Explosionerna är början på en större motoffensiv i syd

UKRAINA. Explosionerna vid den ryska flygbasen på Krim utgör början på Ukrainas motoffensiv i söder, uppger två regeringskällor för Politico. Vidare ska attackerna betraktas som ett meddelande till Ryssland att de ”inte är säkra någonstans”.

En av uppgiftslämnarna beskriver augusti och september som två mycket viktiga månader som sannolikt kommer att påverka hur kriget slutar. Kriget kan återigen bli lika intensivt som i februari, säger de, men utvecklar inte påståendet med hänvisning till sekretess.

Om Ukraina de facto utförde attackerna på Krym vore det ”djupt pinsamt” för Vladimir Putin, skriver politiksajten, som tror att den ryske presidenten ser det som en dramatisk eskalering.

Nya satellitbilder visar flera förstörda stridsflyg vid den ryska flygbasen Saky på Krim, skriver flera medier. Enligt bilderna har minst sju plan förstörts och troligtvis fler skadats.

Före

Uppgifterna stämmer överens med det Ukraina uppgett om att nio stridsflyg förstördes i explosionerna som inträffade i tisdags. Ryssland hävdar å sin sida att inga stridsflyg skadades.

Efter

-Pettersson säger att som vanligt ljuger ryssarna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Explosionerna är början på en större motoffensiv i syd

 1. OMFG, kan ukrainare ha termobariska kryssningsmissiler? Är det därför Ukraina inte vågar erkänna att det var dom som bombade? Varför annars skulle dom inte göra det?

  Eliot Higgins har analyserad någrant satellitbilderna från flygbasen i Krim
  https://twitter.com/EliotHiggins/status/1557441267109400576

  och han säger..
  1) “Just measured the craters best I could, they seem about 20-25m wide, which would mean a pretty big munition.”

  Enligt Wikipedia USAs 925kg Mark-80 bomberna kan orsaka 15 meter breda bomb krater.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_84_bomb

  So, om bomberna i Krim orsakade 20-25m breda bombkrater (på ett militärä flygfält), måste bomberna ha mer explosiv kraft än Mark-80 bomberna – kanske motsvarande 1500-2000kg av TNT bomb laddning. Men att Ukraina skulle ha så stora missiler är osannonligt. USAs Tomahawk-missiler har en stridspets på 450kg. Det intressanta är att dom elaka termobariska bomber har ungefär 6x den explosiva styrkan än TNT, så termopariska bomber med ungefär 350kg stridspets kan ha orsakad förödelsen på flygbasen.

  2) “It looks like a direct hit on the building on the left, so whatever it was seems accurate”

  Precis, och ingen av bomberna exploderade bakom “väggarna” som skyddar ryssarnas flygplan. När man tittar på Pettersons “före” bild och försöker placera tre bomber på flygbasen så att förstörelsen skulle vara maximal… Ja i “efter” bilden kan man se att all tre bomberna har blivit distribuerade kanska precis dit man skulle vilja ha dom

  3) “I can make out three craters, at sites that appear to be used for storage, so it could be they were targeted and everything else was destroyed when whatever was stored there went up. I’ll also note the craters are a similar size.”

  Så, tre likadana bomber som kan flyga åtminstone 300 kilometer. OCH möjligen var bomberna termobariska. OCH Ukraina får troligen satellitbilder från USA. När man kombinerar dessa faktorer kan man tänka att dessa hjälper Ukrainare jättemycket i kriget. Tyvärr, den också ger ryssarna motivet för deras utökade användning av termobariska vapen… och till slut (två) taktiska kärnladdningar.

  4
  1
 2. När jag såg rubriken tänkte jag på yrkeskriminella i Sverige. Fånigt av mig, varför ska vi fundera över våra problem och överlevnad när vi kan oroa oss över andra? Åtminstone till den dag vi själva blir utrotade.

  10
  2
 3. Hittills har Ryssland till stor del skonat Ukrainas infrastruktur, De lär väl nu, likt USA vid sina bombningar, gå över till att jämna landet med marken. Ta bort elnätet, järnvägarna och huvudvägarna i första hand.

  16
  17
  • Håkan Dahlberg
   Vilken sida bekymrar dig mest?
   Känner du vibbarna?
   Tänk om vinden har vänt, då går det åt h-e för ditt omhuldade facistiska Ryssland. Var händer om verkligheten inte stämmer med din karta? Kartan kan väl inte vara fel, eller hur?

   10
   6
  • LOL.. med vad då?!??
   Puttes terrorister har bevisat att de kan inte träffa något som är mindre än en stad och inte ens då är det 100% träffar, mer i skala om 40% som faktiskt träffar staden.

   Att slå mot infrastruktur som Ukraina gör; mot broar, ställverk, depåer, m.m. kräver väldigt stor precision på målet. Vi ser detta på bildbevisen från bron över Dnepr vid Cherson där träffarna är i princip kirurgiska inom en halvmeter. Att skicka en robot som har en träffsäkerhet på +- 300 meter kommer inte att göra jobbet.

   Dessutom har Puttes terroristerna redan kört med den gamla hederliga ryska taktiken jämna städer och byar till marken när de försökte avancera. Det är t.o.m. ett meme på nätet idag. Problemet är att nu har de ingen ammunition till sina haubitsar så den taktiken fungerar inte längre.

   4
   4
  • Japp det verkar troligt för har svårt att tro att Ryssland missat varenda bro osv medan Ukraina har träffat varenda bor, ja några iaf, ganska många gånger så nu är det pontonbroar….. Ryssland tog över kärnkraftverket som nu plötsligen har uppmärksammats av IAEA redan i början på mars….. Klart man kan vara fumlig med nu verkar verkanslden kommit från den norra sidan av sjön… (1mil bred minst) Rörande flygplatsen borde det komma mer detaljer hur det gjordes… menar flygplatsen finns ju på maps MEN varifrån kom anfallet…. eller var det sabotage?

   4
   1
 4. SVT och MSM-media i väst är inte i närheten av lika dåliga som de ryska statliga medierna. I Ryssland riskerar den som nämner kriget i Ukraina 15 års fängelse.

  25
  10
  • Först: Krig är himla dåligt och skall inte förekomma. Och ändå händer det ideligen.
   Svenska media…
   Irak var inte “vi” på USA’s sida där speciellt medialt??
   Libyen…. där deltog vi t.o.m. inte mycket kritik i våra massmedia där……

   Vem biter den hand som ger en rikligt med mat….. vi betalar ordentligt för de nyheter vi får….. och dessutom har tabloiderna ibland gjort saker som otroligt låga….. ja om man värnar yttrandefrihet förstås……och det är väl det mest trista att de är de facto ganska duktiga MEN de går etablissemangets ärenden . . att de svenska statlige medierna skulle hylla Ryssland är inte så troligt då….. Plötsligen då det uppdagades att skolor använts till militär verksamhet och Amnesty påpekade det blev det ett himla liv… IOFS borde Amnesty sagt sanningen dvs skolorna hade omvandlats till militära anläggningar inte konstigare än att svenska äldreboenden omvandlas till boenden för våra nya….. Tror dock inte att Ukraina sade att det skulle bli stambyte…. här kan man fråga sig om inte de svenska medierna t.o.m. slår de Ryska….. I fred utan ett enda yttre hot för man vanligt folk helt bakom sanningen….. Att ryska medier ljuger gör inte att svenska medier INTE ljuger … det gäller bara vem det berikar….. I Sverige förlorar man bara jobb och värdighet iofs….. Varför trakasserade man så ordentligt Julia Caesar eller Fabia Fjälling m.fl.? Joo våra media är lika goda kålsupare……

   4
   1
   • “Krig är himla dåligt och skall inte förekomma.”
    Skriv en e-post till Putte med det meddelandet så kanske han avslutar sitt illegala krig mot Ukraina.

    5
    2
 5. Vi kan ju alltid hoppas!
  Undrar bara om dom nyrekryterade ryska “frivilliga” fängelsekunderna vet vad dom har tackat -JA TILL!
  Informationen i rysk statsmedia är ju minst lika censurerad som här i SVT:s ( Svensk Vänster Televisions ) Sverige!

  36
  5
  • MEN öppnade man inte dörrarna i Ukraina osså…. fast tidigare i konflikten….. Ryssarna blev sist på bollen alltså…. Att först säga att Ryska medier ljuger och av den anledningen stänga dessa för oss….. för säkerhets skull…. heja Bygger förtroende,,,,,

   1
   1

Kommentera