Hur kan detta vara miljövänligt?

VINDKRAFT. I skogarna väster om Piteå är det full byggaktivitet. Redan nu snurrar här cirka 300 vindkraftverk. Och fler ska det bli. Nu gjuts fundamenten för en av Europas största vindkraftparker, Markbygden. Fullt utbyggt kommer här att finnas upp till 1101 vindkraftverk på en yta av 450 kvadratkilometer.

Några av de gigantiska vindkraftverken i markbygden.

1100 vindkraftverk i markbygden. Varje kraftverk kräver ca 300 m2 skog jämnad med marken. Varje kranuppställningsplats 1000m2, kraftledningar och man har i nuläget byggt 40 mil lång och bred grusväg för att transportera de gigantiska delarna.

Det är projektutvecklingsbolaget Svevind, med säte i Piteå, som har tagit fram tillstånden för det som kommer att bli Europas största landbaserade vindkraftpark. På en yta av 450 kvadratkilometer finns tillstånd att bygga upp till totalt 1101 vindkraftverk. 

Fullt utbyggt kommer Markbygden 1101 att leverera omkring 10 – 12 terawattimmar förnybar el per år, vilket motsvarar nästan åtta procent av den totala elproduktionen i Sverige.

Fullt utbyggt kommer Markbygden 1101 att leverera omkring 10 – 12 terawattimmar förnybar el per år, vilket motsvarar nästan åtta procent av den totala elproduktionen i Sverige. 

De allt högre – och därmed alltmer effektiva – vindkraftverken medför samtidigt ökade krav i bygg- och anläggningsprojekten. För femton år sedan var ett typiskt torn 70 meter högt. Vindkraftverken i MB2 är 110 till 130 meter höga, tillsammans med vingarna, blir totalhöjden upp emot 200 meter.

De 15 mil ny väg som vi bygger i MB2 måste hålla tunga mobilkranar som krävs för att resa de 110 till 130 meter höga vindkraftstornen. Samtidigt måste backar och kurvor klara de upp till 75 meter långa ekipagen med torndelar som hämtas i Piteås djuphamn, säger Jan Isaksson.

Vid varje vindkraftverk byggs en verksplats på närmare 5 000 kvadratmeter, med monteringsytor och uppställningsplats för mobilkranen som ska lyfta verket på plats. 

Vindkraftverkens höjd kräver även rejäla fundament. I varje fundamentsgrop gjuter vi med omkring 550 kubikmeter betong, säger Jan Isaksson, produktionschef för betonguppdraget.

Det statligt ägda kinesiska företaget CGN (China General Nuclear Power Corporation) äger 75 procent av vindkraften som tillhör projektet Markbygden ett. Totalt står företaget för omkring en femtedel av de cirka 90 miljarder som investerats i svensk vindkraft.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Hur kan detta vara miljövänligt?

 1. Det trista är att när det är vindstilla, vilket det är lite då och då, så står 1100 propellar stilla. Även vid för mycket vind så blir det ingen ström. Verkningsgraden är katasrofalt dålig.
  Med andra ord, en dyr blåsning för svenska folket.

 2. Det måste ju vara stressade för djuren att höra detta förbaskade vinande dygnet runt.
  Eller skräms de iväg?

  13
 3. Vi borde få ett oberoende reportage i SVT på bästa sändningstid om miljöförstöringen och med riktiga totalkostnader.

  26
  • Här har du ett litet bidrag i den riktningen; Ogrön vindkraft från UppsalaUniversitet. Men SvT vågar nog inte sända det.

 4. Det bör ju rimligtvis finnas andra aspekter utöver koldioxid att ta hänsyn till när det kommer till miljö kan man tycka. Men tydligen inte.

  33
 5. All eneregi utveckling tär på naturen. Kom ihåg vindelälven, vilket bråk det blev.

  7
  10
 6. Hörde en historia som visar kvaliteten på våra Svenska politiker och deras beslut .
  Någonstans i södra Sverige står en vindkraftspark som kan förse 40.000 Svenska villor med energi .
  Bolaget som äger vindkraftverken ägs av en Skotsk familj .
  All energi som alstras säljs till Polen, där priset är bättre .
  Summan av kardemumman.
  Förtjänsten går till Skottland .
  Energin går till Polen .
  Svenska elnätet används , och den Svenska miljön förstörs .
  Så arbetar Svenska politiker.
  Och Minister Farmanbar bara svamlar på .
  Tycker vi att detta är bra politik , röstar vi på sossarna .
  Annars röstar vi på något annat .

  66
  • >> “Så arbetar Svenska politiker.” <<

   Vi behöver nån som ställer dom mot väggen, tar upp dom värderingar och siffror som aldrig rapporteras i svensk media. Tjänstemannaansvaret måste upp på bordet igen, omgående!

   Hela processen med vindkraftens vara eller icke vara, är ju ett lurendrejeri mot de svenska folket och dess skattebetalare.

   Sparka sossarna åt helvete i Valet, vi kan inte vänta längre.

   33
 7. Något som är ännu värre är att med dagens sosseelpriser, börjar sparsamma människor installera braskaminer. Tillbaka till 40-talet med inrökta städer kan vänta oss, istället för ren kärnkraft. Tack vare bakåtsträvarna s +mp. Rött och grönt blir brunt.

  62
 8. När kineserna blir arga så kommer de att skicka robotar över Markbygden.

  Är ni stolta nu alla miljöpartister och alla som skryter med att ni är djur- och naturälskare? 450 kvadratkilometer där ni utrotat bär, svampar, djur och fri natur för människor. Se på bilden och tänk på all cementen.

  Man kan möjligen köra Svenska Rallyt på alla vägar som ni byggt.

  63

Kommentera