Ryssland bryter alltid mot sina löften

UKRAINA. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklagar Ryssland för att rutinmässigt bryta mot överenskommelser, rapporterar Pravda.

Volodymyr Zelenskyj och Vladimir Putin

Zelenskyj säger att dagens attack mot hamnen i Odesa är ett bevis på detta.

Oavsett vad Ryssland lovar och säger så hittar de alltid ett sätt att inte genomföra det, säger han.

Robotattacken mot hamnen i Odesa kommer dagen efter att Ryssland och Ukraina skrivit på ett avtal med FN som garanterar säkra exporter av spannmål på Svarta havet. Odesa är Ukrainas viktigaste hamn för exporter.

Ryssland har ännu inte kommenterat händelsen. Turkiets försvarsminister Hulusi Akar säger att Ryssland har förnekat att ha utfört attacken.

Avtalet där Ryssland lovade att släppa igenom ukrainska spannmålstransporter slöts mellan Ryssland, Ukraina, Turkiet och FN.

-Pettersson säger att Ryssland nekar till allt. De erkänner inte ens att det pågår ett krig utan kallar den illegala invasionen “en speciell militär operation”

Ryssland har redan brutit mot minst tolv internationella och bilatera avtal så risken är stor att de bryter mot spannmålsavtalet också.

Några av dessa är FN-stadgan, Helsingforsslutakten och Parisstadgan, som garanterar staters suveräna likställdhet och territoriella integritet, gränsernas okränkbarhet, avståndstagande från hot om eller användning av våld samt staters frihet att själva välja eller ändra sina säkerhetsarrangemang. Rysslands åtgärder är med andra ord olagliga, eftersom de undergräver och hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende. De utgör ett fortsatt hot mot själva grunden för den europeiska säkerhetsordningen och äventyrar den regelbaserade världsordningen. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

30 thoughts on “Ryssland bryter alltid mot sina löften

 1. Nåja, det är väl inte bara Ryssland som bryter mot sina löften. Zelensky/Ukraina bröt mot både Minsk 1 0ch 2. Det skulle råda vapenstillestånd i Donbas. Men trots det sköts 18000 rysktalande ihjäl av nazister, nationalister och ukrainsk militär. Men russofobin gör att personer oftast drar på gul/blå glasögon och säger att Ukraina är oskyldigt. Men det är aldrig ens fel att två träter. Zelensky tjänar på affären, finns inga uppgifter vart pengar och vapen tar vägen. Vad man vet är att ryssarna köpt vapen som lev3ererats till Ukraina. Vem tar pengarna? Man ska ha i minnet att Ukraina är ingen demokrati. 20 partier har förbjudits av Zelensky, bl.a det största oppositionspartiet.

  10
  21
  • Minsk-avtalen som slöts under/efter 2014 höll ju aldrig utan skjutandet fortsatte i mer eller mindre omfattning ifrån barrikaderna.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Minsk_agreements

   Men fortsätt du att hylla och sprida Kreml propagandan som under Sovjetunionens tid var under kommunistisk diktatur och nu under Putins tid är under fascistisk diktatur.

   13
   5
  • Zelenskyj har inte brutit något Minskavtal. Han valdes långt senare. Ukraina har gjort vad de kunnat för att uppfylla sin del av avtalen.

   Ryssland är en part i Minskavtalen, de senaste formella dokumenten där Ryssland har bekräftat Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Ryssland har dock inte fullgjort sina skyldigheter i enlighet med Minskavtalen, eftersom det och dess aktörer inte har genomfört en vapenvila, avlägsnat alla tunga vapen, genomfört ett utbyte av alla politiska fångar och säkerställt leveranser av humanitärt bistånd baserat på en internationell mekanism.

   Ryssland har tvärtom stärkt de olagliga väpnade grupperna i östra Ukraina. Ryssland låter inte heller observatörer från OSSE:s särskilda övervakningsuppdrag i Ukraina få obehindrat tillträde, bland annat till gränsen mellan Ukraina och Ryssland – det (mycket begränsade) övervakningsuppdraget avbröts efter ett ryskt veto sommaren 2021.

   Det är svårt att diskutera genomförandet av de politiska delarna av Minsk II-avtalet eftersom varken vapenvilan, avlägsnandet av tunga vapen och det särskilda övervakningsuppdragets tillträde till alla territorier har genomförts fullt ut.

   Ukraina har dock genomfört så mycket av Minskavtalen som rimligen är möjligt utan kontroll över territoriet och har tagit upp alla punkter.

   Landet har antagit och förlängt lagstiftning om särskild status och amnesti (2014) och utarbetat utkast till lagstiftning om lokala val (2014). Ukraina har antagit konstitutionella ändringar för att ge ökad självständighet åt territorier som för närvarande står utanför dess kontroll (2015).

   10
   7
  • Att upprepa en lögn gör den inte mer sann. Så varför insisterar du med en åsnas envishet att göra det? Det är lika intelligent som att påstå att himlen är grön varje dag.

   11
   1
 2. Hur var det med kärnkraftsolyckan i Ryssland?
  Det hade inte heller hänt tills de fick krypa till korset och erkänna sin lögn.

  20
 3. Många är helt övertygade om att det är ryssarna som ligger bakom raket attacken ,ot Odessa och det kanske är så. Men ingen av oss har varit där och kan med säkerhet veta, vi tror oss veta. Enligt Turkiska källor förnekar Ryssarna attacken mot Odessa,

  Men kan det vara så här, Ukraina har det kämpigt just nu. Flera Europeiska länder börjar dra åt sig öronen. Det kostar att vara solidarisk och sponsra Ukraina. Man börjar inse att det här kriget kan dra ut på tiden och man kan inte hålla på och bidra med resurser till Ukraina hur länge som helst. Sanktionerna mot Ryssland slår tillbaka mot Europa. Och det här vet Zelenskyj . Hur få stopp på kriget utan att förlora allt för mycket politisk prestige.
  En möjlighet är att frysa läget och få FN att ingripa för att säkra ett eld upphör.
  En hint om detta är att Zelenskyj har börjat prata om att det är FNs ansvar för att se till att det avtal om spannmålsexporten som undertecknats ska kunna effektiviseras.

  “Ukraine’s president, Volodymyr Zelenskiy, says the United Nations is responsible for guaranteeing the landmark deal between Ukraine and Russia aimed at unblocking Ukrainian Black Sea grain exports and alleviating a global food crisis.”

  https://www.theguardian.com/world/live/2022/jul/23/russia-ukraine-war-kharkiv-hit-by-several-powerful-strikes-says-mayor-lithuania-lifts-kaliningrad-rail-ban-live?CMP=share_btn_tw&page=with%3Ablock-62db8ca58f08e7341cdd771d#block-62db8ca58f08e7341cdd771d

  Och för att sätta press på FN låter man någon skicka iväg några raketer mot Odessa. Man vet att NATO skickar ingen trupp, Men kan man få FN att engagera sig och skicka fredsbevarande styrkor så kan kanske kriget avslutas. Jag gissar att om det är något som Ukrainas krigsmakt behöver just nu så är det en ordentlig paus.

  Vad vet vi egentligen?

  17
  28
  • Vi vet att det är ett krig men det förnekar Putin! Vi vet att fria media är förbjudna i Ryssland. Därför vet vi att all info från Ryssland sannolikt är lögner!

   25
   12
   • Anton. “All info…sannolikt är lögner”
    Vad säger man, ingen rök utan eld. Jag tror att man nog inte ska förlita sig allt för mycket på nyheter varken från öst eller väst.
    Båda länderna använder sig av propaganda. Man måste försöka ta del av de båda ländernas versioner av vad som sker för att kunna bilda sig en egen uppfattning.

    6
    7
  • Du konkelbjörnen, vaknade du upp ur önskedrömmarna sedan?
   Varför flyttar du inte till den psykotiske fascistens skithålsland i stället för att hålla på o gnälla här? Krigsförbrytaren Putte tar nog emot dig.

   22
   10
   • Lars E. Tänk så fel du har. Jag har inga önskedrömmar och jag har heller inget intresse av att flytta till Putinland.
    På vilket sätt gnäller jag? Är det något i det jag skrev som visar att jag tar parti för Putin?
    Det gör jag inte? Jag tar heller inte parti för Zelenskiy.
    Däremot tycker jag oerhört synd om alla de civilpersoner som drabbats.
    Nu har Ryssarna tydligen erkänt att det var de som avfyrade raketerna. Bra då vet vi.
    Det som jag skrev tidigare var ettmöjligt scenario.. och var det egentligen så omöjligt.
    Att länder har bombat sig själva för att kasta skulden på motståndaren är inget nytt. Har förekommit många gånger i historien.

    Så haspla inte ut dig en massa som du inte vet något om.

    7
    7
  • Man skall vara bra ryssvänlig för att inte säga oerhört ryssvänlig, när man kommer med antydningar om att Ukraina bombar egen viktig infrastruktur.

   15
   9
   • dv jag är varken ryss eller Ukraina vänlig. Försöker hålla mig neutral till det som händer.
    Detta då jag känner att jag vet för lite om historien till det som utspelas.
    Och att bomba sitt eget land för att kasta skuld på motståndare är inget nytt.
    Det var ju så Tyskarna agerade då man anföll Polen och även vid inledningen till operation Barbarossa
    Det jag skrev var ett försök till ett tänkbart scenario. Inget annat. Har vi tex hört Zelenskiy prata om FNs ansvar tidigare under det här kriget?

    7
    3
   • onkelbjrn
    Du vet ju facit redan. Ryssland har erkänt bombningen av Odessa 24 timmar mindre än sedan fördraget om spannmålsexport undertecknades. Dina lömska antydningar är avslöjade som rena falsarier

    Mångt och mycket av det jag sett dig skriva i de här Rysslands trådarna går alltid i diktator Putins tecken eller ett ifrågasättande av Ukraina – ett Ukraina som med vapen och ett ihärdigt folk försvarar sig mot Europas nya Hitler.

    2
    6
   • dv, säger bara suck. Du läser ju inte vad jag skriver eller så missuppfattat du allt.
    Mycket riktigt så vet jag nu att ryssarna har erkänt. När jag skrev det första fanns bara de Turkiska uppgifterna om att Ryssarna förnekade.
    “Lömska antydningar”!! Det är ju din uppfattning. Som jag har skrivit tidigare försöker jag hålla mig neutral. Vill inte favorisera någon part. Gör det mig till ryssvän,?
    Försöker däremot att förstå varför det som händer sker.
    Livet är inte bara svar eller vitt.

    3
    1
   • onkelbjrn
    Stämmer att livet inte bara är svart och vitt, men mycket består även i vilken moralisk kompass man besitter. En moralisk kompass som består i ett avståndstagande ifrån diktatur, envåldshärskare och översitteri är inte i överensstämmelse med Putins anfall mot ett enskilt europeiskt land.

    2
    3
  • Att Odessa attackerades av kryssningsrobotar från havet som bsra Putte har tillgång till. Tror du Ukraina skulle slösa ut kryssningsrobotar på sin egna hamn när de istället kunde bombat Sevastopol eller Moskva?

   11
   6
   • Niklas R.
    Idag vet vi att Ryssarna har medgivit att det var de som avfyrade.
    Men återigen är tanken så omöjlig? Om nu den politiska vinsten skulle kunna bli så stor?
    Det är krig och i krig är moralen inte så hög alla gånger.

    5
    2
  • @ onkelbjrn. Få debattörer synes läsa i detta Forum välskrivna artiklar med följd att rubrik denna gång: Ryssland bryter alltid mot sina löften anammas, trotts Spannmålsavtalet är offentligt och styrker att Ryssland inte brutit mot avtalet.

   Avseende Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklagelser mot alla stater som han utan att hörsammas kräver ska bryta alla sedan årtionden fungerande avtal med Ryssland har nu renderat ut i av dig ”Flera Europeiska länder har börjar dra åt sig öronen”.
   Avseende ”Turkiska källor förnekar Ryssarnas attack mot Odessa” har av Turkiet hänvisning till Spannmålsavtalet citat: Ryssland ska inte rikta attacker mot ukrainska hamnar —när transporter pågår.
   Ryssland har endast förbundit sig att inte rikta attacker mot ukrainska hamnar när ukrainska fartygstransporter pågår och de facto har Ukraina godkänt och undertecknat.

   Avseende: Man börjar inse att det här kriget kan dra ut på tiden och andra stater kan inte bidra med resurser till Ukraina hur länge som helst” är faktum ty sanktionerna mot Ryssland slår tillbaka mot Europeiska stater ekonomi, vilket i första skede åsamkat samhällsstrukturen och skattebetalande medborgarna misär, som i förlängning varit och är grund till samtliga idag pågående inbördeskrig i världen.

   Zelenskyj agerande är märkligt ty inte en enda gång har han med ett enda ord begärt hjälp med mat åt det sargade svältande folket i en av världens mest korrupta stat Ukraina som han med falska löfte fick 86% att välja honom till president och sedan den dagen har korruptionen och dagliga våldsdåd mot befolkningen utökats så till den grad att han vid invasionen endast hade 11% av sina väljare kvar, enkelt att uppdatera via internet.

   Avseende spannmålsexporten uppmärksammas att Ukraina har likalydande årstider som i Sverigev tillika vilseledde Zelenskyj direkt vid invasionen med osanning ”bönderna förlorade pengar för deras skördade spannmål i hamnlagren, när faktum är att bönderna skördar på samma årstid som i Sverige och de behåller inte pengarna för skördarna ty det gör staten och den lilla inkomst de har att leva på är vad de efter skördarna tjänat ihop på sommarjobb vid lantbruk, skogsbruk i Sverige.

   Ukrainas krigsmakt har utarmats för att dess stridande ”deserterat” och vad vi säkert vet i övrigt är att från dag ett har svenska folket drabbats av ekonomisk katastrof på grund av politiker i neutrala Sverige beslut varav ett antal skett i strid mot neutraliteten, lagar och förordningar.
   Som etnisk svensk känns det tryggt att politikerna här i Dk ser till folkets bästa och fortsätter trotts Zilenskyj krav via videosamtal DK samarbeten med stater för Dk stats bästa, vilket Zelenskyj i videoframträdande spyr galla över.

   Av ”Gammeldags Svensk ”Sanningen kommer fram förr eller senare, bli inte förvånad om alla regioner i Donbas området söker Ryskt medborgarskap” har redan nu bäring ty innan invasionen har tusentals gjort och under densamma har ytterligare tusentals personer valt det.
   Alla till dags dato invasioner i världen är förödande för befolkningarna och av oss i detta Forum redovisat har fullt stöd av elva etniskt ukrainska familjer och tre ukrainska ryssar med familjer vi (i tjänst) mött upp vid gränsen och eftersom vi har bostäder och utgår från Dk bor de utan kostnader i våra fastigheter i Sverige med av oss hjälp med allt det de behöver, utgör att fasistvrövlet inte biter på vare sig dem eller oss.
   Mvh.

   2
   5
 4. Enligt grävarna på Flashback är Fredrik Reinfeldts dotter Ebba misstänkt för penningtvätt som härrör sig från åldringsrån. https://www.flashback.org/t3432249

  I så fall så är det Reinfeldts andra barn som hamnat i klammeri med rättvisan. Man kan aldrig vara tillräckligt noga i valet av föräldrar?

  31
  1
  • Argus.
   Jag är inte förvånad alls att det har gått snett för Rainfeldts barn.
   Men en sådan oberäknelig fader som i stort sett har förstört ett helt land, så vore det mer underligt om barnen inte hamnat i klameri med rättvisan!

 5. Sanningen kommer fram förr eller senare.
  Man dömer Ryssland innan man har några som helst oberoende bevis.
  Jag blir inte förvånad om alla regioner i Donbas området söker Ryskt medborgarskap efter alla år av krig mot Ukraina.

  29
  35
  • Ja, med pistolhot emot pannan är det inte så mycket annat att göra eller så får de vapenhjälp för att försvara sig emot storväldesdrömmaren och diktatorn Putin.

   10
   4
   • Peter, Graham Phillips är en brittisk frilansjournalist och filmare. Han arbetade tidigare som lokalredaktör för de ryska statliga tv-nätverken RT och Zvezda. Från mars 2022 har Phillips bevakat den ryska invasionen av Ukraina från rysk sida, först från Chernihiv-området i Ukraina, sedan från Mariupol, sedan från Donetsk. Phillips är Pro-Rysk, någon annan tillåts inte i ryskkontrollerade.

    Jag vet inte, men tror att Graham än idag har ersättning av ryska staten.

    8
    6
 6. Putin & anhang. Fega och falska ynkryggar,terrorister, krigsförbrytare, plundrare, gangsters, krigshetsare, kleptokrater. lögnare, barnamördare, manisk förstörelse och ödeläggande m.m.

  32
  19

Kommentera