Det ska bli lättare att utvisa brottslingar enligt förslag

BROTTSLIGHET & UTVISNING. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har i dag tagit emot betänkandet Utvisning på grund av brott – ett skärpt regelverk, där flera regeländringar föreslås. Syftet är bland annat att fler personer som döms för brott ska kunna utvisas, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Steget Efter. Morgan Twittrar

Regeringens särskilda utredare Niklas Wågnert, tillika chefsrådman i Stockholms tingsrätt, har haft i uppdrag att skärpa reglerna om utvisning på grund av brott, stärka skyddet mot utvisning för brottsoffer och se över reglerna om att neka och återkalla uppehållstillstånd på grund av brott.

SOU 2021:61 Utvisning på grund av brott – ett skärpt regelverk

I betänkandet föreslås bland annat:

 • Att utvisning på grund av brottets allvar ska kunna ske vid lägre straffvärden än i dag, det vill säga att straffvärdegränsen sänks från tolv månader till sex månaders fängelse.
 • Att det ska ställas högre krav på att personer som är utländska medborgare har etablerat sig i det svenska samhället, till exempel genom arbete, studier och kunskaper i det svenska språket, för att kunna undgå utvisning.
 • Att regeln om synnerliga skäl, som innebär att det ställs högre krav för att utvisa den som varit bosatt länge i Sverige, tas bort.
 • Att domstolen vid straffmätning och val av påföljd inte längre ska ta hänsyn till de negativa konsekvenser som utvisningen innebär för den tilltalade. Detta ska istället beaktas när återreseförbudets längd bestäms.
 • Att även socialnämnden ska få ansöka om ett 30 dagars uppehållstillstånd för offer för människohandel och människoexploatering när personen vill ha betänketid för att återhämta sig och ta ställning till om han eller hon vill samarbeta med de brottsutredande myndigheterna.
 • Att det införs en skyddsregel mot att återkalla ett uppehållstillstånd för personer som utsatts för allvarlig kränkning i det förhållande som ligger till grund för uppehållstillståndet. Regeln syftar till att stärka skyddet mot utvisning av personer som utsatts för exempelvis hedersrelaterad brottslighet.

Betänkandet kommer nu att skickas ut på remiss. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Förslagen ingår i betänkande som under onsdagen lämnades över till justitieminister Morgan Johansson (S). – Den som begår allvarliga brott i Sverige och inte är svensk medborgare ska regelmässigt utvisas ur landet, säger Morgan Johansson i en kommentar.

-Pettersson blir smågrinig, det har Sverigedemokraterna föreslagit sedan de kom in i Riksdagen för drygt tio år sedan och lika ofta har förslagen röstats ned samtidigt som SD kallats rasistiskt och främlingsfientligt.

 • Varför ska det dröja till 1januari 2023 innan det blir verklighet, Morgan?
 • När kommer lagen som gör det möjligt att dra in medborgarskap som fåtts på felaktiga grunder Morgan?
 • Vad är det du inte förstått under alla dessa år Morgan?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Det ska bli lättare att utvisa brottslingar enligt förslag

 1. Kommer nog tyvärr aldrig att genomföras. Tänk vilket jävla liv det kommer att bli på alla brottslingar och deras advokater om det blir utvisning för lite stök, som dom kallar det. Och alla övriga till vänster kommer att hålla med. Alla som anklagas för brott i Sverige måste få stanna här. Även om dom inte har här att göra över huvud taget.

 2. Ett missförstånd!
  Det är inte svenska lagar som bestämmer när utvisning döms ut och framförallt om utvisningar verkställs.

  DETTA BESTÄMMER VÄNSTEREXTREMISTERNA INOM JURISTNÄTVERKEN HILDA, RUBEN, IDA resp Legal Lady!

  RENSA BORT DOMSTOLSKORRUPTIONEN!

 3. Då gäller det att kunna avlöva kriminella från det utdelade medborgarskapet också.

 4. För lite för sent för räddhågset, men vad skall man förvänta sig av Sveriges i särklass sämsta regering, annat än skådebröd.

 5. Mycket bra, men inte tillräckligt och 20 år för sent. Inkompetenta idioter. 👎👎👎👎

 6. Tja det var i grevens tid.. Dagarna innan sina sista,som ”minister”…
  ”Så dags att ge ko´n hö,när den redan e dö”..
  F.ö. tycks trollen han hittat din nya sida,redan efter få dagar…. ;(

 7. Han mena inte att utvisa brottsoffer. Brottslingarna är det ju synd om. Ser man ju på aktivisterna i rättvisan. Man vet ju inte vad dom har råkat ut för. Så det måste ju sluta med att utvisa brottsoffer. För allt lelle Morgan gör blir ju tvärtom.

Kommentera