Försvaret utbildar ukrainska medborgare i Storbritannien

UKRAINA. Ukrainska medborgare utbildas sedan början av juli i Storbritannien för att kunna tjänstgöra i ukrainska armén. Efter ett regeringsbeslut kommer Sveriges Försvarsmakten bidra med personal till den brittiskledda utbildningsinsatsen.

Arkivbild från 2019. Svenskar från Operation Unifier utbildar ukrainska instruktörer i stridsteknik i Ukraina. Foto: Försvarsmakten

Under hösten kommer instruktörer från Försvarsmakten att ansluta till den pågående militära utbildningen. Något som grundar sig i en förfrågan från Storbritannien.

Mot bakgrund av den ryska invasionen av Ukraina behöver den ukrainska militären stöd med grundutbildning av fler soldater för att försvara sitt land. Att Sverige på begäran av Storbritannien nu bidrar med instruktörer är ett led i att bygga säkerheten tillsammans med andra länder.

Utbildningen som de ukrainska medborgarna får omfattar bland annat sjukvård, vapentjänst och strid. En viktig del av utbildningen är också folkrätt och krigets lagar.

Enligt regeringsbeslutet har Försvarsmakten möjlighet att under tidsperioden 12 augusti-31 december 2022 skicka upp till 120 personer till Storbritannien. Det svenska bidraget kommer ansluta till utbildningen så snart det är praktiskt möjligt.

Sedan 2018 deltar Sveriges Försvarsmakt även i den av Kanada ledda utbildningsinsatsen, Operation Unifier, där ukrainska säkerhetsstyrkor har utbildats på plats i Ukraina. I februari 2022 drog den kanadensiska ledningen dock tillbaka all personal från insatsen.

-Pettersson säger att Ukraina med hjälp av väst är överlägsna Ryssland, militärt och ekonomiskt. Ukraina och väst har dessutom rätten på sin sida, juridiskt och moraliskt.

Länder som utbildar Ukrainska soldater är Kanada, Nederländerna, Norge, Finland, Danmark och Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Försvaret utbildar ukrainska medborgare i Storbritannien

 1. När jag gjorde lumpen hade alla gröna eller combat kläder för att inte synas så bra .
  Nu har jag hört att alla stamanställda måste gå i regnbågskläder .

  9
  2
 2. Sverige har blivit ett skevt samhälle under sossarnas och deras stödpartier .
  Vi tar hit arbetsskygga människor och betalar allt för dem . Vi skickar miljarder till krigshärdar och korrupta regimer . Vi utbildar soldater för krig utomlands .
  Men om en studiebegåvad Svensk ungdom får möjlighet att studera utomlands är det snålt med studiemedel. Då krävs det lån eller välbärgade föräldrar för att genomföra studierna .
  Allt enligt den Socialdemokratiska värdegrunden .
  Norska ungdomar har mer än dubbelt så höga studiebidrag .
  Så har Sverige utvecklats med sossestyret.

  14
  1
 3. Hur kommer Ryssland nu att agera?
  Nu levererar vi vapen och utbildar soldater, vi har ett proxykrig mot Ryssland.
  Kan Ryssland eller något land som är allierat med dom jävlas med Sverige?

  13
  3
  • Kanske Kina beslutar att stänga ned all vindkraft de kontrollerar i Sverige ? Statliga kinesiska bolaget CGN är ju den största spelaren i den svenska vinkraftsbranschen.

   12
  • Vi följer FN-stadgan vilket inte Ryssland gör.

   Enligt FN-stadgan råder ett allmänt våldsförbud mellan världens stater. Men det finns två undantag: Om en stat blir utsatt för ett väpnat angrepp så får den angripna staten använda våld i självförsvar. Den angripna staten får också begära hjälp av andra stater och dessa får hjälpa den angripna staten. Ryssland har erkänt FN-stadgan.

   Det andra undantaget är om FN:s säkerhetsråd beslutar att stater får använda våld på eller mot en annan stats territorium.

   4
   3
   • FN stadgan konstruerades 1945 med goda intentioner, men nu är korruptionen en accepterad del i det.
    Sverige är väl ett av de värsta länder när det gäller mutor och korruption.
    Vi köper mha bistånd och där är svensk industri med.

   • Sverige har ingen korruption jämfört med Ryssland.

    Även om FN-stadgan är gammal så gäller den. Jag kan inte se att våldsförbudet skulle vara omodernt.

    Ryssland bryter mot en hel hög avtal, gamla och nya. FN-stadgan, Helsingforsslutakten, Parisstadgan, Budapestöverenskommelsen, Minskavtalen, osv.

    3
    1
 4. Får väl hoppas att svensk saft och bulle taktik/praktik inte nått allt för djupt in i försvarsmakten ännu

  10
  1

Kommentera