Regeringen öppnar för kärnkraft, kanske…

ENERGIPOLITIK. Regeringen öppnar för att förlänga driftstiden för de svenska kärnkraftverken – och utreda små modulära kärnkraftverk.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) lugnar inte mig när det gäller Sveriges energiförsörjning. Bild: Regeringskansliet

Efter valet vill regeringen ha blocköverskridande energisamtal.

Vi vill se om vi kan nå en ny energipolitisk överenskommelse för att säkra Sveriges energiförsörjning för framtiden, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Strålsäkerhetsmyndigheten får i uppdrag att ta fram nya föreskrifter för ny reaktorteknik som små modulära reaktorer, samt se över hur befintliga reaktorer kan fortsätta att användas. Syftet är att säkra elproduktionen i takt med ett ökat elbehov.

Nu ser vi till att anpassa regelverket efter de behov som Sverige och svensk industri har i den snabba omställning som nu sker. Prövningen av kärnkraftverk ska ha höga krav på säkerhet och miljöskydd, och regelverk ska vara effektiva och ändamålsenliga, säger Farmanbar på en pressträff tillsammans med klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Andra förslag är att utreda möjligheten att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader i hela landet, samt att kompensera dem som drabbas när vindkraften byggs ut.

Regeringen vill också korta ansökningstiden för vindkraft långt ute till havs, och modernisera vattenkraften.

-Pettersson säger att det är ett icke-besked om kärnkraft. Inget om fler stora anläggning på nya platser, utreda SMR och åren går…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Regeringen öppnar för kärnkraft, kanske…

 1. Putin tackar för havsvindkraftverken. Blir enklare för hans SU-34:or att bomba sönder, inget luftvärn ute till havs.

  16
  2
  • Nu tror jag inte det är så effektivt att bomba hundratals vindkraftverk som står en bit ifrån varandra och luftvärn finns på fartyg och jaktplan.

   11
  • Det blir svårare för kustförsvarets radaranläggningar att upptäcka flygplan och ev. andra föremål som Putin kanske skickar på oss.

   • @Bosse S, Modern radarteknik filtrerar bort fasta eko. Däremot är det inte bara fåglar som blit krockade av vingarna utan lågflygande (krigs)flygplan riskerar att.krocka om de inte har info och rätt utrustning.

 2. Att i elfte timman, när man börjar förstå att det krävs lite lögner för att uppnå nytt mandat, häva ur sig detta som man motarbetat sen MP fick bestiga scenen och satte klorna i S. Det är bara patetiskt av ett regeringsparti, så jä..a genomskinligt!

  28
 3. Inte ett ord om problemen i dag. Som regeringen har skapat genom att avveckla kärnkraftverk och kraftvärmeverk i förtid genom straffskatter. Och vika sig för EU och indela landet i elområden där syd drabbas för att Tyskland gjort sig beroende av ryska gasen, vilket är deras problem.

  Någon som litar på hårfrisörskan Annika Strandhäll eller dataingenjören Farmanbar när de förklarar hur det ser ut i Sverige. Vi såg ett reportage i TV4 där en moder med dotter har ett företag som säljer spettekakor. Förr var elräkningen på 3000 kr. Nu på 13000 kronor. De måste lägga ner. Så är det för stora och små företag i dag. Det begriper inte Strandhäll och Farmanbar.

  39
 4. Varför skulle vi låta sossarna var med och styra, de som orsakat att hamnat i denna prekära situation.

  Luktar valfläsk lång väg, stäng ute vandalerna.

  35
 5. det är bara val fläsk. regeringen har på ett effektivt sätt satt svensk energiproduktion på undantag så till een grad att vi har n lång och besvärlig lågkonjunktur framför oss..
  om sossialdemokraterna hade för avsikt att förse svensk industri mf energi så hade man inte aligerat dig med miljömupparna Centerpartiet .detblyser lång väg att detta något an svammlar om till valet efter valet är det ju det vanliga hålbarhets svamlet som gäller

  27
  1
 6. Nej till vindkraft. Bättre att satsa på det som fungerar, vattenkraft och kärnkraft.
  Sedan är det oseriöst av sossarna att slänga ut denna blänkaren innan sommaruppehållet och på så sätt försöka ta bort energifrågan från valdebatterna.

  De har inte en tanke på att utöka kärnkraften eftersom det skulle innebära mindre skatteintäkter för dem. Kom ihåg det den 11/9.

  42

Kommentera