Sverige är Europas störst elexportör ändå har elpriset i juli har aldrig varit så högt

ENERGIPOLITIK. Sverige har gått om Frankrike som Europas största energiexportör under det första halvåret 2022, rapporterar Reuters. Sverige har exporterat 16 terawattimmar hittills i år, varav energin främst kommer från kärn-, vatten- och vindkraft samt biogas. Men trots detta överskott och att det är sommar och Sverige har c:a 5000 vindkraftverks som snurrar ibland, skenar elpriserna. I juli kostade elen mer än någonsin i södra Sverige, enligt Emma Borgström, elprisexpert på Eon, rapporterar Expressen.

För att vara sommar är priserna rekordhöga. Vi har aldrig sett så här höga priser i södra Sverige. Det har aldrig hänt under juli månad, säger Borgström.

Många svenskar kan ha fått en chock över juli månads elräkning. Då låg priset i elområde 4 – alltså södra Götaland – på 122,5 öre per kilowattimme, enligt elbörsen Nordpool. I norra Sverige är samma siffra 22,5.

Det handlar om rekordhöga priser i elområde 3 och 4 under sommaren, säger Emma Borgström, elprisexpert och försäljningschef på Eon.

Konsumenten har ännu högre priser då det tillkommer nätavgifter och skatt beroende på vilket pris man har, säger Emma Borgström.

En del av energin importeras till Sverige från Europa vilket nu leder till höga priser, enligt Borgström.

I grund och botten handlar det om den oroliga energisituationen i centrala Europa på grund av kriget i Ukraina, och gassituationen. Det gör att elen som importeras till Norden blir väldigt dyr, säger hon och tillägger: – Vi har vattenkraftproduktionen i norr medan den största konsumtionen är i södra Sverige. Det råder en obalans mellan produktion och förbrukning. Elen ska transporteras långt, och det är överföringsbegränsningar i nätet. Det gör att det blir dyrare i södra Sverige.

Framåt hösten och vintern spår Emma Borgström stor variation på elpriserna, bland annat på grund av nätet och vindkraften.

Framför allt kan en kall vinter i centrala Europa skapa dyrare priser även upp i norr.

Det finns stor risk att vi ser höga priser under hela hösten och vintern. Vi får hålla tummarna för att det inte blir en kall vinter i Centraleuropa, blir det kallt där blir de nordiska elpriserna dyra, säger Borgström.

-Pettersson säger att vi har en sjuk marknad skapat av politiker. Vi har de flesta dagar ett stort överskott vilket borde ge låga priser men det verkar bli tvärtom…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Sverige är Europas störst elexportör ändå har elpriset i juli har aldrig varit så högt

 1. Priserna på el i Sydsverige liknar en slags Apartheid mot Sydsvenskarna,
  bor man i samma land så ska man väl ha samma pris, eller små avvikelser,
  men det kan vi tacka dom klåpare som förstört marknaden genom ren idioti!

  5
  1
 2. Vi har brist på el. i Sverige och för oss kostar den skjortan!
  Men det är ändå inga som helst problem att exportera billig el. till Europa -p.g.a. Ursulas bojkott mot Ryssland som istället slår mot EU. Därav bristen.
  Men Sverige är ju bra att ha som ändå levererar billig el. till andra men dyr el. till sina egna -om det nu finns något kvar att leverera?
  Det planers nämligen för fullt med ransonering av el. (för Sverige) i vinter!
  Tack till Ursula och Junker och deras drös av korrupta kumpaner och deras idiotpolitik och naturligtvis dom svenska extremsocialister som vanstyr landet.
  Ju högre position, desto dummare individer, rena rama idioter skulle jag vilja påstå!
  Dom begriper inte att 2 minus 2 blir noll, dom tror att det blir fyra!

  Dom ser heller inga som helst problem med att bl.a. Google och Ansiktsboken som slukar mängder av energi, får etablera sig i Sverige och dessutom till ett oförskämt lågt kilowatt pris.
  Dessutom behöver dom varken betala energiskatt eller andra dyra pålagor som vi småkonsumenter tvingas brottas med.
  Jag ser det här som ett mycket tydligt bedrägeri mot oss invånare!

  Ja, så går det när dom låter EU omyndigförklara oss och nu tänker dom också på fullt allvar även låta NATO ta ifrån oss den sista lilla skärvan av frihet vi hade!
  Inget ont om NATO isig, men bara det att Turkiet har släppts in visar att något är galet, mycket galet, med NATO.
  Frankrike är ju också medlem vilket gör att man inte direkt hurrar i onödan!

 3. Exporten ger höga elpriser även i Sverige. Statskassan får in många miljarder att spendera på annat än elförsörjning och eldistributionsnät. Förbrukarna längst ut i kedjan betalar.

  10
 4. Gnäll inte om Magdalena priserna .
  Gör något vettigt vid valurnan om en månad.
  Enda möjligheten till förändring .

  20
 5. Tyvärr, så är det med utländska ägare av snurror och kraftverk. Dom skiter fullständigt i oss svenska och säljer elen till den som betalar mest. Man hoppas innerligt att regeringen har samma gigantiska skattepåslag på exportelen som vi svenska konsumenter får betala.
  Här kommer svaret. Förmodligen inte. Det är nog som med spannmålet på 1900-talat, exportstöd. Inget kan göra en förundrad över vår vansinniga sosseregering.

  17
 6. Man tar sig för pannan ! Man exporterar el när vi inte kan tillgodose våra egna behov ? Elmarknade är rena vilda vänstern nuförtiden och det måste få ett stopp på vansinnet.Nya företag kan inte etablera sig och därigenom skapa nya arbetstillfällen, men exportera bort el det går bra.Sverige har blivit ett dårhus !

  31
  • Vi har effektbrist inte energibrist. Enkelt förklarat har vi el när vi inte behöver den. Problemet är att med export så ökar efterfrågan och därmed priset vilket gör att Sverige borde sluta upp med det. Det är rena ulandsfasonerna att exportera oförädlade råvaror.

   15
  • En bra början för att få slut på vansinnet är att Svenska väljare ger fan
   i att välja fram det lilla utpressarpartiet MP till makten, framförallt
   ungdomar borde tänka till, eller vill ni bo i tält på gator o Torg?
   det kommer nog att bli er framtidsboende om detta parti får hålla på
   att skada landet ytterligare 4 år till?

 7. Sätt en kraftig avgift (inte skatt) på elexport, kalla den effektavgift, så kommer energibolagen anpassa sig. Marknaden har sagt sitt och det är olönsamt med elexport, sa Bolund.

  34
  • Håller med. Jag är högst osäker på om det utgår energiskatt på den exporterade elen. De datacenter som Facebook, Microsoft och Google smällt upp betalar ingen eller lite energiskatt.

   18
 8. Med skatter och dyra tillsatser som dikteras av Miljöpartiet plus ohemula avtal dikterade av EU som gynnar Centraleuropa och bugande mottagna av dem som ska vara bäst i klassen så kan man lägga vilka idiotpriser som helst i Sydsverige.

  34
  • Ja, det är märkligt. Enligt text–TV (SVT) så kommer vi i morgon, fredag ha de högsta elpriserna någonsin i södra Sverige. Samtidigt på samma text-TV kan man läsa att Sverige nu är den största netto exportören av el i Europa.
   Kan man ju undra hur mycket våra regeringspolitiken har att säga till om. Eller är det kapitalet som kör över oss.
   Undrar hur det hade sett ut om Södermalm i Stockholm haft det högsta elpriset.

   16
   1
 9. Intressant att det går att få ner elen till Europa (sälja). Men att få den till södra Sverige är ett problem!?.

  40
  • Exporten till Europa är en del av problemet med elpriser i södra Sverige. Den andra orsaken är att det konsumeras mer än produceras på grund av nedlagda kärnkraftverk. Smäll upp ett par kärnkraftverk i Skåne och pungslå tyskar och danskar. Annan tariff naturligtvis.

   14
 10. På en normal marknad brukar det bli billigare ju mer man producerar.
  Men allt är ju manipulerat nu mera. Du betalar till 1%-arna

  32
  2
 11. Marknaden är inte lokal. Norge har en massa olja ändå är bensinen dyr.
  Frågan är för elbolagen är skall man sälja dit där man får bäst betalt.

  22
  2
  • Bensinen och dieseln är dyr på grund av sossepriserna. Där skatt och reduktionsplikt är de största pådrivande faktorerna på bränslepriserna mer än världsmarknadspriset som sjunker.

   40
  • Att koppla upp kontinenten och dra ledningar dit (staten betalar) verkar vara mer prioriterat än att dra ledningar från norra till södra Sverige och koppla ihop landet.. Moderaten Odenberg hade detta på sitt bord när han var chef på Svenska Kraftnät.

   20
   • Nu har jag själv ingen elbil och vet därför inte. Men googlar man så verkar det som att en elbil drar runt 1,5 till 2 kwh per mil. Rätta mig gärna den som vet.
    Med det elpris som prognosen säger om morgondagen i Skåne så innebär det en milkostnad för elbilsägsre i Skåne på mellan 7 och 9,50 kr i rena elkostnader .
    Med tanke på elbilens dyrare inköpskostnad kan man ju undra om våra politiker funderar på några kompensationer (ytterligare) för dess köpare. Om inte är det ju en risk att elbilsmarknaden kommer att falla pladask. Åtminstone i Skåne.
    Och ytterligare kompensationer kan man ju bara gissa kommer att betalas av diesel och bensinbilsägarna.
    Vad jag också har förstått kommer elpriserna vara höga under höst och vinter,.

    14
    2

Kommentera