EPA-ungdomar räddar vården i Dalarna

SEMESTER. Det har varit svårt att hitta sommarvikarier till hemtjänsten i flera dalakommuner. På vissa orter har man infört ett extra lönetillägg, på andra håll får personalen åka taxi till jobbet.

Elin Eriksson har länge varit nyfiken på att jobba inom vården. Foto: Felix Enqvist/Sveriges Radio

I Malung-Sälen har man valt en annan lösning för att täcka personalbristen i hemtjänsten: Där har man riktat in sig på ungdomar med egna EPA-traktorer, rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna. Fördelen är att de kan transportera sig samtidigt som man vill väcka deras intresse för vårdyrket.

EPA-ungdomarna får bland annat avlasta annan personal med service som handling och städning.

”Det hade inte gått utan EPA-ungdomar den här sommaren”, säger Malung-Sälens socialchef Marie Olsson till P4 Dalarna.

-Pettersson säger att det är bra och enkel lösning, ungdomarna får en meningsfull sysselsättning och tjänar pengar. De är svensktalande och uppskattas troligen av de behövande. Att de hundratusentals arbetslösa ur kompetensregnet skulle kunna hjälpa till med handling och städning är nog för mycket begärt…

EPA-traktorn tillkom i Sverige under andra världskriget. Det är en äldre personbil, ibland även en lastbil, som blivit ombyggd till jordbruksmaskin. Namnet syftade på låga priser och enklare kvalitet, efter lågprisvaruhuset EPA. EPA är alltså en förkortning av Enhetsprisaktiebolaget. Sedan 31 mars 1975 har EPA-traktorn ersatts av A-traktorn men denna kallas fortfarande i folkmun för EPA-traktor.

Epor går under beteckningarna EPA, EPA-traktor och A-traktor och är ett fordon som får framföras av den som är minst 15 år. Du behöver ett körkort med AM-behörighet. Ett körkort med AM-behörighet kan du ansöka om från och med att du är 15 år fyllda. Har du hunnit fylla 16 år kan du istället ansöka om ett traktorkort. Då får du förutom EPA köra motorredskap i klass 2, moped i klass 2 och A-traktorer i hastigheter upp till 40 km i timmen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “EPA-ungdomar räddar vården i Dalarna

  1. Ser att Expressen ondgör sig över att SD talat om att gärningsmannen
    i Skellefteå är en man från utlandet, SD gör således det jobb som borde
    vara Ex pressens självklara service till sina läsare? Själv förvånar jag mig
    över att någon överhuvutaget betalar för att bli förd bakom ljuset i Expressen?

    29
    1
  2. En utmärkt lösning. Men det kommer tydligen som en överraskning varje år för kommuner och regioner att de anställda ska ha semester, varför inte skicka ut pappersvändarna på riktiga jobb under sommaren?

    29
  3. Dalfolket sitter inte och väntar på att någon ”annan ”ska lösa ett akut problem.Dom plockar in dessa ungdomar som kan utföra sysslor som det är svårt för den ordinarie personaln att hinna med.När det gäller sjukvårdande åtgärder är dom för unga där man ska ha fyllt 18 år,men att handla ,städa och ta ut gamlingarna på promenader i friska luften är helt ok.Ungdomarna får känna sig behövda och tjänar dessutom en slant.En win,winsituation för alla……

    43
  4. Är väl en bra tanke! Men hur är det nu med alla pension räddare? Behöver de inte jobba. Sen är det detta med under 18 år. Har absolut inget emot att de hjälper till, men vissa kommuner har inte under 18.
    Men visst! Är ju en förbannat bra lösning, för då slipper de gamla bli oroliga att de inte ska förstå

    39
    1
    • A-team kör A-traktor resten snackar skit för det finns knappt nån riktig EPA kvar o de är epiga på flera sätt……..
      A traktoråkarna gör nytta på flera sätt genom olika jobb , i norrlands inland kör de runt på nätterna o ser till att inga oönskade besökare stjäl mm

      23
      • Det står i inlägget: ”Sedan 31 mars 1975 har EPA-traktorn ersatts av A-traktorn men denna kallas fortfarande i folkmun för EPA-traktor”

        Ungdomarna själva kallar fordonen EPA…

        16
        1
  5. Enligt (S) är det nog dessa som räddar vården

    https://bulletin.nu/invandringen-till-sverige-2022-vantas-bli-den-hogsta-nagonsin

    Att de varken kan läsa eller skriva spelar mindre roll. De får rösta i kommunalvalen och det räcker tills vidare. Snart är de medborgare och då vet de vem som gett dem allah bidrag.

    Valslogan ; (S) RÖR INTE VÅR VALBOSKAP

    Du betalar för allah dessa ”raketforskare”!

    I Skellefteå förstår man vad man kan få i form av ökad otrygghet

    SOM DU RÖSTAR FÅR DU LEVA!

    45
    2

Kommentera