Mer än halva året går hela lönen till skatt

SKATTER. Socialdemokraternas förkärlek för omotiverade skattehöjningar och ineffektiva skatter är ingen nyhet.

Under de senaste mandatperioden har regeringen infört hela 46 nya skatter. Nu hotas svenskarnas plånböcker av ytterligare skatter. S vill bland annat införa en beredskapsskatt för att finansiera försvaret.

Steget Efter

Måndag den 18 juli infaller Skattefridagen. Det är den dag på året då en normalinkomsttagare har tjänat ihop tillräckligt för att kunna betala årets alla skatter. Skattebetalarna presenterar idag en rapport som går igenom Skattefridagen på såväl nationell som lokal nivå.

Skattefridagen beräknas utifrån en genomsnittlig inkomst, som motsvarar en månadslön
på 34.900 kronor. I år uppgår medelinkomsttagarens skatter till 54,1 procent av den totala
lönen (inklusive arbetsgivaravgifter).

Det är inte rimligt att hela lönen försvinner i skatt mer än halva året. Människor förtjänar att behålla mer av vad de själva arbetat ihop, säger Christan Ekström, vd Skattebetalarna.

198 dagar av året går en normalinkomsttagares hela lön till skatt. Skattekvoten för i år är en sänkning från ifjol, som var 54,2 procent, men minskningen är inte stor nog för att senarelägga Skattefridagen.

Det som sänker den totala skatten är det nya jobbskatteavdraget samtidigt som ökad moms motverkar effekten. Den ökade momsen handlar inte om högre skattesatser utan om förändrade konsumentpriser och konsumtion vilket nog många hushåll känner igen sig i, förklarar Skattebetalarnas chefekonom Erik Bengtzboe.

Sen 2017 beräknar Skattebetalarna även Skattefridagen för landets samtliga kommuner. Österåker har lägst skatt i landet och för kommuninvånarna i Österåker samt Solna infaller Skattefridagen den 13 juli.

De som får fira Skattefridagen sist i landet är Dorotea som har högst skatt. För dem och kommuninvånarna i Munkedal, Hammarö, Bräcke och Degerfors infaller Skattefridagen den 22 juli, berättar Skattebetalarnas chefekonom Erik Bengtzboe.

Det skiljer nio dagar mellan Österåker och Dorotea. I rapporten kan du se hur varje enskild kommun ligger till, uppdelat län för län.

Höginkomsttagaren jobbar nästan 4 veckor längre för det offentliga än medelinkomsttagare, och hela fem veckor längre än låginkomsttagaren.

Läs hela rapporten här.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Mer än halva året går hela lönen till skatt

 1. Halva året så får vi med andra ord arbeta gratis åt staten för att våra styrande ska ha råd med att importera sina “pensions och vårdräddare”!
  Sjukt är bara förnamnet!

 2. Om statliga Vattenfall kan sälja el till övriga Europa för en god peng så får väl svenska konsumenter finna sig i att betala lika mycket, åtminstone de i elområde 3 & 4, marknaden ni vet. Är inte det också en sorts skatt?

 3. en stilla undran…vad hade Sverige stått idag, ifall
  max 10% gått till Storebrossan?…som i alla tidigare
  tider, bara Överheten idag som får behålla 90% av
  lönen och därmed investera de i nya solida projekt
  och därmed håller skutan flytande i tid å rum

 4. Ja det är synd om svenskarna, såg på aftonbladet att en ensamstående mor med en 10 årig son endast fick 14000 i försörjningsstöd. Hon köpte billiga grönsaker och gjorde soppa till sig, sonen fick falukorv. Var sonens pappa var framgick inte men det var nog synd om honom också.

  13
 5. Å andra sidan får jag som pensionär, får jag pengar utan att jobba.
  Så jag kan ligga i soffan och klaga på ditten och datten.

  6
  16
  • Pension är förbetalt skatteuttag så inbilla dig inte att du får något gratis, har pensionärer tur så har inte Staten förskingrat pengarna innan det är dags för din pension !!!

   26
   • Frk
    Jo jag inbillar mig att pengarna kommer från dem som jobbar nu.

    2
    1
 6. Det är inte något att gnälla om . Ska vi få det mångkulturella samhälle som Sossarna håller på att skapa . Måste det få kosta. Vi vet ju alla att våra politiker är helt ärliga när de berättar om alla högutbildade som kommer hit. Sedan att de måste gå på bidrag i 17år sägs det väl inte så mycket om.
  Vill vi inte ha det så får vi rösta rätt i september .

  64
 7. Det är inte riktigt sant. Om det vore så väl. Enligt Swedbanks privatekonomer (2013) går närmare 70% bort i skatter: “Om vi tittar på typhushållet med en ensamstående löntagare med en månadslön på 25 000
  kronor, är skatten varje månad 17 200 kronor, inklusive socialavgifterna som betalas in till
  staten på lönen. Kommunen får allra mest av hushållets skatt 6100 kronor varje månad, följt
  av pensionssystemet med 4 300 kronor, landstinget med 3 380 kronor och staten som får
  3 360 kronor. 60 kronor går till begravningsavgiften varje månad.” (https://www.swedbank.se/idc/groups/public/@i/@sc/@all/@mainnews/@se/documents/article/cid_682679.pdf)

  Vi får inte glömma bort arbetsgivaravgiften som inkräktar på ditt löneutrymme och är för många en helt okänd löneskatt. Det lär inte ha blivit bättre sedan 2012 med skenande energipriser som ytterligare göder statskassan, avgifter på kärnenergi och plastpåseskatt. Undrar förresten om de vänsterbliva lider av “pås stress syndrome”? 😉

  47
 8. Hur svårt kan det ur alla perspektiv vara att lägga samma skattesats på alla inkomsttagare i procent ?
  Men Socialdemokraterna har alltid stulit pengar från människor som tjänar lite mer
  eller har sparat eller ärvt pengar.
  Man har alltid tagit ur andras plånbok, skäms på er sossar.
  Förresten är det samma sak med facket, varför driver dom inte företag själva som vet och kan allt bäst tror dom.
  Då får dom betala hur höga löner dom vill till sina anställda.

  57

Kommentera