Ryssland skeppar stulet spannmål?

UKRAINA. Enligt BBC:s uppgifter ska ett ryskt fartyg ha färdats från hamnstaden Berdjansk i sydöstra Ukraina till Karasu i nordvästra Turkiet. Ukraina anklagar Ryssland för att olovligt transportera spannmål från ryskkontrollerade områden och har begärt att det ryska fartyget ska beslagtas. Enligt BBC har man inte kunna bekräfta var det ryska fartyget Zhibek Zholy inhämtat sin last eller var lasten kommer ifrån, men uppger att det finns “bärande bevisning” för att det handlar spannmål från Ukraina.

Ukraina har krävt att fartyget som fraktar spannmål från en ryskockuperad del av landet ska beslagtas. Fartyget ligger just nu utanför den turkiska kusten. BBC har övervakat det ryskflaggade fartyget, Zhibek Zholy, på väg från den ukrainska hamnen Berdyansk till den turkiska hamnen Karasu.

Det är inte klart var dess last kom ifrån eller hur den erhölls, men Ryssland har anklagats för att ha stulit spannmål från områden i Ukraina som de kontrollerar – anklagelser Ryssland förnekar.

Berdyansk ligger i Ukrainas södra Zaporizhzhia-region, vid Azovska sjön.

Nyheten om fartygets avgång från Berdyansk tillkännagavs på sociala medier-appen Telegram av Yevhen Balytskyi, som nyligen utsågs av Ryssland till guvernör i de ockuperade områdena i Zaporizhzhia.

Balytskyi sa att 7.000 ton spannmål skulle skickas till “vänliga” länder.

Balyskyi tillade att fartyg från Rysslands Svartahavsflotta skulle “säkra säkerheten” för resan och att hamnen hade rensats från havsminor.

Han redigerade senare inlägget och tog ut referenser till fartygets last och destination.

En videonyhetsrapport om skeppets avgång har också delats på flera pro-Kremlin Telegram-kanaler som visar det tillsammans med ett ryskt marinfartyg i en hamn, som identifierades som Berdyansk av reportern.

Genom att jämföra videofilmerna med satellitbilder av hamnen har vi kunnat bekräfta att det filmades i Berdyansk.

Väderförhållandena i videon och vinkeln på skuggorna längs hamnen tyder på att den filmades på morgonen den 28 juni.

Vissa funktioner längs skeppets skrov, som dess namn, suddades ut i videon. Men BBC har bekräftat att fartyget som lämnade Berdyansk är detsamma som nu ligger utanför den turkiska kusten, baserat på bilder från Telegram-inläggen samt ögonvittnesskildringar som gavs till en ukrainsk sjöfartsexpert.

BBC har också kunnat spåra de tidigare rörelserna av Zhibek Zholy när den tog sig mot Ukraina för att hämta sin last.

Den 22 juni reste den från Turkiet och lämnade sin last i den ryska hamnen Novorossijsk. När den sedan närmade sig den ukrainska kusten förlorades dess spårningssignal – vilket tyder på att den hade stängts av.

Signalen återkom först den 29 juni när den gick tillbaka söderut bort från den ukrainska kusten. Den här spåraren rapporterar också på vilket djup fartyget ligger i vattnet – och det tydde på att fartyget hade tagit på sig last.

Michelle Bockmann, marknadsredaktör på Lloyd’s List Intelligence, anser att detta är “misstänkt” beteende.

Hon säger att många lastfartyg stänger av sina spårare under en del av sina resor i Azovska sjön, men de flesta återupptar sina sändningar när de når sin avsedda hamn.

Det är inte klart om fartyget har för avsikt att lossa sin last i den turkiska hamnen Karasu eller fortsätta sin resa söderut genom Bosporen till en ännu okänd destination.

Den registrerade ägaren till Zhibek Zholy, ett kazakstiskt företag som heter KTZ Express, har berättat för nyhetsbyrån Reuters att fartyget har chartrats av ett ryskt företag. Den tillade att den rådfrågade de inblandade parterna och skulle följa alla sanktioner och restriktioner.

Zhibek Zholy avbildad i Berdyansk

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Ryssland skeppar stulet spannmål?

 1. Hörde i något nyhetsprogram att Kina skulle ha lagt ut en order på 300
  flygplan till Europeiska Airbus? Men den nyheten har helt tystats ner?
  Var det en för het nyhet för Regimmedia??? Ingen liten order om den
  är sann?

 2. När man betraktar ekonomin som helhet, så är Kina och Indien fullt upptagna med att pungslå Ryssland. Kina och Indien köper rysk olja och kol med rejäla rabatter 20-30% under världsmarknadspris och Kina samt Indien accepterar endast fysiskt guld som betalning för sin export till Ryssland då de inte har förtroende för den på konstlad väg uppumpade ryska rubeln. Inte direkt vad Kreml troligtvis förväntade sig.

  Börjar sakta verka som om förhållandet mellan Putin och Xi kan börja likna förhållandet mellan Lukaschenka och Putin.

  Misstänker att när dammet väl lagt sig kommer kineserna att storhandla i Ryssland och betala i cent istället för dollar.

  8
  5
 3. Vill inte säga att det vimlar av facistiska putinister här på bloggen, men ett och annat förvirrat inslag, med halvsanningar och direkta lögner, får man ta del av. Skulle tro att de har en mall att gå efter. Ständigt samma figurer.

  8
  6
 4. Kanske bäst att sänka skeppet så att andra civila (?) sjömän ser att de lätt kan dö om de befatta sig med stöldgods från angripen land !

  15
  15
 5. Khazakstan har f ö ungefär lika stor vete-export som Ukraina. De är dock beroende av andra länders utskeppningshamnar eller av järnväg/vägtransport. Kina köper allt säljbart de kan komma över.

  20
  28
 6. Turkiet spelar under täcket med Ryssland. Syns tydligt i NATO förhandlingarna.

  Ukraina är förlorarna i detta osmakliga spel.

  Fascismen verkar attrahera många här på bloggen. Undrar vad de tycker när de vaknar upp och inser att fascismen är verklig och att deras frihet upphört.

  28
  7
 7. Stjäla lite vete som krigsbyte är väl en piss i Atlanten jämfört med när USA tog guld och valutareserverna som krigsbyte i t. ex. Irak och Libyen.

  32
  48
  • Eller som när Sverige överlämnade Estlands guldreserv till Moskva ? Estland hade ju fört sitt guld till Sverige för att ha det i säkert förvar. Sedemera blev Sverige tvunget att ersätta Estland för guldet då Estland återigen blev fritt, Sverige hade ju bevisligen brutit mot avtalet mellan Sverige och Estland.

   16
   21
  • Så om någon stjäl får du också stjäla? Eller hur tänker du?

   USA bombade rejält under andra världskriget så att Ryssland bombar och dödar tusentals i Ukraina det gör inget eller?

   Eftersom Ryssland bombat Tjetjenien, Homs och Aleppo till grus borde USA få bomba S:t Petersburg och Moskva…

   21
   12
  • Man kan tycka vad man vill om det men man kan inte äta guld. Att Ukraina inte kan få ut sitt spsnnmål på världsmarknaden är förödande för världens livsmedelsförsörjning.

   18
   1

Kommentera