Förbud mot anonyma kontantkort

INTEGRITET. Anonyma kontantkort till mobilen förbjuds från den 1 augusti. Nya regler som kräver att operatören registrerar personuppgifter ska underlätta för polisen att bekämpa brottslighet och försvåra för kriminella.

Telefon med simkort

Från 1 augusti måste operatören registrera abonnentens namn, adress och personnummer eller motsvarande identifieringsnummer. Det ska också göras en identitetskontroll.

Reglerna har införts i ett brottsbekämpande syfte. Kriminella använder ofta anonyma kontantkort för att kommunicera utan att bli upptäckta. Polisen har ett behov av att kunna knyta en person till ett mobilnummer, till exempel för att få tillstånd till hemlig telefonavlyssning, enligt regeringens proposition som föregick lagändringen.

Det har varit vanligt att man använt kontantkort då de i princip är anonyma. Om du köper dem med kontanter finns ingen koppling till de som använder den, säger Anders Franzén, handläggare på Post- och telestyrelsen (PTS).

De nya registreringskraven som träder i kraft den 1 augusti gäller både kontantkort för mobiltelefoner samt för mobilt bredband.

De som redan har ett anonymt kontantkort får på sig fram till den 1 februari 2023 att registrera sig för att kontantkortet fortfarande ska fungera, eller senast då kortet fylls på.

Det blir inte tillåtet att överlåta ett kontantkort till någon annan, utan omregistrering. Om kontantkortet används av någon annan är operatören skyldig att stänga av tjänsten. Det gäller dock inte om tjänsten används tillfälligt eller av en närstående.

Operatörerna väntas skicka sms om de nya reglerna till kontantkorten. De som har ett kort i till exempel ett larm eller annan utrustning som inte kan återge meddelanden rekommenderas att kontakta operatörens kundtjänst.

Det är fortfarande möjligt att använda anonyma kontantkort köpta utomlands, men regeringens utredare har pekat på att även många andra länder förbjudit anonyma kontantkort. Mer än hälften av Europas länder har infört någon form av registreringskrav.

Säpo har pekat på att oregistrerade svenska kontantkort har använts för att stödja terrorism i konfliktområden i bland annat Syrien och Irak. Förbudet är även tänkt att försvåra för dessa aktörer.

Utredaren har däremot påpekat att det finns en risk för att brottslingar i större utsträckning övergår till krypterad kommunikation via sociala appar om anonyma kontantkort förbjuds.

I slutet av juni 2019 fanns det totalt 14,3 miljoner mobilabonnemang i Sverige, enligt utredningen.

Grundläggande abonnentinformation ska vara registrerad innan en abonnent kan få tillgång till sin tjänst. Med det menas:

 • Abonnentens namn och postadress.
 • Abonnentens personnummer, samordningsnummer, organisationsnummer eller annat identifieringsnummer.
 • Nummer eller annan beteckning för tjänsten.

Det ska också göras en identitetskontroll. Detta kan göras via en id-handling eller elektronisk identifiering. Om en abonnent saknar sådana handlingar eller verktyg får abonnentens identitet göras sannolik på annat sätt. Samma regler gäller för företrädare för företag och organisationer. Identitetskontrollen ska dokumenteras.

Tidpunkten för registrering ska även anges. Abonnentinformationen ska finnas tillgänglig hos tillhandahållaren från och med registreringsdatum till och med ett år efter att tillhandahållandet av tjänsten upphört.

Regeringen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Förbud mot anonyma kontantkort

 1. Detta blir lika framgångsrikt som “sluta skjut armband”. Kommer inte att avslöja en enda grov brottsling men det ger regeringen en känsla av kontroll. Kontroll över svenskars mobilavändning.

  12
  1
 2. Samhällets övervakningsiver över de skötsamma människorna verkar inte ha några gränser. Som flera redan skrivit, vad gör vi nu med de målvakter som med falska id- kort köper kontantkort? Och de utlänningar som ej har fast adress i landet?
  Ska vi registera turisterna också?
  Undrar om George Orwell skulle vara förvånad.

  Brottsbekämpande syfte? En bra start på det brottsbekämpande syftet vore väl att skicka hem alla nysvenskar som inte vill följa våra regler.

  27
  1
 3. Framförallt vill socialdemokraterna kunna övervaka (skrämma) varje enskild som vågar kritisera maktapparaten, de vill se precis vem som tittar på swebbtv och andra som avslöjar makten, eller åtminstone se till att man känner sig övervakad som enskild om man tittar på fel sidor. Drabbar ingen kriminell, bara vanligt folk som vill vara anonyma.

  20
  3
  • Ola
   Ja, det vore intressant att se vilka som tittar på Swebbteve. Den kände etnologen skulle kunna göra djupintervjuer med dem och sen skriva en bok.

 4. Som vanligt när de vänsterblivna tycker att något är en god idé så skapar man en ny födkrok för kriminella. Den uppenbara lösningen är att 1) en ny yrkeskategori uppstår; kontantkortsmålvakt. 2) att utländska kontantkort kommer att översvämma landet.

  Förutom det mest uppenbara att importera kriminella en gros och sedan massövervaka sin egen befolkning så används fysiska och virtuella kontantkort i larmanläggningar, bilar och laddboxar bara för att nämna några. Om jag tillexempel har en fjällstuga där jag har ett inbrottslarm eller fjärrstyrning och som jag har ett kontantkort för anslutning till världen, hur ska teleoperatören nå mig? Eller hur ska en ideell förening kunna identifiera telefonen i klubbstugan? Hittade man ingen med IQ större än 70 när man bildade regering? Idioter!

  Den uppenbara lösningen är att samla ihop alla utlänningar som inte bidragit till det svenska samhället. Det görs lämpligen genom att gå igenom självdeklarationerna och de som inte har eller har haft en skattegrundande inkomst får en enkel biljett till hemlandet. Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om många redan bor där men har “glömt” att berätta det.

  42
  1
 5. Du och jag, vi svenskar blir fast I dataregistret. De kriminella hamnar bakom gäller, om de blir påkomna med ett brott.
  Vi har inget val men de som har olagliga verksamheter finner alltid lösningar då de har pengar.
  – Followed the money är ett bättre recept än att jaga och kontrollera laglydiga.

  27
 6. Då kommer det nog att dyka upp personer som har många kontantkort registrerade på sig själva och sedan säljer dessa till kriminella , samma upplägg som med dessa bilmålvakter som har många bilar registrerade på sig själva för att sedan hyra ut dom .

  43
  • @Puttes kommentar är lysande. Bevisar än en gång att mårgan inget lärt eller förstår.

   31
   2
 7. Hade Sveriges regeringar inte varit mutade mffiasekter så hade vi inte kommit så här långt i kriminaliteten !

  34
  2

Kommentera