Rysslands reträtt från Ormön en liten seger för Ukraina

UKRAINA. Den ryska reträtten från Zmiinyi Island, den så kallade Ormön, i Svarta havet, som bloggen skrev om tidigare, är inte bara en symbolisk seger för Ukraina – det är även en strategisk succé. Det skriver BBC:s Steve Rosenberg i en analys.

Ormön ligger bredvid farleden Odessa – Istanbul i Svarta havet

Rosenberg beskriver det som en ”väldigt liten sten” som lämpar väl att placera avancerade robotsystem på, men tror samtidigt inte att den ryska reträtten kommer ha någon väsentlig effekt på krigets utgång.

Att Ryssland beskriver det som en ”gest av välvilja” för att förenkla att mat kan föras ut ur Ukraina beror troligen på att Kreml vill framställa sig själva som ”the good guys” för den inhemska publiken, skriver Rosenberg.

The Telegraphs försvarsredaktör Dominic Nicholls skriver om öns betydelse för en potentiell landsättning av trupper i hamnstaden Odesa. Att Ukraina sedan en tid tillbaka placerat nya artillerisystem i staden kan vara ett skäl till att Ryssland nu påstår sig vara ointresserade av att hålla ön, skriver Nicholls.

Om Ryssland gett upp ambitionen att ta Odesa, och hela Ukrainas kustremsa i söder, är det en ”enorm utveckling”, skriver Nicholls.

-Pettersson tror det är första segern för Ukraina sedan de fick raketartillerisystemet Himars från USA.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Rysslands reträtt från Ormön en liten seger för Ukraina

 1. Jag förvånas över att det finns så många fascister som stöder Ryssland på bloggen. Är fascismen den nya trenden även i Sverige?

  Demokrati, jämställdhet, medbestämmande, …osv verkar inte intressera folk längre.

  Vad finns det för dragning till putsade stövlar och korruption? Är den ryska fascismen det nya populära för klimataktivisterna?

 2. Kanske ger det bättre möjligheter för Ukraina att göra om den ryska svartahavsflottan till u-båtar.

  16
  6
 3. Nu vet vi vad som krävs för att Ryssland ska visa god vilja – ett rejält kok stryk”, skriver Mychajlo Podyljak, rådgivare till Volodymyr Zelenskyj på Twitter

  25
  10
  • Det är så det fungerar bäst när det gäller att stopp på en mobbare. Att mesa sig med samtalsterapi är nästan värdelöst.

   7
   2

Kommentera