Ryska soldaterna som strider mot Putins Ryssland

UKRAINA. En rysk legion som strider på Ukrainas sida rör sig nu mot de intensiva slagen i öst. Legionen kallar sig ”Frihet för Ryssland” och lanserades officiellt i början av april. I videoklipp syns de åka genom Poltavaregionen med flera stridsfordon. ”Vi tackar Ukrainas försvar för förtroendet och lovar att upprätthålla det när vi går in i striderna”, skriver legionen på sin Instagram.

Under en pressträff gick legionen ut offentligt och uppgav att den skulle strida med Ukraina. Bild: Youtube

Den 5 april hölls en pressträff med tre maskerade, militärklädda män. De presenterade sig som en rysk legion inom Ukrainas försvar. 

Nu skulle de strida mot Ryssland i kriget.

Enligt en av representanterna hade man redan då fått in 300 intresseanmälningar. Det handlade om personer som var kritiska till invasionen och som kände ett brödraskap till grannlandets folk.

Vår legion inkluderar också våra belarusiska bröder. Vår legion inkluderar aktiva och pensionerade militärer från den Ryska federationen och andra. Människor kommer från olika länder för att bekämpa Putins regim, sa en annan representant enligt ukrainska Interfax.

Under helgen sprids videoklipp som visar hur stridsvagnar med legionens flagga – ett blått streck mellan två vita – färdas genom Poltavaregionen i centrala Ukraina.

”Frihet för Ryssland” har i inlägg på Twitter och Instagram meddelat att den rör sig mot östra Ukraina, där de mest intensiva striderna pågår. Militärgruppen uppger att den tränat i två månader och tackar för förtroendet från Ukrainas armé.

Samtidigt riktas ett meddelande direkt till de ryska styrkorna: ”Herrar, gör ert val också, ’Frihet för Ryssland’-legionen väntar på er. Snart kommer ni veta vilken front som vi kommer att försvara”, står det bland annat.

Flera internationella medier har rapporterat om legionen, däribland TimeNewsweek och Metro. Den ska bestå av bland annat ryska regimkritiker, dissidenter och soldater som fångats och sedan bytt sida. Om krigsfångarna har gått med självmant är oklart.

Det har även rapporterats om en liknande bataljon som utgörs av belarusiska soldater – det så kallade ”Kastuś Kalinoŭski”-förbandet. I början av april bestod bataljonen av cirka 450 till 500 soldater. Många av dem uppgavs vilja strida mot Ryssland för att skydda Belarus från att bli invaderat på sikt.

Det inkluderar bloggare, journalister, IT-specialister, fabriksarbetare. Alla typer av yrken. Och de vill alla se Belarus som en demokratisk stat, har Pavel Slunkin, landets tidigare utrikesminister, sagt till den amerikanska radiokanalen Voice of America.

Genom sina sociala medier propagerar ”Frihet för Ryssland” för att få andra ryssar att vända ryggen mot Vladimir Putin. I ett manifest på Telegram skriver de att Putin gjort Ryssland till ett ”parialand”, och att den ”tyranniska regimen” vill hindra folkets vilja.

 ”Han (Putin reds. anm) har dödat och fortsätter att döda fria ryssar som kämpar mot den diktatoriska regimen för rätten att leva fritt, och fortsätter att döda tusentals civila och hundratals barn i Ukraina”, står det bland annat.

Det är oklart hur många ryska medborgare som strider eller bistår Ukraina.

Time har pratat med en 25-åring som kallar sig ”Vitaya”. Han pluggade politik i hemlandet, och har deltagit i flera protester mot regimen. Nu är han med i Ukrainas armé.

Jag älskar mitt moderland, säger ”Vitaya” till Time.

Förhoppningsvis kommer det här kriget att förstöra den politiska regimen. Jag skulle vilja återvända hem någon dag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Ryska soldaterna som strider mot Putins Ryssland

 1. Har personlig erfarenhet omfattande ca tio års aktivitet inom bland annat insatser mot illegal handel med ”strategiska radioaktiva material” under och efter Sovjetunionens fall.
  Hade som oberoende rådgivare och intrigmakare kontakter med mycket intelligenta Ryssar,
  kategori bland de bästa människor jag någonsin träffat.
  Önskar dom lycka till mot de strukturer som styr Ryssland idag.
  Best regards from the ”Red Mercury Ghost” !
  Наилучшие пожелания от Призрака Красного Меркурия !

  9
  1
  • Ja, det finns självklart många goda ryssar Förhoppningsvis kan de plocka Putin och Lavrov snart. Så länge maffian har styrt Ryssland har det gått utför och ryssarna tyvärr blivit förlorare!

   9
   1
 2. Rysslands återgång till demokrativägen som Putin styrde dem från måste komma från ryssar inom en snar framtid.

  27
  1

Kommentera