Stockholm stänger förskola med muslimska kopplingar

ISLAM. Stockholms stad har dragit in tillståndet för den fristående Saimagårdens förskola, Rinkeby-Kista, med koppling till den muslimska friskolesfären. Beslutet grundas bland annat på ett yttrande från Säpo. ”Det var en enig nämnd”, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Saimagårdens förskola

I maj beslutade Skolinspektionen om en stängning av grundskolan Framstegsskolan i Rågsved efter att Säpo larmat om att eleverna riskerade att radikaliseras.

Nu har Stockholms stads utbildningsnämnd haft samma yttrande som grund för att stänga Saimagårdens förskola i Akalla som drivs av samma stiftelse som Framstegsskolan.

Enligt skolborgarrådet och nämndordförande Isabel Smedberg-Palmqvist (L), som redan tidigare varit kritisk till stiftelsen Framstegsskolans verksamheter, togs av en enig nämnd på fredagsmorgonen.

– Vi som nämnd saknar kompetensen att göra den typen av bedömning. Men skriver Säpo att det finns risk för radikalisering så får vi lyssna på det. Det är den enda myndighet som besitter den typen av information.

Smedberg-Palmqvist säger att utbildningsförvaltningen gjort en fullständig så kallad ägar- och ledningsprövning. I den framkom enligt henne även avgörande brister i skolans ekonomi samt att ledningen brustit i den ekonomiska redovisningen till Skatteverket.

Yttrandet från Säpo författades ursprungligen för Skolinspektionens tillsyn av den grundskola som stiftelsen Framstegsskolan driver i Rågsved. I det beskrivs bland annat hur en person som företräder en ”totalitär ideologi” tillåtits ha inflytande över skolan och att det finns en risk att elever radikaliseras.

Enligt Säpo är mannen en slags företrädare för det Muslimska Brödraskapet som grundades i Egypten. Organisationen bedöms inte som en terrororganisation av Säpo eller något annat västland men dess ideologi är ändå oförenligt med svenska fri- och rättigheter, menar myndigheten i sitt yttrande.

Framstegsskolan har överklagat Skolinspektionens beslut och har vunnit en delseger. Förvaltningsrätten har gett prövningsrätt och meddelat att skolan, som enligt beslutet skulle stängas i augusti, får fortsätta sin verksamhet så länge rättsprocessen pågår
Förhoppningen är att det inte ska bli på samma sätt här då vi har ett bredare underlag för vårt beslut. Men det kommer ju att vara upp till domstolen att bedöma, säger säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

-Pettersson undrar varför det nästan alltid är muslimska skolor som råkar illa ut. Sällan kristna eller judiska, har muslimerna otur?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Stockholm stänger förskola med muslimska kopplingar

 1. För en månad sedan gick Liberalerna ut med att man omvärderat synen och vallöftet om tuffare tag mot friskolorna och tre dagar senare röstade Liberalerna nej till tuffare ersättningsregler för friskolorna.

  På Liberalernas val-kickoff gick partiledare Johan Pehrson ut med att Liberalerna numera ändrat sin syn på friskolorna men i riksdagens utbildningsutskott röstade Liberalerna nej till tuffare regler för friskolorna.

  Under tisdagens sammanträde i riksdagens utbildningsutskott var det således endast S, V och MP som ställde sig bakom regeringens förslag om tuffare regler för friskolor och rättvisare villkor för kommunala.

 2. Skolan öppnar igen efter sommarlovet. Sanna minn ord. Ja sär, ja sr ………..

 3. Islamismen är det största hotet mot en frihetlig och fredlig utveckling i upplysningens tidevarv.

  Medeltiden är förbi (utom möjligen i de fascistiska länderna) och framsteg görs endast genom idogt arbete. Böner har aldrig hjälpt någon och kommer heller aldrig att hjälpa någon nu eller i framtiden.

  15
  • Varför skickar man inte helt enkelt ut föräldrarna ur Sverige? Islamismen för inget positivt med sig så varför skall vi hålla dess dysfunktionella medeltids människor under armarna med bidrag?

   16
 4. ”..-Pettersson undrar varför det nästan alltid är muslimska skolor som råkar illa ut. Sällan kristna eller judiska, har muslimerna otur?..”

  Det är bara ANMÄLNINGSBENÄGENHETEN som skiljer förstår väl du… 😉

  21

Kommentera