Avancerad signalsökande robotar använts av Ukraina

UKRAINA. Det var kanske aldrig meningen att offentliggöras av USA – att Ukraina har fått en mycket avancerad signalsökande robot, som slår ut det ryska luftvärnet.

AGM-88 HARM. Bild: USAF

Men en tjänsteman på Pentagon bekräftar nu för nyhetskanalen CNN att den skickats till Ukraina.

Det började med att Ryssland visade bilder på fragment från en projektil som sades tillhöra vapnet, en AGM-88 High-Speed Anti-Radiation Missile som förkortas Harm. Det är en robot som själv hittar radarsignaler från luftförsvar på marken och skjuter ner det.

Strax innan dess hade flera militära analytiker börjat notera att en ovanligt stor del av det ryska luftvärnet slagits ut.

Dessutom börjar ukrainskt stridsflyg flyga allt mer över ryskkontrollerat område. Även det anmärkningsvärt.

Vapnet har stor betydelse när det används. Antingen slås det ryska luftvärnet ut eller så skräms det till att stängas av. Roboten hittar nämligen luftvärnet genom att själv söka upp radarsignalerna från det.

-Pettersson har inget emot att Ukraina får fler och mer avancerade vapen. Ukraina har rätt att försvara sig och begära hjälp av andra länder enligt FN-stadgan som även Ryssland skrivit på. Ryssland har möjlighet att åka hem.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Avancerad signalsökande robotar använts av Ukraina

 1. Apropå bomber och granater igång (9/8) var det 77 år sedan USA sprängde atomvapen över Nagasaki. Världens räddare är det enda land som använt atomvapen mot en civil befolkning.. Sug p å den karamellen.

  7
  7
  • Peter, jag har sugit på den karamellen i många år och funderat på hur många miljoner människoliv atombomberna sparade jämfört med att kriget fortsatt 1-2 år till med en konventionell invasion av Japan.

   Tror du atombomberna sparade tre eller fyra miljoner liv. Främst japanska…

   13
   3
 2. Man tycker att nu när vi betinner oss i 20 år århundrandet så borde
  sådana krig dö ut av sig själv, det verkar gammalmodigt att förstöra
  länder bara för att man inte har samma åsikter? Är Putin en gammal
  relik från förr?

  9
  4
  • Sant men ryssen har inget svar så ryssens luftvärn mm är i praktiken utslaget vilket märks på hur det ukrainska flyget nu raderar ut ryska ställningar.

 3. Instämmer i Petterssons: -Ryssland har möjlighet att åka hem!
  Och varför då inte göra det?
  För med facit i hand så har i princip inga ockupationskrig historiskt sett genererat några bestående landvinningar för angriparen.
  Ett land kan försvinna i några decennium men har en förmåga att tids nog alltid återuppstå.
  Vi ser det sedan Gustaf II Adolfs tid, Napoleons, Första och Andra Världskriget, Vietnam, Afghanistan och det forna Jugoslavien samt i Sovjetunionens fall! ( vilket Putin sent omsider inte förefaller ha accepterat, det kommer han dock snart tvingas till att göra! )

  19
  1

Kommentera