Ryssland kommer inte att svara bara diplomatiskt

UTRIKES. Ryssland kommer att svara ”praktiskt” på Litauens förbud mot ryska godstransporter till Kaliningrad. Det säger ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova, rapporterar Reuters.

Maria Zacharova

En av frågorna har handlat om huruvida vårt gensvar uteslutande skulle vara diplomatiskt. Svaret är nej, säger Zacharova.

Ryska myndigheter har tidigare kallat stoppet för en ”öppet fientlig åtgärd” som ”strider mot allt”.

Litauens premiärminister Ingrida Simonyte svarar att det är ”ironiskt” att Ryssland klagar på påstådda kränkningar, med tanke på att landet brutit mot ”i stort sett alla internationella avtal”.

Ingrida Simonyte

Enligt SVT:s korrespondent Liselott Lindström är de ryska hoten väntade och ingenting som oroar Natolandet Litauen nämnvärt.

De kommande dagarna kommer visa vilka åtgärder Ryssland är villiga att ta, säger Lindström.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Ryssland kommer inte att svara bara diplomatiskt

 1. Den som rättmätigt kan göra anspråk på Kaliningrad (Königsberg) är inte Polen, det är Tyskland. Rätt ska vara rätt. Königsberg var huvudstad i Ostpreussen från medeltid tills 1945 då den ”gavs bort” till Ryssland i överenskommelsen som träffades på Jalta. Ostpreussen och staden Königsberg rensades på tyskar, dvs de som inte mördades, de fördrevs under grymma och omänskliga former bara för att de var födda som tyskar. Jag vet för min släkt mördades alla i Königsberg.

  20
  1
 2. Kanske dags att lämna tillbaka Kaliningrad till den rättmätiga ägaren Polen.

  16
  15
  • Lisa:
   Går man som du sååå långt bak i historien,kan du lika väl förklara att Sverige är rättmätiga ägare till Ost-Preussen..,, Senaste besättning skedde av Preussen och c:a 5 miljoner av deras folk flydde eller dödades (dels sänktes) av ryssarna 1944/45..

   6
   11
 3. Ja, ryssen kommer att sätta in sina >60 år gamla T-62 då de har brist på modernare vagnar, samtidigt kommer de att sätta in VDV från Pskov ( som i praktiken upphört existera tavkvare ZSU ) samt spetsnaz från Moskva ( vilka är i samma tillstånd som VDV från Pskov )

  9
  12
  • Både Danzig och Ostpreussen var kopplade till Tyskland med fartygstrafik och med tåg som rullade ex-territoriellt genom Polen utan att stanna. Precis som dagens ryska tåg från Kaliningrad (Königsberg) genom Litauen till Vitryssland fvb Ryssland.

 4. Suwalkikorridoren…
  65 km mellan Vitryssland och Kaliningrad Oblast… (Norra Ostpreussen)
  Platt jordbrukslandskap genom vilket ryska stridsvagnsarmeer lätt skulle kunna nå Kaliningrad (Königsberg)

  19
  7
  • ”Platt jordbrukslandskap genom vilket ryska stridsvagnsarmeer….”
   Om de hade några kvar.
   Dessutom har det visat sig att i den typen av landskap blir ryska stridsvagnsarméer till ryskt stridsvagnsskrot.

   23
   11
 5. Maria Zacharova verkar inte vara riktigt påläst om internationella regler och hur de skall följas.

  Jag har alltid trott att ryssar har haft bra utbildning men här ser vi en som verkar ha problem med att tolka texter.

  Bådar inte gott för Ryssland på sikt om inte ens höga potentater klarar av att läsa och förstå regelverk som har internationell status.

  Det verkar som kunskap viktigare i Litauen och det lovar gott för framtiden.

  33
  16
 6. Man kan ju undra om idén med att stoppa de ryska tågens genomfart är något som har initierats av USA/NATO. Och i så fall kan man också undra vilka garantier Litauen har fått av dessa?
  Personligen tror jag att Zelenskiy trodde sig ha ett större stöd från USA/NATO än han fick och därför agerade som han gjorde innan ryssarna sjösatte sin special operation.
  Anser nog att Simonyte kanske ska tänka mer på sitt land och sina landsmän innan hon börjat genomföra en USA/NATO politik.

  Ingen rök utan eld, som man säger.

  27
  30
  • Onkel Vanja, fascismen verkar ha slagit rot även i demokratiska länder. Vad är det som är så lockande med fascism och islamism? Vilken frihet ger dessa båda auktoriteter? Eller är det bara blanka stövlar som det längtas efter?

   27
   11
  • Lång utläggning utan konkret kunskap. EU ligger bakom Litauens agerande. Kallas sanktioner. Allt svammel om Nato/USA, är rysspropaganda.

   32
   12
   • Dissidenten, Du som uppenbart har den rätta kunskapen, förklara gärna för en ovetande varför ett litet land som Litauen inte borde bekymra sig för sin egen säkerhet i första hand.

    4
    4
   • Jag tror att Litauen tänker på sin egen säkerhet och har räknat ut att om Putin vinner i Ukraina står baltstaterna på tur.

    6
    3
   • Petterssons 21.59, det må så vara. Men ser man till baltstaternas läge, så har de ett sämre läge rent logistiskt sett än vad Ukraina har för införsel av vapen och utrustning .

    4
    2
  • Litauen lär bli besvikna på hjälpen från NATO. Det bidde en tumme.

   19
   26
   • Litauen är besvikna på Ryssland/Sovjet, de bidde ingenting…🥱

    16
    8

Kommentera