Gazprom stoppar gasleveranser

ENERGI. Det ryska gasbolaget Gazprom kan inte fortsätta att leverera gas till minst en större kund i Europa, enligt uppgifter till Reuters.

Nordstream 1

I ett brev från Gazprom som Reuters tagit del av hänvisar bolaget till “force majeure”, alltså orsaker som ligger bortom dess kontroll.

Det framgår inte om det är endast ett eller fler länder som drabbas av störningarna i gasleveranserna.

-Pettersson säger att Nordstream 1 ligger nere för underhåll och risken är stor att den inte kommer att tas i drift igen. Nordstream 2 har aldrig öppnats fast den är klar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Gazprom stoppar gasleveranser

 1. ukriana har natuligtvis sjutit sönder gas och olje ledningarna.. men det var ju det eu ville

  11
  4
 2. Det kan få svida lite för demokratin, men så småningom får Putin ha totalitär reklam på fotsulorna.

  15
  9
 3. Rikard, det är lätt att analysera varifrån oljan kommer… men, Kina köper rysk olja billigt vilket gör att kinesisk efterfrågan hos andra leverantörer minskar. Oljan som blir över hos dem kan vi köpa istället. Kanske något dyrare men oljepriset är på väg ner nu när marknaderna stabiliserar sig.

  Ryssland förlorar som tvingas sälja billigt, vi förlorar som måste köpa dyrt. Kina och Saudi mfl är vinnare. (Han vet vad han gör den där Xi när han lurar Putin hela tiden).

  På sikt får vi dock en fördel av detta – om vi hade fortsatt köpa rysk olja så kan vi vara HELT SÄKRA på att Putin stängt av leveranserna i vinter i syfte att skapa problem i väst. Nu hinner vi skaffa andra leverantörer och bli tryggare i vinter än vad vi hade varit om vi fortsatt att köpa av Ryssland!

  29
  14
 4. Hej.

  Nyet problem. Ryssen säljer som bäst olja till Saudi. Den oljan säljer sen Saudi vidare till ett högre pris än den de kan pumpa fram själva. Kina köper gasen från Ryssland och säljer den till Europa. Ja, själva gasen och oljan transporteras ju direkt till slutanvändaren förstås, men på papperet som säljs till mellanhanden först. Sådan är kapitalismen.

  Tänk vad bra att så gott som alla svenskar röstat för nedläggning av kärnkraft, förbud för diesel och bensinbilar, import av hundratusentals kriminella socialdemokratiska väljare, och annan nyliberal mångkultur.

  “Men snart är det ju nåt roligt på TV!” Så är svenskens insikt i politik. Bä-bä skattehjon har du något gull?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  44
  19
  • Har du några som helst bevis på att Saudiarabien köper olja av Ryssland för att sedan sälja vidare?

   Hur vet du att Kina köper gas från Ryssland och säljer den vidare till Europa

   Jag tror du tittar för mycket på dålig TV…

   26
   18
   • @Anton, visst är det sant som du skriver, men när det gäller stora pengar så är sanning inte länge sann. Rikard hypotes; “att sådan är kapitalismen,” gäller och det är ingen osanning.
    Beträffande det som Pettersson efterfrågar, en länk, är det inte alltid lätt, men jag förstår Pettersson då denna hans blogg skall vara en upplysande men sant och verkligt.

    2
    1
   • @messkalle, vi tycks vara ganska överens, men att stora pengar kan välta berg betyder inte att man kan förklara vad som helst med att stora pengar är inblandade.

    Jag ville bra förtydliga att oljan inte kan skickas hur som helst. Däremot kan ett överskott flyttas från en plats till en annan när efterfrågan förskjuts. Det är något som vi i detta fall förhoppningsvis kan dra nytta av för att säkra våra oljeleveranser i vinter!

    3
    1
  • Angela Merkel som satte sin tilltro till Ryssland och som var för “Refugees Velcome” under den våldsamma invandringen. Som man bäddar får man ligga.

   47
   3
   • Kommunist kärringen förstörde inte bara Tyskland, hon förstörde hela EU.

    51
    2
   • @Lisa: Kommunistkärringen säger: “Nach uns nichts mehr” (Efter oss, intet)

    18
    1
  • roligast är att EU köper olja av Arserbarjan! alltså en före detta Sovjetunionen ?? det enklaste sättet att ha koll på oljepriser är att se på priset det är ju värsmarknads pris på olja?

   7
   3

Kommentera