Vindkraftverk stora spridare av mikroplaster

VINDKRAFT. Mikroplaster finns idag i så gott som alla jordens ekosystem. Inom forskarvärlden menar man att det nu är hög tid för mer forskning om plasternas påverkan på människor. Samtidigt har den storskaliga vindkraften seglat upp som en ny betydande spridare av mikroplaster.

Steget Efter

Idag kan man hitta mikroplaster i så gott som alla ekosystem på jordklotet. I USA får den genomsnittlige konsumenten i sig 74.000 plastpartiklar varje år, lågt räknat, enligt beräkningar gjorda av en kanadensisk forskargrupp.

De mer precisa och långsiktiga effekterna mikroplaster kan ha på människors hälsa är ännu inte kartlagda men allt mer forskning pekar på risker. Men forskningen ligger efter och det är nu hög tid att vi lär oss mer. Det menar både forskare och hälsoorganisationer som WHO.

Så här sa María Neira, chef för WHO:s avdelning för folkhälsofrågor, redan för drygt ett år sedan:

Vi behöver snarast veta mer om mikroplasternas hälsopåverkan eftersom de finns överallt, även i vårt dricksvatten. Baserat på den begränsade informationen vi har verkar mikroplast i dricksvatten inte utgöra någon hälsorisk på nuvarande nivåer. Men vi måste ta reda på mer. Vi måste också stoppa ökningen av plastföroreningar över hela världen.

Stora mängder från vindkraftverkens turbinblad. Den storskaliga utbyggnaden av vindkraft kan komma att bli en betydande källa till spridningen av mikroplaster. Verkens turbinblad, som kan väga över 20 ton styck, består till största del av kompositplast. De snurrande bladen eroderar när de utsätts för vind, regn, snö och is, och små bitar av plast lossnar från ytan och sprids i naturen.

Hur mycket plast som lossnar är inte allmänt känt men uppskattningar har gjorts där man utgått från att bladen på ett verk kan tappa omkring tio procent av totalvikten under sin livslängd vilket skulle kunna innebära sex ton lossnad plast, beräknat på bladens totalvikt på 60 ton (3 x 20 ton) och en livslängd på 15 år.

-Pettersson säger att i Sverige har vi runt 5000 vindkraftverk. Detta gör med ovanstående beräkning 30.000 ton mikroplaster i naturen och antalet vindkraftverk ska mångdubblas. Det är tur vi har skatt på plastpåsar.

Läs mer:
WHO om mikroplaster
Studien Human Consumption of Microplastics
Stor artikel om mikroplaster på Motvind Norrmogen

Vindkraftverkens turbinblad går ej att återvinna så de grävs ner…

Vattenfall. Pressbild

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Vindkraftverk stora spridare av mikroplaster

 1. Fast detta bygger endast på en väldigt grov gissning. Finns inga studier som visar på att så mycket materia skulle slitas från vindkraftvingarna. Var finns dessa uppskattningar?

  Länkarna i artikeln handlar bara om mikroplast inte hur vindkraftvingar slits.

 2. Vindkraftverk är, ursäkta uttrycket, ett jävla skit! Men om målade rotorblad avger mikroplaster måste även flygplan, båtar, bilar, husfasader, hustak och allt annat färglagt som är utsatt för vind och våg också avge mikroplaster.

  Jag vill minnas att mikroplastlarmet i Arktis för något år sedan var kolhydrater eller annan biomassa.

 3. Ur riksdagsdebatt mellan Alexandra Anstrell (M), suppleant i Miljö- och jordbruksutskottet och Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP):

  Alexandra Anstrell:
  ”Visste ni att vindkraftverk inte kan generera el till sin egen avisning? Man måste alltså tillföra el någon annanstans ifrån för att avisa vindkraftverk, Vattnet som bildas under avisning rinner rakt ned i marken. Vad som händer vid tvätt av rotorbladen kan vi bara förfasa oss över. Det sprids runt omkring och rinner som sagt rakt ned i backen. Är det så vi vill ha det? På vintern slängs iskokor iväg från rotorbladen och kan i olyckliga fall slå ihjäl en människa eller skada ett djur. Därför är 300 meter runt varje vindkraftverk livsfarligt område. Det är svårt att lära renar och fåglar att läsa att det är farligt område där de inte ska gå eller flyga. Men 300 meter kan vi alltså använda som måttstock för i vilken omfattning mikroplasterna sprids runt när is och oväder skaver på rotorbladen.”

  Per Bolund:
  ”Jag får lite grann en känsla av att Alexandra Anstrells engagemang inte ligger i motståndet mot mikroplast utan snarare i motståndet mot vindkraft, för det finns ingen ände på skäl i Alexandra Anstrells retorik för att stoppa vindkraftsutbyggnaden i Sverige. Är det inte mikroplast så är det iskokor eller annat.”

  Fotnot, – angående isbildning:
  Helikopter med varmt vatten är en metod som används för att avlägsna isen. Vattnet värms med hjälp av en lastbil som utrustats med en 260 kW oljebrännare. Helikopterns tankar fylls med 44 kubikmeter 60-gradigt vatten och den kör sedan i skytteltrafik till vindkraftverket, (priset för att avisa en enda turbin motsvarar två dygns elproduktion).
  https://www.nyteknik.se/energi/helikopter-stralen-ar-nya-vapnet-mot-isen-6395827

 4. Ja det är verkligen en välsignelse att vi har fått skatt på plastpåsar så vi kan känna oss trygga från hela världens plastföroreningar.

  23

Kommentera