Åren går men det är fortfarande tyst om de 57 svenskar som spionerade för Stasi

KOMMUNISTER. Medan Sverigedemokraternas bakgrund analyseras i detalj ända tillbaka till 1930-talet trots att partiet bildades 1988 är andras bakgrund totalt fridlyst.

Den Öst-Tyska underrättelsetjänsten Stasi, officiellt Ministeriet för statssäkerhet, aktivt 1950-1990, med 91.000 anställda och cirka 620 000 inofficiella medarbetare hade det kommunistiska partiets uppdrag att spåra upp, bevaka och gripa personer med fientlig eller ­negativ inställning.

Precis som alla andra europeiska länder förde den svenska säkerhetspolisen, Säpo, dokumentation över den östtyska underrättelsetjänsten, ­Ministeriet för statssäkerhet, mer känd som Stasi.

Anledningen till detta är att Stasi hade en ­tämligen aktiv verksamhet också i Sverige, bland annat vad gällde spionage mot industri och ­teknologi, den politiska sfären, skolor och universitet samt givetvis militärt spionage.

Men Stasis kontakter kartlade och informerade också om östtyska flyktingar, vilka med livet som insats flytt från den kommunistiska diktaturen. Övervakningen skulle fortgå oavsett om man bodde i landet eller inte.

Tack vare det öppna Stasiarkivet i Tyskland har tämligen uppseendeväckande avslöjanden kunnat göras, där inte minst den tidigare prästen i Burträsk, tillika teologiprofessorn, Aleksander Radler sticker ut. Enligt Stasis egen dokumentation var han verksam i underrättelsetjänstens tjänst till och med 1989 – det år muren och diktaturen föll. En tråd som sedan Växjö stift föredömligt har gått vidare med och anordnat ett forskningssymposium om Östtysklands under­rättelsearbete i Svenska kyrkan.

– Pettersson har noterat att medan Tyskland öppnat sina arkiv så går utvecklingen i Sverige åt motsatt håll. Läs tidigare inlägg nedan och på länken HÄR.

Av någon anledning skyddas i Sverige personer som har varit verksamma och för egen vinnings skull har arbetat för en av det modernas Europas värsta regimer. Det är med andra ord svårt att se några förmildrande omständigheter som skulle göra att dessa personer skulle ha rätt att ta med sig sin hemlighet i graven.

Min personliga uppfattning är att dessa person skyddas för att de är eller har varit kollegor till dagens vänsteretablissemang. Socialdemokraterna, SVT, SR med flera.

Jag har skrivit om detta flera gånger men dagens journalisterna föredra att jaga Ingvar Kamprad för det han gjorde som 17-åring 1943 och drottning Silvia för det som hennes pappa eventuellt gjorde under 1930 och 1940-talen. Att tvätta sin egen skitiga byk är tydligen fullständigt ointressant för vår journalistkår.

TIDIGARE 2011-02-02. Svenska journalister i Stasi-arkiven

Stasi − Den östtyska säkerhetstjänsten är väl känd av de flesta. Den höll den östtyska befolkningen i ett järngrepp med hjälp av informatörer över hela DDR. Dessa informatörer beräknas ha varit c:a 100 000, de flesta inom landet och i Västtyskland men det fanns även många i Sverige.

Journalister är ett konstigt släkte, de jagar kungen, Kamprad, politiker och Sverigedemokrater med blåslampa, de vänder på varje sten för att snoka fram en skandal hur gammal den en är, obetalda tv-licenser får dem nästan att pissa i byxorna men när det gäller kommunistspioner i de egna leden är det tyst, knäpptyst.

Professor Birgitta Almgren har forskat i Stasi-arkiven och funnit svenska poliser, politiker och säkerhetspoliser finns bland de namnen.

– Men de viktigaste namnen är journalister, säger Birgitta Almgren.

I somras beslutade regeringsrätten att professor Birgitta Almgren skulle få ut Säpohandlingar om de svenskar som samarbetade med Stasi. Det blev dock ett tillstånd med förbehåll. Birgitta Almgren fick nämligen ett hot om fängelse över sig – eftersom det finns hot om straffpåföljd – om hon röjer namnen på dem som samarbetade med Stasi. Sedan i augusti förra året har hon nu forskat i det hemligstämplade materialet.

Finns det politiker bland dem som samarbetade med Stasi? – Det är många namn på en rad områden från alla sektorer i samhället säger Birgitta Almgren.

Finns det även poliser eller säkerhetspoliser? – Det finns sådana också, men man ska inte tro att Säpo är några duvungar, som Jan Guillou påstår. Och de viktigaste personerna för Stasi var inte politiker eller poliser. De viktigaste för dem var att värva unga idealister, där många blev journalister. Detta har även en högt uppsatt Stasi-chef bekräftat för mig.

Många var alltså journalister? – Ja, men jag kan inte namnge någon. Hoppas att jag inte har sagt för mycket nu.

När kommer du att släppa mer information? – Jag kommer med en rapport i vår, och sedan en bok till hösten.

Men inga namn alltså? – Nej, det får jag ju inte släppa. Då hotas jag av fängelse.

− Pettersson undrar om det inte är dags för -68 vänstern att jaga sina egna på samma sätt som de jagar andra för journalisterna är väl opartiska och korrekta?

Det kan vara bra att lägga på minnet när ni lyssnar på ”opartiska” valanalyser…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Åren går men det är fortfarande tyst om de 57 svenskar som spionerade för Stasi

 1. Kristina: Sverige är nog det ”neutrala” land med de smutsigaste händerna efter andra världskriget.
  Sverige (sossarna) tvekade aldrig att hjälpa Adolf Hitler med materiel för kriget.
  Värst tycker jag nästan var att efter det att fabriken i Norge som hade producerat tungt vatten för Tysklands kärnvapenförsök blivit förstörd, kontakades Tyskland av Sverige, med meddelandet att Sverige kunde leverera tungt vatten, vilket också skedde.
  Detta lyckades sossarna hålla hemligt till 2015 !
  Länk : https://www.s-sanningen.com/tungvattnet

 2. Lyssna på Bo Theutenberg. Det finns flera olika intervjuer med honom på,Youtube. Han pekar ut flera personer bland ”Palmes pojkar”. Läs också Gunnar Ekbergs bok ”De ska ju ändå dö”. Det finns också en del intressant om svenska myndigheters samarbete med DDR. Bland annat så var Skolöverstyrelsen flitiga gäster i DDR.

  13
 3. Lunds studentkår var inbjudna till stora fester i Östberlin och deltog med liv och lust.
  Kolla Pierre Schorie han gillade särskilt mycket kommunistiska diktaturer och dess ledare.

  22
  • Kent skriver: ”Kolla Pierre Schori, han gillade särskilt mycket kommunistiska diktaturer”.

   Pierre Schoris åsikt om kommunist-diktatorn Fidel Castro:
   ”Han är en av de största i samtidshistorien, ser allt i ett mycket långt perspektiv, har närmast en renässansfurstes drag” (i Sydsvenska Dagbladet 1986).

   Shoris åsikt om Estland, Lettland och Litauen:
   ”Det är ofrånkomligt att de baltiska republikerna är en del av Sovjetunionen, vi har erkänt den nuvarande situationen och vill inte bidra till någon separatism där”
   (i Svenska Dagbladet 1989).

   ”Vem var KGB-spionen i Palmes närhet?”, heter en artikel av författaren Anders Jallai, – under rubriken med ett foto där Palme, Schori och Castro poserar tillsammans. Anders Jallai gjorde många intervjuer med GRU-spionen Stig Bergling, vilken hävdade att Schori var KGB-spion.
   ”En spion i regeringen”:
   https://www.jallai.se/2022/04/kodnamn-valentin-vem-var-kgb-spionen-i-palmes-narhet/

   Petterssons blogg:
   ”Vid Socialistinternationalens presidiemöte i december 1981 backade Pierre Schori upp Sovjetunionens krav på att få invadera Polen. Shori har även hyllat utvecklingen i diktaturer som Vietnam och Zimbabwe.”
   https://petterssonsblogg.se/2022/04/29/ge-natofragan-tid-sager-pierre-schori-s/

   17
 4. En säker källa har sagt att Aftonbladet och östtysk media hade samarbeten.

  26
  1
 5. Jan Guillou fick betalt några gånger av Sovjetunionen för uppgifter har framkommit. Något som han själv skrattade bort och sa att det var småsummor.

  27
 6. Det är inte intressant för Partiet att det kommer ut vilka av partimedlemmarna som samarbetade med Stasi eftersom Partiet redan sanktionerat och visste detta.

  19
 7. Äh, det är inte så intressant, vi har viktigare problem. Att andra partier pratar om Sds förflutna är också ointressant, bara en taktik som spelat ut sin roll.
  De flesta vet redan var SD står idag.

  12
  2
 8. Krigsarkiven är också stängda. De är öppna i de krigförande länderna dock. De är tjänstvilliga i England och hjälper til vid förfrågan.

  37
  2
 9. Då lär det finnas minst 57 personer om dom alla nu lever vill säga som önskar att denna professor Birgitta Almgren håller tyst ,fast egentligen kanske det vore värt att ta straffet och offentliggöra alla namnen .

  54
  1

Kommentera