Försvarssamarbetet stärks i Östersjön

FÖRSVARET. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har snart pågått i ett halvår. I det försämrade säkerhetsläget pekas södra Östersjön och Öresund ut som särskilt viktigt för Sveriges försvar. På måndagen möter Peter Hultqvist (S) sina norska och danska kolleger för att diskutera ett fördjupat militärt samarbete i området. – Jag tror inte den ryska ambitionen bara är att kriga i Ukraina. Är de framgångsrika, då är de säkert beredda att gå vidare till andra länder, säger försvarsministern till Expressen.

Försvarssamarbetet i Östersjön mellan Sverige, Norge och Danmark ska stärkas. Det ska bland annat bli lättare att utnyttja varandras militära infrastruktur och luftrum för att kontrollera regionen.

Under måndagen tog försvarsminister Peter Hultqvist (S) emot ministerkollegorna från Danmark och Norge, Morten Bødskov och Bjørn Arild Gram, i Malmö hamn.

Mötet inleddes med att fyra stridsflygplan, från både Sverige och Danmark, flög över hamnen och de tre ministrarna – enligt Hultqvist en markering på att försvarssamarbetet mellan länderna ytterligare ska stärkas.

Det finns i grunden en ökad militär närvaro i Östersjöområdet. Vid flera tillfällen har vi sett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida, säger Peter Hultqvist. Som exempel nämner han händelsen från den 2 mars när fyra ryska stridsflyg flög öster om Gotland och kränkte svenskt luftrum.

Ett stärkt samarbete med våra länder är nu mycket viktigt. Avtalet gör att vi kan samordna oss mer och konditionera militära operationer, fortsätter Hultqvist. Det stärkta samarbetet handlar om att lättare få kontroll över Östersjöområdet och inloppet till regionen. I det ingår bland annat möjligheten att med Danmark utnyttja varandras luftrum och militära infrastruktur.

Öresundsregionen med inloppet till Östersjön är strategiskt viktig för Sverige i händelse av kris eller krig. Det är också viktigt för Danmark och Norge, säger Peter Hultqvist.

Enligt både Morten Bødskov och Bjørn Arild Gram är det viktigt att visa solidaritet och öka samarbetet med både Sverige och Finland, i väntan på ländernas Natomedlemskap.

Vi har ett gemensamt ansvar att hålla vårt område säkert. Vi ska samarbeta tätare och dela upplysningar oftare, säger Morten Bødskov. Försvarssamarbetet mellan Sverige, Danmark och Norge måste ske oavsett Sveriges Nato-intåg, säger Peter Hultqvist.

-Pettersson säger att Ryssland krigar mer eller mindre i ett tiotal länder redan, vilket de inte har råd med, det drabbar det ryska folket oerhört hårt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Försvarssamarbetet stärks i Östersjön

 1. Är det inte dags att upprätta motsvarande karta för Sverige? Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden, Not Sweden? Helst innan valet.

  #apropåmalmö

  3
  2
 2. Pajasen, kronvraket, vapenvägraren, odugligen och extremist socialisten Hultkvist säger: ”Jag tror inte att den ryska ambitionen är bara att kriga i Ukraina. Är dom framgångsrika så är dom säkert beredda att gå vidare till andra länder”

  När Hultkvist säger något så är verkligheten precis tvärt om!
  Men, efter den 11:e september är han arbetslös, fanskapet! Även om han aldrig har gjort en enda ärligt handtag i hela sitt liv!

  21
  3
 3. I detta fall har till och med såssen Hultrund rätt. Allt som kan skydda Östersjöregionen och avsluta terrorattentaten mot Ukraina är till godo.

  6
  13
 4. Nu är det stor chans att Ryssland förlorar kriget I Ukraina.
  Om kärnkraftverket exploderar kommer hela världens ledare se till att Putin avlägsnas och Ryssland delas upp så framtida despoter med hybris hindras att ta över .

  8
  11
  • Sagotanten:
   Du har alla möjligheter att bli en ny ”Astrid Lindgren”,med dina fantasier….
   Önskar dig lycka till,och otaliga framtida bestsellers…. 😉

   10
   5
  • Hur tänker du?
   De påstår att Ryssland använder kärnkraftverket som militär bas och dessutom så ska de ha minerat kärnkraftverket………
   och även så är det Ryssland som skjuter missiler mot kärnkraftverket.
   Förklara gärna för mig logiken i anklagelserna.

   Kan det vara så enkelt att Ryssland skyddar kärnkraftverket mot attacker från Ukraina?

   13
   7
   • Pettersson

    Nu är det ju så att det har varit väldigt nära att missilerna hade förstört kärnan i kärnkraftverket.
    Dessutom så slog en missil ner 10-12 meter ifrån lagrings platsen av kärnbränslet.
    Håller Ryssarna på att bli självmordsbombare menar du?

    8
    6
   • Inte omöjligt. De ”campade” i början på kriget i de mest förorenade området i Tjernobyl. De verkar inte begripa hur farligt det är plus att de är totalt hänsynslösa. 4 av 6 reaktorer är avstängda. Hoppas någon stänger de återstående två.

    8
    5
 5. Jo har märkt att f.d. Sverige gärna bevakar sin gräns i Östersjö´n numera. Knappast en dag utan att Flygvapnet är på väg söderut över Sundet. I dag var det tydligen så brådskande,att piloten tände på EBK-en….
  Ett dj-la väsen om inget annat,och tydligen numera välfyllda tankar med drivmedel på flottiljerna !
  Ändå något som han sade….

  6
  1

Kommentera