Första nya stålverket i Europa på 50 år

INDUSTRI. H2 Green Steel har fått klartecken av Mark- och miljödomstolen att starta byggandet av ett stålverk i Boden, skriver Umeå tingsrätt i ett pressmeddelande.

Tingsrätten konstaterar att det är väl känt att ståltillverkning innebär ett ingrepp i naturmiljön och att det kommer att påverka boende i området såväl som vid byggandet och när det kommer i drift.

En viktig faktor i bedömningen är att bolaget visat att de kan, och ska, vidta skyddsåtgärder för att undvika störningar i mesta möjliga mån.

H2GS (H2 Green Steel) har också fått bifall till att få ta tillståndet i anspråk även om domen överklagas, vilket betyder att de kan påbörja arbetena på en gång, säger tekniska rådet Per Lagervall.

-Pettersson undrar var elen ska komma ifrån? H2 Green Steels planerar en elförbrukning på tolv terawattimmar per år i full drift, vilket kräver en medeleffekt av 1400 megawatt och det är bara en av många satsningar i norr.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Första nya stålverket i Europa på 50 år

 1. 30% dyrare stål till ingen nytta i norrland, tack för kaffet?
  Nya varvskrisen, säljer som smör till utlandet?

 2. Nu blir elen dyr i Norrland också.
  Måhända sticker även de techbolag som har serverhallar, Finland ligger inte långt bort och har också bra kylmöjligheter vintertid.

 3. ÄR det därför S gått med på att bygga ut kärnkraften, så vi andra får betala deras subventionerade elförbrukning
  Det är inte så man skrattar innan man går till sängs

 4. Mycket stor risk för ett ekonomiskt fiasko som skattebetalarna får stå för. Allt som har med ”grön” att göra fördyrar och blir osäljbart i slutänden. Mp har haft sin peak och fördärvat landet med sina omöjliga (läs idéella) påhitt. Hoppas de åker ur riksdagen!

  19
 5. Då ska vi se, etableringsstöd på några miljarder, miljöbidrag, driftsstöd och lite annat från staten, sedan en del stöd från kommunen och i slutändan blir det kanske/kanske inte något av det hela.

  14
  • Stålverk 80 var ett planerat industriprojekt och ett statligt prestigeprojekt för socialdemokraterna. Det stoppades 1976 av den borgerliga regeringen.

   H2 Green Steel är ett privat projekt som kommer att kosta många miljarder i privata pengar även om de försöker få etableringsstöd från EU och staten.

   • De kommer få mängder med indirekt stöd, forskning, diverse förmåner kommunalt, kanske subventioner till den som köper ”miljöstål” m.m.
    Vi betalar om vanligt, vinsten går till aktieägarna. Ett transfereringssystem från folket till ägarna helt enkelt. De kommer bli rika oavsett om det blir fiasko.

   • Ägarna är redan rika. Annars går det inte att göra en sådan satsning. Jag tycker det är bra att privata ägare satsar kapital i Sverige som sedan ger arbetstillfällen och skatteintäkter för kommun och stat.

    Vinsterna beskattas också om det blir några, även om en del hamnar i privata fickor för att sedan i bästa fall användas till nya investeringar.

    De flesta företag/företagare är justa och följer spelreglerna. Annars skulle det här landet aldrig gå runt.

 6. Elen är inget större problem eftersom stamnätet är underdimensionerat och på så vis begränsar överföring söderut och tack vare detta försvinner behovet av att bygga ut stamnätet för att få mer överföringskapcitet. Detta stålverk och de andra investeringarna som planeras i norr ser till att all el som produceras behövs lokalt i norr så det finns inget surplus att exportera till andra delar av Sverige och detta spara enorma summor som inte behövs investeras i stamnätet.

  20
  • Fast det blir ju problem för norrlänningarna eftersom deras el blir dyrare samtidigt som de förväntas avveckla allt fossilt.

Kommentera