängelse. Staten betalar advokaten med 129.000 kronor.
 • Husein Khaled Husein, född 2003, medborgare i Statslös och Sverige. Döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 2 år och 6 månader i fängelse. Staten betalar advokaten 138.000 kronor.
 • Elvedin James Emini, född 1995, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 3 år och 6 månader i fängelse. Staten betalar advokaten 96.000 kronor.
Jeander

Dömda för koranupplopp i Örebro är:

 • Ardalan Abdulla, född 1994, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman till fängelse i 6 år. Staten (Vi) får betala 220.000 kronor för advokat och målsägarbiträde.
 • Yanik José Serrano, född 1996, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, hot mot tjänsteman samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål till 4 år och 6 månaders fängelse. Advokaten kostar oss 195.000 kronor.
 • Abdulrahman Khalil, född 2001, medborgare i Syrien, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 5 års fängelse, åklagaren vill utvisa men det avslog tingsrätten. Advokaten betalas av skattebetalarna med 127.000 kronor
 • Abdalle Said Abdi, född 2003, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 2 års fängelse. Advokaten kostar 168.000 kronor.

De tidigare åtalade och dömda i koranupploppen är:

Rinkeby:

 • Umedzhon Giyoev, född 1988, medborgare i Tadjikistan, döms till 6 månaders fängelse, ingen utvisning men saknade uppehållstillstånd i Sverige och hade fått avslag, men sprang ändå lös och kastade sten. Dömdes  för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman. 

Örebro:

 • Hussein Al-Maliki, född 2001, medborgare i Irak, döms till 5 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, våld mot tjänsteman, ingen utvisning. Staten betalar advokat och målsägarbiträde med 275.000 kronor.
 • Abdullahi Ibrahim, född 2000, medborgare i Somalia och Sverige, döms till 4 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman. Ingen utvisning. Advokaten kostar skattebetalarna 179.000 kronor.
 • Ali Kafarnawi, född 1993, medborgare i Syrien, döms till 4 års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt utvisning på livstid. Advokaten kostar skattebetalarna 199.000 kronor.
 • Hussain Kafarnawi, född 2000, medborgare i Syrien, döms till 4 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt utvisning på livstid. Advokaten kostar skattebetalarna 211.000 kronor.

-Pettersson säger att det hittills står 12 – 0 till bortalaget, fler åtal är på gång, tyvärr verkar det bli för få utvisningar. Jag tycker herrarna kommer lindrigt undan, brottsrubricering borde vara terrorism.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Samtliga dömda för blåljussabotage överklagar

 1. Förstår inte att detta Apspel får hålla på år efter år med gratis Advokater och
  att skattebetalarna ska betala böterna för dessa onyttiga individer??

  Är det inte den Regimens företrädare som brukar oja sig om att man inte
  ska göra skillnad på folk ? Det är precis vad dom gör!

 2. De likasinnade advokaterna har uppmanat till detta. Mer flis för dem. Mindre för skattebetalarna.

 3. Överklaga kan de väl göra hemma. Utvisning direkt så vi blir av med problem som enbart härstammar från efterblivna kulturer. Till yttermera visso föreslår jag stening som ett adekvat straff för vissa brott. Även detta kan med fördel genomföras i valfritt muslimskt land. Den som kastar första stenen……..

  12
 4. Vi tror på dteras österländska sagor ger dem kost och logi, deras tack terror.
  En grundbult är, kasta aldrig bra pengar efter dåliga.

  Alltså domar i dessa fall skall vara utan överklagansrätt, utvisning på livstid.
  Har den dömde svenskt medborgarskap plus annat giltigt skall det svenska makuleras.
  Förvaring i endast häkte till utvisningsdag, minns grundbulten!

  20
  • Vilka enorma kostnader har dessa stenkastande, vandaliserade invandrare inte åstadkommit skattebetalarna.
   Ibland undrar man om det inte är advokaterna som ligger på för att domar ska överklagas.
   Advokaternas ersättningar har är ju säkra pengar rakt in på kontot, till skillnad mot de som nu är brottsoffer och kräver ersättning.

   Återigen ett bevis för att den stora invandringen är en enda stor nitlott för Sverige.

   14
  • Jag hoppas dom får hårdare straff.

   Straffskalan för normalgraden är fängelse upp till fyra år.

   Det finns också ett grovt brott, som heter grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Där är straffskalan lägst 2 år och upp till livstids fängelse. Då pratar man i lagtexten om att det särskilt ska beaktas om gärningen framkallat fara för flera människoliv, egendom av särskild betydelse eller annars varit av särskilt farlig art.

   Plus utvisning.

   30
 5. Advokaterna måste också leva .
  Det är därför allt överklagas.
  Morgan Johanssons skitsystem har förstört den Svenska rättsstaten.

  38
  1
 6. Om lagen om blåljussabotage ska vara så kraftfull som sossar vill ge sken av så ska samtliga straff dras åt hårdare.
  Då sätts foten ned och kanske kanske muslimerna fattar.

  53

Kommentera