Svenska Amnesty står bakom kritiserade rapporten

UKRAINA. I en rapport publicerad av människorättsorganisationen Amnesty International på torsdagen anklagas ukrainska styrkor för att ha riskerat civilas liv genom att upprätta baser i exempelvis skolor och bostadshus.

Amnesty i Sverige står bakom organisationens kontroversiella rapport om Ukraina, där det slås fast att ukrainska styrkor utsatt civila för fara när de upprättat baser nära skolor och bostadshus, rapporterar SvD, bakom betalvägg.

Amnesty International har inte offentliggjort när händelserna ska ha ägt rum, men rapporten baseras på organisationens besök i Ukraina mellan april och juli.

Alla parter har en skyldighet att respektera och skydda civila. Sen är det såklart så att vi ser att det är Ryssland som har invaderat Ukraina. Där likställer vi inte Ryssland och Ukraina, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty i Sverige.

Samtidigt betonar Amnesty att detta inte rättfärdigar de ryska attackerna.

-Pettersson säger att oavsett vad Ukraina gjort så vilar allt ansvar på Putin och Ryssland. Utan Rysslands aggressioner sedan 2014 hade det inte varit något krig.

Hade Ryssland följt de minst tolv internationella och bilatera avtal de brutit mot hade Ryssland och Ukraina varit rikare och fredligare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “Svenska Amnesty står bakom kritiserade rapporten

 1. Araber dödar judar – Israel anfaller och dödar araber
  Ukrainare dödar ryssar . Ryssland anfaller och dödar ukrainare

  Var i ligger skillnaden,

  4
  7
  • Ukraina gör inte anspråk på hela Ryssland och skickar inga raketer mot ryskt territorium.

   För övrigt anser jag att Moskva som maktcentrum ska förstöras.

   5
   2
 2. Ursäkta språket, men vem fan bryr sig om va Amnesty tycker? En vänsterextrem antivitrasistisk organisation, som propagerar för massinvandring och struntar helt i hur exempelvis etniska svenskar drabbas. De protesterar när svarat mördare avrättas i USA, men låtsas som ingenting, när en vit dito avrättas.

  20
  1
 3. Det är väldigt många här som skriver rena lögner..
  Ljuger värre än Expo och övrig skattefinansierad mnedia.

  15
 4. Alla vet att ryssarna startade kriget, det är inte mycket att diskutera om den saken. Men det är inte det rapporten handlar om. Amnesty-rapporten är om troliga krigsbrott med civilas lidande som följd..

  – Ukraina krigar från civila byggnader i bebyggda områden. Inte tillåtet.
  – Ryssarna skjuter hej vilt mot dessa civila mål och dessutom använder de vapen som ej är tillåtna. Det får man inte.

  Trots att Ukraina blev angripna gäller krigets lagar och regler för dom lika mycker som för ryssarna. Ukrainas (och andras) arga reaktion efter rapporten ställer en del frågor. Beskyller dom Amnesty för lögn? Finns ingen vilja att skydda sin egen civila befolkning? Tror dom att världen nu tror att Ukraina startade kriget?

  14
  9
  • Ryssland anfaller städer. Ukraina försvarar dessa städer från byggnader i städerna.

   Begär Amnesty att Ukraina ska försvara städerna från skogarna utanför städerna?

   Ukraina använder skolor i sitt försvar. Amnesty borde tala om att skolorna är stängda för att eleverna är på flykt undan Rysslands krig, likadant med många bostäder.

   26
   7
   • Amnesty begär inte något. De rapporterade sina observationer från de 2-3 månader de inspekterat kriget i Ukraina. Deras upptäckter indikerar att både Ryssland och Ukraina kan ha begått krigsbrott. Man säger ”kan” för ingen är dömd än. Det blir säkerligen ett långt efterspel till detta krig. Lagar om mänskliga rättigheter och krigssituationer är internationella lagar.

    Krigsföring i civila byggnader inkl. skolor med civilbefolkning närvarande är krigsbrott eftersom vanligt folk utsätts för stor fara. Skolorna var visserligen tomma på elever men var belägna inom städer med bostäder och civilbefolkning. Just användande av skolor anses högst olämpligt och ska begränsas till endast om inga andra alternativ finns. Amnesty fann att andra alternativ funnits men att den ukrainska militären ändå valt att stationera sej i byggnader och skolor i tätbebyggelse utan att evakuera civila. Miltära läger har också etablerats i anslutning till civilbefolkning. Allt det här (och mer) står att läsa i Amnestys rapport.

    Rapporten ändrar inget angående Rysslands startande av kriget, eller andra krigsbrott som Ryssland är skyldiga till. Ukraina pekas inte ut som skyldig till kriget i rapporten. Ryssland agerande fördöms i rapporten. Så det ramaskri som följt rapporten förefaller märkligt.

    Amnesty har manat Ukrainas regering att agera. Än så länge har reaktionerna enbart varit ilska, förnekelse, och anklaganden om rapportens felaktigheter. Ingen oro över ytterigare civila krigsoffer såvitt jag läst.

    Sorry för en något lång kommentar. Hoppas det blir ett snart slut på kriget.

    3
    17
 5. Krigets lagar är svåra att följa när man försöker kampa mot en starkare fiende. Om ukrainska soldater skulle samlas i och och försöka möta fienden i skogarna, ryssarna skulle köra direkt till städerna och erövra dom utan motstånd.

  Så, om man ska försvara städer, man måste vara relativt närä stadens civila. Och när militärens egna lokaler har redan blivit bombade behöver man hitta nya baser – från helst tomma / övergivna hus. Och sedan kommer Amnesty som klagar att man får inte göra so. Visst får man – under dessa förhållanden.

  Om krigspropaganda: Åtminstone dom finska globalistmedierna, bärettar hela tiden att ryssarna har igen bombad civila bygnader lite här och där. Visst är de märkiligt(läs:krigspropaganda) att ryssarna endast bombar dom civila. Och specielt märkligt är det att antalet döda ukrainska civiler värkar vara mindre än antalet dödade ukrainska soldater. Om det stämmer, kan man anta att ryssarna inte als bombar civila hur som hellst…. inte liksom de gjorde i Grozny och inte ens värre än USA gjorde i Irak.

  ps. ja, herr Pettersson du hade rätt H&M har inte reöppnad i Ryssland

  23
  3
 6. Vi väntar med spänning på Amnestys förslag på lösning åt Ukraina. Vi väntar också med spänning på när de jagar Putin på flykt på ett miljövänligt och barnsäkert sätt, så vi andra får lära oss hur man häver en ockupation på ”rätt sätt”.

  33
  12
 7. ”Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty i Sverige.”
  ”Hon har bland annat arbetat i Storbritannien med områden som social rättvisa, asyl- och migrationsfrågor”

  Alltså ännu en lågbegåvad människa som tycker att vi i Europa och Sverige ska ta emot världens avskräde!

  48
  3
 8. Jag står definitivt bakom Amnesty rapporten.
  Väst måste sluta upp att skydda och förse den Ukrainska arme’n med vapen.
  Det här är en stor tragedi för civil befolkningen i Ukraina.
  Folmord?

  https://youtu.be/JqZgG7s-Sjw

  28
  52
  • Gamle man, ingen är förvånad att du står bakom rapporten och försvarar diktatorns terrorkrig. Jag hoppas du läste hela, där det står att Ukrainas uppträdande inte försvarar Rysslands anfallskrig.

   Jag är ännu mindre förvånad över att du länkar till Eva Barlett. Damen är inte journalist, inte ens en dålig sådan utan en konspirationsteoretiker och en av Putins propaganda aktivister.

   Du har för vana att länka till liknande individer utan eftertanke. Du verkar till och med tro på skiten.

   36
   21
   • Pettersson

    Skjut inte budbäraren (Eva K Bartlett)
    Har du bevis för dina anklagelser mot henne så får du gärna dela med dig.
    Hela mitt liv har bestått av att ändra mina åsikter om motsatsen bevisats.

    15
    23
   • Skjut inte budbäraren säger du som har för vana att göra just det.

    Varför ställer du alltid motfrågor? Är det inte du som ska bevisa att det du länkar till är riktigt?

    Jag känner inte till hela ditt liv men hela din tid på bloggen har du haft fel och ändrar dig inte en mm för att du tror på Putin, Barlett med flera liknande lögnare.

    Barlett får guidade turer av ryska styrkor som visar henne vad dom vill och förklarar vad som hänt, sedan skriver hon som Putin vill och du tror på det och sprider vidare precis som den ryska avsikten är.

    28
    15
  • Vi måste omedelbart ge Ukraina maximalt med de bästa vapnen så att de kan skydda det ukrainska folket och driva ryssarna hem.

   27
   23
  • Tror inte att någon förväntat sig annat, du är Ryssarnas Talesman här på
   bloggen, och att Svenska Amnesty skulle ligga bakom rapporten förvånar
   heller ingen, gagnar det vänstern då håller dom käften, annars vrålar dom
   om orättvisor.

   26
   6
  • Tack! Sedan finns det väl en motsvarande i alla västländer. Och en övergeneralsekreterare med stor stab någon stans.

   Ja<g litar inte på Amnesty. En inavlad lobbyorganisation.

   42
   4

Kommentera