Bondeförbundets sista suck

VALET 2022. Det Kristdemokratiska Bondeförbundet, KDB, bildas som ett forum för diskussion om och utveckling av svensk landsbygdspolitik. Ett forum för det stora engagemang som finns runt KD och landsbygds- och lantbruksfrågor. Staffan Danielson, tidigare mångårig medlem i Centerpartiet, är ordförande i KDB.

Peter Kullgren Kristdemokraternas partisekreterare, och Staffan Danielsson ordförande i KDB.

Det var ju ett litet snilledrag av Kristdemokraterna att starta upp ett eget bondeförbund. Och med den före detta centerpartisten Staffan Danielsson som ordförande. Udden mot Centerpartiet kunde inte varit tydligare om de så tagit en megafon och skrikit rakt ut att de tänkte ta väljare ifrån dem, skriver Smålands-Postens Fredrik Haage i en ledare.

För den som har hållit öronen riktade mot det politiska livet under de senaste tio åren kan knappast begreppet ”Stureplanscentern” ha gått ljudlöst förbi. Någonstans runt Annie Lööfs tillträde som partiledare vreds Centerns politik kraftigt mot det nyliberala hållet, och det där med Stureplan (centralt i Stockholm) underströk att det handlade om att partiets nya kader i toppen hade ett urbant perspektiv på samhället.

Inför valet 2006 var Fredrik Reinfeldt öppet orolig för denna kursändring. ”Botten kan gå ur” Centerpartiet var hans omdöme. Men man måste ge Lööf att hennes projekt visade sig rätt tåligt. Det är inte förrän nu som partiet dalat i opinionen på ett sätt som närmar sig larmnivåer. På landsbygden har man numera inte mer än 7,4 procent i stöd.

På en av Centerns valfilmer sitter Annie Lööf i en traktor och förklarar hur viktigt Centern är för landsbygden och att man minsann har varit det i hundra år. Det är svårt att vifta bort tanken att den filmen kanske hade slopats om det inte varit för det kristdemokratiska initiativet.

Rent krasst är läget att 7,4 procent idag är någon procentenhet större än Centerns totala stöd. Man har alltså fortfarande lite mer sympatisörer på landsbygden än i städerna. Minst en procentenhet ”vanliga” landsbygdsbor mer än förmodat urbana liberaler i totalt stöd. Men det är just den procentenheten Kristdemokraterna siktar in sig på. En procentenhet gör skillnad för så pass relativt små partier. Det kan definitivt göra skillnad när mandaten skall fördelas mellan blocken efter ett jämnt val.

Kristdemokraterna antar väl att det handlar om personer som tillhör Centerns traditionella kärnväljare. Sådana som identifierar sig med Centern såsom det landsbygdsparti det var innan det liberaliserades och har vaneröstat sedan dess. Men Centern har varit med att skapa en rekorddyra drivmedelspriser, rekordstor invandring och mycket annat som aldrig hade fallit Thorbjörn Fälldin in. Kristdemokraterna har å sin sida metodiskt profilerat sig som ett parti för folk utanför städerna under flera års tid.

Inget parti kan ta väljare för givna. Socialdemokraterna tog arbetarrösterna för givna, tills Sverigedemokraterna kom. Nu, när Moderaterna har förklarat att Centern inte är önskvärda i en borgerlig regering, och Kristdemokraterna satt sig för att kapa deras kärnväljare, kanske denna reflektion också drabbar Centerns ledning. Men en månad före valet är sådana insikter allt i senaste laget.

Fredrik Haage

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Bondeförbundets sista suck

 1. Bättre vård , fler poliser, fler hemmafruar fler kristna skolor, billigare el, billigare bensin, billigare diesel, fler fängelseplatser, bättre skola osv. Tur att vi har staten så vi andra inte behöver betala kalaset.

  4
  6
 2. Ett verkligt snilledrag. Skulle vara underbart att slippa se den rödhåriga häxans sned hånleende.

  40
  2
 3. Om Centern marginaliseras faller de på eget grepp. Bönder har i alla tider varit icke socialister. Min gamle morfar skulle vända sig i graven om han sett vad som hänt sedan Fälldins tid. Den psykopatiska rödgröna ödlan må gärna ta med sig C under kamrat 4%. Tror inte på många stödröster från något håll där. Quisslingar brukar inte bli särskilt långlivade. Bra jobbat KD

  38
  4
  • Hade förvisso tänkt rösta på SD men nu blir de troligen stödröst på KD istället. Adjö C. Snart kommer er begravning och jag är inte närmast sörjande.

   34
   3
   • Som lantbrukare väljer jag ett parti som vill satsa på extra på landsbygdspolitiken. För mig finns bara SD och KD. Men opinionen kan svänga snabbt. Och KD behövs för att hålla ihopa en ny Allians. Hellre det urvattnade kristna oket än nonchalanta C. Sen så är KD de mest SD vänliga partiet av 7 klövern.

Kommentera