Nytt elprisområde kan ge billigare el i syd

ELPRIS. I dagarna kommer EU:s regleringsmyndighet Acer lägga fram ett förslag om nya gränser för Sveriges fyra elprisområden, skriver Sydsvenskan.

Enligt myndigheten borde SE3 och SE4, alltså elområdena ”Malmö” och ”Stockholm”, slås ihop till ett gemensamt område för att minska prisskillnaderna mellan södra och norra Sverige. Samtidigt anser Acer att Stockholmsregionen borde brytas ut till ett eget elområde.

– På så sätt skapas det gränssnitt mellan elprisområdena där det finns flaskhalsar i elöverföringen, dels mellan SE2 och SE3, dels i det öst-västliga elflödet inom SE3 i östra Mälardalen, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, till tidningen.

Förslaget kan bli verklighet kring slutet av 2025.

Den 1 november 2011 delades Sverige in i fyra elområden. Bakgrunden till förändringen är en anmälan av Svenska kraftnät ä till EU-kommissionen från Dansk Energi år 2006.

Meningen var att det skulle byggas mer elproduktion i södra Sverige där det var brist på el och högre priser men S och MP stängde i stället kärnkraftverk i söder.

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005. Dessutom stängdes två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen.

Dagens spotpriset på Nord Pool Spot. Kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms, elnätskostnader och fasta avgifter tillkommer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Nytt elprisområde kan ge billigare el i syd

 1. Jag tror att du har missat en sak. Visserligen en bagatell men ändå. Det är inte vi som äger våra kraftverk. Det är utlänningar som har byggt dem. Vi har upplåtit mark och vi bekostar anslutning till nätet. Ägarna vill ha valuta för investeringar och sälja så dyrt som möjligt. Vi behöver inte fler snurror. Sverige har blivit en koloni och svenskarna har blivit slavar i det som var deras eget land.

  13
  • Snackar du om vindkraftverken så har du lite rätt. I övrigt så är det svenskar som byggde vårt tidigare fungerande elsystem.

 2. Koppla bort det svenska elnätet från det europeiska och stäng Facebooks, Googles och Microsoft elslukande datacenter.

  25
 3. Den “tillfälliga skattesänkningen” på drivmedel upphör två veckor efter valet.
  Och folket nöjer sig med det.

  12
 4. “Kan” ge. Om tre år. Överheten bryr sig således inte om vad som händer i dag med dem som inte har lika höga löner och förmåner som politiker Man bryr sig inte om sverigeproducerade livsmedelspriser, om småföretagarna och om industrin.

  Dessa politiker som utan konsekvensanalys har indelat Sverige i elområden för att tillfredsställa byråkrater i EU. Som också utan konsekvensanalys har lagt ner fungerande kärnkraftverk och kraftvärmeverk i Sydsverige.

  Det gällde att tillfredsställa Miljöpartiet. Media och alla lobbygrupper höll tyst. Inte ens Näringslivet vågade tala klartext. I stället sparkade man den som frågade vad fan får vi för pengarna.

  Nu vet vi att vi får bara problem inom alla områden för pengarna. Vi kan inte leva på valfläsk.

  30
 5. Svensk energipolitik kan liknas vid en familj vars husbonde klipper av elsladden till spisen för att spara energi, bara för att ngn timma senare bli förbannad för att han inte kan laga till en middag!
  Precis så har ju S, MP, V och C skött energipolitiken!
  Man fimpar kärnkraften utan att ha någon ersättning till den samma!

  36
 6. Var är EU:s elprisområde?
  Svenskarna ska betala för Svensk el och inte exporterad el till övriga EU länder.
  Swexit helst innan de har förpassat oss till grottorna igen.
  Vi måste stoppa utvecklingen som är baklänges.

  43
  • Vi ska betala höga elpriser därför att Merkel och Die Grüne lagt ner kärnkraftverken i Tyskland och satsat på rysk gas som inte längre finns.

   Låt tyskarna ta konsekvenserna av sin egen dumhet. Stäng elkablarna från Sverige till Tyskland.

   Eller en humanare lösning: Norr om sverigegränsen så gäller svenska priser, lika i hela landet. Söder om gränsen kan man exportera till Tyskland och då till dessa idiotiska högpriser som den fåkunnige skapat

   24
 7. Tyvärr så är ju S största väljargrupper idag bidragstagare och invandrare, enligt valanalyser så skulle socialdemokraterna bara få ca 8-9 procent av rösterna om uteslutande etniska svenskar skulle rösta vid höstens val.
  Problemet med höga el och drivmedelspriser är att ytters få arbetande invandrare är insatta i orsakerna till dem samma, medan bidragstagarna skiter i allt vad avgifter och kostnader heter!

  34
  • Helt orättvist och idiotiskt att dela upp ett land i el(pris)områden. Vi ska ha samma medborgerliga rättigheter var vi än bor inom riket.
   Våra politiker var satta till att förvalta våra energisystem som vår förfäder med blod svett och tårar byggde. Istället såldes det mesta ut med en kortsiktig vinst. I förlängningen blev vi alla förlorare.

   • Hur landet delats in i el-områden har inget med saken att göra. Problemet är att politikerna stängde av el-produktionen för område 1 och 2. Det andra problemet är distribution nord-syd. I dag är det inte möjligt att transportera el från norr till syd. Och att lägga en ny ledning tar åratal att utföra. Att det blev så var ju för att kärnkraften skulle försörja områdena 1 och 2.

 8. Varför inte fakturera alla S, MP, C och V riksdagspolitiker hemadresser och deras nära släktingars bostäders elräkningar från Elområde 4 Södra Sverige, detta om något borde ju slå tämligen rättvist!

  32

Kommentera