Ryska vapen är helt beroende av delar från väst

UTRIKES. Vapnen som Ryssland använder för att kriga i Ukraina består till stor del av komponenter som producerats i Nordamerika, Europa och Asien. Det visar en ny rapport från den brittiska tankesmedjan Royal United Services Institute (Rusi), rapporterar Reuters och BBC.

Ryska kryssningsmissiler är försedda med västerländsk elektronik från “stenåldern”

Medarbetare hos Rusi har i flera månaders tid undersökt några av Rysslands mest avancerade vapensystem som Ukraina har kommit över. I 27 av vapnen eller vapensystemen upptäcktes minst 450 unika komponenter som har tillverkats utomlands.

Delarna kom främst från USA, men också från länder som Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Schweiz och Nederländerna.

Vapen som är beroende av västerländsk elektronik har resulterat i tusentals ukrainares död, säger Jack Watling vid Rusi.

Slutsatsen är att striktare exportregler kan försvåra för Ryssland att på nytt fylla upp sin vapenarsenal.

Rapporten från Rusi…

-Pettersson säger att Ryssland till stora delar lever kvar i Sovjetunionens ekonomi och teknik.

Siffrorna från innan kriget började den 24 februari 2022.

 • Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.
 • Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
 • EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.
 • Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.   
 • Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
 • Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.
 • EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
 • Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.
 • Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.
 • Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

Läs mer på Teknikföretagen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Ryska vapen är helt beroende av delar från väst

 1. Det måste vara samma kriterier för expert här som på SVT? Jag skulle tro att jag är ensam här att både varit behörig och faktiskt skruvat i utrustning tillhörande FM innan ålder och erfarenhet tog överhanden. Jag kan upplysa herrarna, damerna och övriga att kretskortet på bilden i princip ser ut som motsvarande i svensktillverkad militär utrustning. Formfaktor och kontakter kan skilja. Dessutom skulle det förvåna mig om det kom ifrån något system som är utsatt för G-krafter. Utrustning som utsätts för mycket stora G-krafter brukar sakna kontakter och framför allt så är det inte standardkontakter i typ telefonväxel som förövrigt inte heller har dessa. Nog om detta.

  “Komponenter som producerats i Nordamerika och Europa”? Snälla söta, det råder full panik i både USA och inom EU då man i princip lagt all tillverkning av elektroniska kretsar i Kina. Federala regeringen och EU-kommissionen skjuter till biljoner för att åter starta fabriker i väst. Globalisterna har gjort oss beroende av Kina och när politrukerna yrvaket upptäckt detta så far de omkring som papegojan i Kalle Anka på julafton. Skulle Ryssland behöva vissa komponenter så kan säkert Xi ordna detta?

  15
  • Intel, Samsung och TSMC är världens tre största tillverkare av halvledare. TSMC är störst med 50 procent av världsmarknaden och tillverkar det mesta på Taiwan. Intel tillverkar i USA och Samsung i Sydkorea.

   De har även fabriker i Kina men Kina är en liten aktör på marknaden speciellt när det gäller de mest avancerade produkterna.

   Komponenter producerade i Nordamerika och Europa är inte bara elektronik. Det finns mycket annat är i världen också.

   5
   3
  • Det ser ut som 70/80-talsteknik och på den tiden tillverkades det mesta här i Europa och USA. Der är nästan så att jag tycker kretskortet ser svensktillverkat ut.
   Det kan mycket väl vara USA-,tillverkade halvledare och passiva komponenter gjorda här i vårt land.
   Min slutsats kommer av att jag har omkring 46 års erfarenhet inom elektronik- och elkraft-industrin

 2. Bristen på komponenter framgår då ryssarna inte tycks få fram en modern stridsvagn. De de har i Ukraina är gamla sovjetiska stridsvagnar. De har försökt producera en modern stridsvagn, Armata-stridsvagnen, i snart 10 år, och fortfarande kan den möjligen i bästa fall fungera i parader i Moskva.

  10
  1
 3. Roger P:
  Märkligt att denna gamla omoderna teknik likväl kan orsaka så stor skada i Ukraina….
  Bl,a, skrives att c:a 1.000 Ukrainska soldater dödas eller såras dagligen av denna ryska omoderna vapenarsenal !!
  Tur ryssarna inte har modern teknik,då hade ju kriget sedan länge varit slut….
  Och var skulle då USA testa sina nya vapensystem,med alla moderna chips ?

  17
  12
  • Du fattar nog inte så bra. Ca. 150-200 ryska soldater dödas varje dag. Dessa soldater dödas nästan alltid när de anfaller. En bra regel är att det avlider 3 gånger fler soldater vid anfall än försvar och då kan vi få fram att 50-70 ukrainska soldater dödas varje dag.

   7
   3
   • Roland har du en länk till detta erkännande?

    Jag har sett att president Volodymyr Zelenskyj i slutet på maj talade om att antalet stupade soldater var 60–100 varje dag och antalet sårade 500. Redan det är väldigt höga siffror.

 4. Gammelkommunisten har bara tumme ner, inga argument. Han och ca 12 fascister till verkar finnas här! Stå upp för Ukraina mot statsterroristiska Ryssland!

  25
  14
  • Oj så fel det blev.
   Putin hatar både Lenin och kommunismen.
   Det är vi i väst som lever under dessa onda idioligier.
   Det är andledningen varför Europa ser ut som det gör idag.
   Lägg till kultur Marxismen så är du hemma.
   Du får börja läsa om Karl Marx, Moses Hess och Frederick Engels.
   👍😁

   14
   12
   • Märkligt då att han använder samma metoder som dom, ifall han nu
    hatar dem. Det har krig som skulle va över på en vecka har nu snart
    pågått i 7 månader? Det kostar att spela överlägsen!

    13
    3
 5. Ser ju ut som ett arkadspelskort från 80 talet, numera ett chip som en nagel, förutom driver-kretsarna för styrning/lampor m.m.

  9
  3
  • Iofs sant, men i militära sammanhang är det andra krav på att klara av extrema accellerationer, temperaturväxlingar mm som gör att det byggs lite annorlunda.
   Var med i ett projekt för länge sen där kretskort som skulle skuts upp i omloppsbana behövde en bra dämpning mot vibrationer under uppskjutning.

  • Per Molin

   Jag vill inte vara taskig mot dig men Vitryssland har tillverkat chip i många år.
   Resten får du räkna ut själv.

   11
   13
   • Gamling, har du en länk till Belarus tillverkning av datachips?

    På Landguiden står inget om detta.

    Belarus (Vitryssland) har en ganska stor verkstadsindustri med tillverkning av bland annat lastbilar, traktorer och stridsvagnar, samt kemisk industri med framställning främst av konstgödsel. Järn- och ståltillverkningen har också blivit en viktig sektor. Industrin domineras fortfarande av stora, statliga företag.

    Eller menar du potatischips?

    13
    9
   • Fantastisk länk du lämnade. Den har c:a 20 gammal information om att Vitryssland klarade av att göra kopior av västerländsk hemelektronik och har inget med moderna datorships att göra.

    Antingen ljuger du medvetet eller också är du svagbegåvad. Troligen är det en kombination.

    11
    7
   • Pettersson

    Du läste vad jag skrev.
    Jag tillägger att skillnaden mellan Asiatiska och Vitryska chip är storleken på chipen.
    Vitryska är större men funktionen är desamma.
    Jag tror inte ens att man kan köpa 04/02 motstånd/konding eller induktor i Vitryssland.
    Men om vi nu leker med tanken att vi räknar bort Vitryssland från micro chip/halvledar marknaden tror du då inte att Kina hjälper Ryssland på komponent sidan?

    8
    3
   • Kina har inte tillgång till de mest avancerade halvledarna själva. Kina importerar 80 procent av sina egna behov så jag tror inte dom hjälper Ryssland på komponentsidan men jag är inte specialist.

    Därför skrev jag inlägget med rapporten från Rusi och jag tror knappast du kan mer än dom. Du chansar, gissar, ljuger och härmar Putins propaganda som vanligt.

    Ett allvarligt problem är om konflikten mellan Kina och Taiwan utökas. Utan Taiwans halvledare stannar världens industrier.

    5
    5
   • Appropå kinesiska halvledare. Taiwan har en omfattande elektronikproduktion. Eller hur? Men faktum är att de Taiwanesiska storbolagen har en stor del av sin produktion i fabriker i Kina. Lite oväntat. Varför det är så. Kan kanske ha att göra med att USA:s elektronik, t ex Apple, sätts samman i kinesiska fabriker och när Taiwan levererar delar, så sker detta direkt från fabriker i Kina. Låt inte lura er av kriget Ryssland/Ukraina eller Kinas retorik mot Taiwan/USA.

    Påminner också om att före kriget mellan Ryssland/Ukraina utsattes Ryssland OCKSÅ för en massa embargon. På dessa följde några svåra år för Rysk industri. Men efter 2-5 år hade Ryssland ersatt de embargobelagda produkterna med egen produktion eller import från Asien. Det innebär samtidigt att Ryssland var väl förberett på västvärldens väntade reaktioner för anfallet mot Ukraina.
    Ryska egenprodukterna blev samtidigt mer komprimerade, avsevärt billigare resp avsevärt snabbare/effektivare än vad de embargobelagda produkterna var. Europa/USA kommer aldrig att få tillbaks dessa beställningar, samt att Rysk industri försågs med 100000-tals jobb medan Europa/USA förlorade någon miljon jobb. Ryssland kunde dessutom genomför en önskad strategisk industriomställning utan att Europa/USA kunde klaga. Jag har beskrivit detta för något eller ett par år sedan.

    I regel är det heller inte själva hårdvaran av elektroniken/chipen utan den mjukvara som använder desamma som är strategisk. Så Ryssland har de elektronikkomponnenter de behöver för sin “krigsproduktion”! Tro inget annat vad västvärldens propaganda än försöker slå i oss!

   • Taiwan har en omfattande monteringsproduktion i Kina men de avancerade halvledarna/chipsen gör de på hemmaplan. Liksom Samsung gör sina i Sydkorea och IBM i USA.

Kommentera