Ryska soldater vägrar kriga, hängs ut…

UKRAINA. En bild på en rysk brigad delas på proryska sociala medier – för att soldaterna vägrat kriga i Ukraina. Bilden stöder de senaste rapporterna om ökad olydnad och desertörer bland ryska styrkor, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW

Bilden verkar visa listan över soldater från Rysslands 205:e motoriserade gevärsbrigad som vägrade att slåss i Ukraina. Listan är på cirka 300 soldater. Telegram

En ny analys från den amerikanska tankesmedjan ISW, Study of War, beskriver hur ryska styrkor fortsätter möta problem med desertörer och brist på soldater. 

Det proryska Telegram-kontot ”Moscow Calling” har publicerat en bild på ett ryskt förband, det 205:e motoriserade infanteribrigaden, som enligt ISW vägrat strida i Ukraina. Listan på soldater består av ungefär 300 namn, och flera soldater är uthängda med bild. 

Den ukrainska generalstaben har uppgett att brigaden var utplacerad i Mariupol och Zaporizjzja för att strida den 3 mars. 

”Listan stöder bilden som den ukrainska generalstaben ger, att de ser en förhöjd olydnad och desertering bland ryska styrkor”, skriver ISW i sin analys. 

Det ryska angreppskriget mot Ukraina är i rysk propaganda inte ett krig utan en ”specialoperation” för att ”avnazifiera” landet. Det gör att flera ryska soldater har upptäckt att de kan slippa strida i Ukraina. Enligt rysk lag kan inte soldater, som fortfarande befinner sig på rysk mark, tvingas slåss i ett annat land om det inte formellt sett råder krig. 

Befälhavare hotar sina soldater med att de kommer att få fängelse om de vägrar, men vi säger till soldaterna att de helt enkelt kan säga nej. Det finns ingen laglig grund att inleda en rättsprocess, säger advokaten Michail Benyash.

Filmen: En rysk stridsvagn skickas flygande genom luften efter att ha sprängts upp i vad som kallas “Gubben i lådan-effekten” efter att ha träffats av en ukrainsk missil. Filmen visar vid c:a 5 sekunder, enligt uppgift ett stridsvagnstorn falla från himlen. Bilderna kommer från det ukrainska operativa kommandot “Nord”, onsdagen den 6 juli. Filmerna och uttalandet vidarebefordrades också av Ukrainas markstyrkor. Ryska stridsvagnar är kända för att ha ett designfel som gör dem mottagliga för denna effekt. Stridsvagnarna T-72, T-80 och T-90 har alla ett automatiskt laddningssystem som gör att de klarar sig utan en fjärde besättningsmedlem. Om ammunitionsförrådet träffas riskerar det att detonera inuti stridsvagnen. Moderna västerländska stridsvagnar saknar den risken, de levereras med ventilationsluckor som öppnas för att minska trycket och minska risken för soldaterna i stridsvagnen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Ryska soldater vägrar kriga, hängs ut…

 1. Man gör vad man kan för att få stopp på skiten. Lite som Ukrainarna som slåss på Putins sida för att störta Zenovsky. Dom vet att det är det enda som kan föra freden tillbaka.
  Ukrainians go against Ukrainian troops to defeat Zelensky

 2. ja detta blir farligt för putin?? det finns ju flera stater runt Ryssland som ser detta där man krigat ..och närmast ärju belarus pch lustappen har ju svårt att kontrolera folket med din egen armé .dey är ju bra medlite split mellan satelitstater och Ryssland

  8
  3
 3. Intressant att höra att alla ryssar INTE kan betraktas som FASCISTER!

  Att statsledningen är fascistisk vet vi. Att de stöds av svenska fascister vet vi också.

  13
  3
 4. Proryska sociala medier sprider bilder på ett helt ryskt förband som vägrat strida i Ukraina. ISW konstaterar att Ukraina redan berättat om deserteringarna i ryska armén.

  Är det sådan faktagranskning du kallar propaganda Jöns H?

  16
  3
 5. Ryssarna fick en överraskning när de anföll Ukraina i februari. Då hade Ukraina fått Javelin från USA och särskilt alla NLAW som skickades från Storbritannien i januari. NLAW är så enkel att använda så vem som helst lär sig detta på 10 minuter. Många ryska tanks fick sina torn skickade på en flygtur så en parad in i Ukraina blev inte möjlig.

  17
  4
 6. Vad är den “den amerikanska tankesmedjan ISW”? Är det ett propagandainstitut i likhet med våra så kallade *tankesmedjor”

  11
  26
  • En tankesmedja presenterar sin tolkning av omvärlden. Olika tankesmedjor kan ha olika världsbilder i den fria världen. Så fungerar en demokrati.

   I Ryssland är fria tankesmedjor förbjudna. Där måste alla ha samma världsbild. Den dikteras av Putin och kontrolleras av Roskomnadzor, den ryska censurmyndigheten. Den typen av fake news kallas propaganda!

   18
   6
 7. Det är väl tur att det finns folk som faktiskt tänker och tar ansvar för sina handlingar. De vägrar helt enkelt att dö för sin maffialedare som inte bara förstör för sina grannländer, utan även förstör för det egna folket som tvingas leva i misär medan maffian snor deras tillgångar. Det puttrar och jäser under ytan i maffiastaten…

  20
  6
 8. Vägrade att slåss i Ukraina???????????

  Pravda Gerashchenko

  Telegramkanal för Anton Gerashchenko, rådgivare till Ukrainas inrikesminister

  Motståndsrörelsen för SSO i Ukraina sänder hälsningar till inkräktarna som satte sin fot på ukrainsk mark. Varje rysk jävel kommer att hittas och kommer att svara för sina brott.

  14
  23
  • Motståndsrörelsens hälsning har uppmärksammats och skrämt många ryssar som därför väljer att stanna hemma… är det så du menar?

   20
   5

Kommentera