Tre ur bortalaget åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Linköping

ISLAM. Åklagaren väcker idag åtal mot tre personer som misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Linköping den 17 april i år. Den 14 och 17 april 2022 genomförde polisen flera insatser i området Skäggetorp i Linköping. Insatserna syftade till att upprätthålla ordning och säkerhet i samband med koranupplopp. Vid händelsen den 17 april skadades flera poliser, även polisfordon fick skador.

Jeander

Under påskveckan möttes polisen av ett våld och en omfattning som vi inte varit med om tidigare, vilket var en stor utmaning för de som jobbade på plats. Med tanke på omfattningen har det också varit ett stort arbete för oss i utredningen att identifiera och kunna binda individer till de brott som begicks, säger John Skoog, utredningsledare på polisens grupp för grova brott i Linköping.

Det här är det första åtalet i samband med koranupploppen i Linköping under påskhelgen. Fler förundersökningar pågår med andra misstänkta, och beslut i åtalsfrågan i andra utredningar kommer att fattas längre fram.

Målnummer i Linköpings tingsrätt: B 1676-22.

Om Skäggetorp på bloggen…

De åtalade är:

 • Moulham Abo Gamous, född 2000,
 • Husein Khaled Husein, född 2003, medborgare i Statslös och Sverige.
 • Elvedin James Emini, född 1995,

Moulham Abo Gamous, Elvedin Emini och Husein Khaled Husein har tillsammans och i samförstånd med varandra och med flera andra medgärningsmän angripit och stört polisverksamhet genom att använda våld och hot om våld mot poliser, skadat polisfordon som används i verksamheten och vidtagit annan otillbörlig åtgärd, allt enligt nedan.

Efter att Rasmus Paludan i sociala medier aviserat att han skulle komma till stadsdelen Skäggetorp i Linköping den 17 april 2022 för en manifestation har en större folksamling samlats i Skäggetorp. I folksamlingen har ett mycket stort antal personer agerat i uppsåtligt och förenat våld mot polispersonal och polisiär egendom.

Våldet har bestått i omfattande stenkastning, kast av andra lösa föremål, sparkar och slag med tillhyggen riktat mot såväl polismän som polisfordon. Det har även kastats så kallade bangers och skjutits iväg fyrverkeriraketer mot polismän och polisfordon. Däck och kundvagnar har rullats ut för att hindra polisbilar från att komma fram. Bildäck har antänts.

Rutor till två privata fordon har krossats och brännbar vätska hällts in. Ett av fordonen har antänts. Sten och någon form av smällare har kastats in i en privat lägenhet och orsakat skador. Som en följd av gärningen har minst 25 poliser rapporterat att de skadats, varav 2 poliser så pass allvarligt att de uppsökt vård antingen direkt i samband med gärningen eller i efterhand. Flera poliser har rapporterat om
påtaglig psykiska påverkan efter händelsen. Minst en privatperson har träffats av sten och ådragit sig en allvarlig hjärnskakning. Minst åtta polisfordon har skadats.

Moulham Abo Gamous har för egen del kastat ett stort antal stenar mot polisfordon och polismän vid upprepade tillfällen och på olika platser i Skäggetorp. Moulham Abo Gamous har även sparkat på polisfordon, rusat med folksamlingen och gjort aggressiva gester mot polisen.

Husein Khaled Husein har för egen del maskerat sig och vid upprepade tillfällen kastat stenar mot polisfordon och sparkat på polisfordon.

Elvedin Emini har för egen del vid upprepade tillfällen kastat stenar mot polisfordon och gjort aggressiva gester mot polisen. Han har också varit pådrivande genom att med gester och tillrop uppmana folkmassan som polisen lyckats skingra att återkomma.

Alla gärningsmännen har genom sitt agerande och sin närvaro på platsen utgjort en del i den samlade händelsen och uppmuntrat övriga gärningsmän i deras brottsliga gärning.

Moulham Abo Gamous, Husein Khaled Husein och Elvedin Emini begick gärningen med uppsåt.

De tidigare åtalade och dömda är:

Rinkeby:

 • Umedzhon Giyoev, född 1988, medborgare i Tadjikistan, döms till 6 månaders fängelse, ingen utvisning men saknade uppehållstillstånd i Sverige och hade fått avslag, men sprang ändå. Dömdes för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

Örebro:

 • Hussein Al-Maliki, född 2001, medborgare i Irak, döms till 5 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, våld mot tjänsteman, ingen utvisning. Staten betalar advokat och målsägarbiträde med 275.000 kronor.
 • Abdullahi Ibrahim, född 2000, medborgare i Somalia och Sverige, döms till 4 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman. Ingen utvisning. Advokaten kostar skattebetalarna 179.000 kronor.
 • Ali Kafarnawi, född 1993, medborgare i Syrien, döms till 4 års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt utvisning på livstid. Advokaten kostar skattebetalarna 199.000 kronor.
 • Hussain Kafarnawi, född 2000, medborgare i Syrien, döms till 4 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt utvisning på livstid. Advokaten kostar skattebetalarna 211.000 kronor.

-Pettersson säger att det hittills står 8 – 0 till bortalaget, fler åtal är på gång, jag hoppas det blir många utvisningar…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Tre ur bortalaget åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Linköping

 1. Vår riksdag och media har arbetat stenhårt med att skapa det samhälle vi har idag!

  Är det någon klok person som är nöjd?

  19
 2. Apropå utvisningar som Pettersson och även Kent här nedanför hoppas på, – hoppas kan man ju alltid,
  Tankesmedjan Timbro:
  Grovt kriminella i Sverige utvisas inte om de riskerar tortyr, omänsklig behandling eller förföljelse, och kan leva fritt i Sverige, ofta i närheten av tidigare brottsoffer. Inga särskilda åtgärder vidtas, utan de kan fortsätta begå allvarliga brott och åter bli dömda till utvisning. Att de grips, döms och utvisas om och om igen är alltså fullt möjligt och sker.

  En utredning har tillsatts för att se över svensk reglering med tyngdpunkt på straffrätt, dvs hur domstolar dömer och inte på verkställigheten. De lagändringar som bygger på utredningens förslagä föreslås att träda i kraft den 1 januari 2023.
  https://timbro.se/smedjan/grovt-kriminella-blir-outvisningsbara/

  Pettersson citat: ”blir smågrinig, det har Sverigedemokraterna föreslagit sedan de kom in i Riksdagen för drygt tio år sedan och lika ofta har förslagen röstats ned samtidigt som SD kallats rasistiskt och främlingsfientligt.Varför ska det dröja till 1januari 2023 innan det blir verklighet, Morgan?”
  https://petterssonsblogg.se/2021/06/30/det-ska-bli-lattare-att-utvisa-brottslingar-enligt-forslag/

  17

Kommentera