Ukraina kommer att leda till Putins undergång

UKRAINA. Kriget i Ukraina kommer leda till den ryske presidenten Vladimir Putins undergång. Det tror hans tidigare allierade, och en av Rysslands då rikaste personer, Michail Chodorkovskij.

Bild från SVT

Michail Chodorkovskij var tidigare en av de rikaste och mest inflytelserika oligarkerna i Ryssland. 

Han var dessutom en av Rysslands presidents närmaste allierade. Han uppges ha varit en av de personer som var med och förde Vladimir Putin till presidentposten under 90-talet. Samtidigt, efter att Sovjetunionen kollapsade växte de ryska oligarkerna fram och bland de allra främsta fanns Chodorkovskij som köpte Yukos. På den tiden var det Rysslands allra största oljebolag. 

Den relationen skulle Relationen snabbt bli sämre när han valde att försöka utmana om presidentskapet i Ryssland. Den tidigare oligarken greps 2003 efter att han anklagats för ekobrott. 2005 dömdes han till fängelse, och satt fängslad till 2013 då han benådades av Putin.

Då hade Chodorkovskij fått nog och valde att lämna Ryssland, och idag bor han i London och har en uppskattad förmögenhet på 500 miljoner dollar, vilket motsvarar 4,7 miljarder kronor. Han har skrivit en bok om sina tio år i fängelse.

I en ny intervju med Financial Times berättar han nu om hur han ser på det ryska klimatet, president Vladimir Putins framtid på posten och hur Ryssland ser på Nato. 

Om Putin vinner i Ukraina kommer han, på grund av inhemska problem i Ryssland, vara tvungen att inleda en konflikt mot Nato. Och det är ett krig han inte kan vinna, säger han till tidningen

Det, bedömer han, kommer leda till att Putin till slut faller. 

Hade det det inte varit för alla de offer ett krig kommer medföra hade jag sagt att jag är rätt glad för att han är på väg mot sin undergång. Men kriget i Ukraina hänger helt och hållet på västvärlden, säger han. 

Just hur väst har agerat inför och under konflikten är något Chodorkovskij har varit kritisk mot. Det upprepar han i intervjun med Financial Times med. 

– Om vi inte klarar att hantera denna ”pest” vi nu ser i Ukraina kommer det att sprida sig till andra länder, säger han. 

Numera leder Michail Chodorkovskij en exilorganisation som heter ”Open Russia”, vars mål bland annat är att återställa rättsstaten i Ryssland. Just Chodorkovskij var rådgivare till den tidigare ryske presidenten Boris Jeltsin under 1990-talet och han har länge varit involverad i politiken. 

I tidigare intervjuer har Chodorkovskij sagt att han ångrat att han varit så nära den ryske presidenten Vladimir Putin. 

Jag kunde väl ha ansträngt mig mer, men jag var inte politiker på den tiden. Istället lät jag Boris Jeltsin ta hand om politiken, och han fick själv avgöra vem han skulle rekommendera som sin efterträdare. Men nu inser vi allihop hur fel vi hade, säger Chodorkovskij till SVT

Upday

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ukraina kommer att leda till Putins undergång

 1. Betr Kina, Pakistan skall vara missnöjda med sina kinesiska fregatter, vapensystem mmlär fungera perfekt, dvs allt från radar till missiler harvisat sig ha stora problem.

  7
  2
 2. sanningen med putin är ju att han är en millitär och detta betyder att ryssland är en militärdiktatur kgb är en militär orgenisation .
  och det är väl så att medans den civiliserade värden gort sig av med militära diktaturer så har Ryssland återgått till militärdiktaturen man dyrkar idiotervsom adolf hitler eller franko piotjet och andra galningarna

  6
  5
 3. En handfull på bloggen kämpar febrilt med att skylla oredan i världen på USA, NATO, EU, judar, sossar, nazister, utomjordingar eller vad som helst. Alla tänkbara konspirationsteorier köper de med hull och hår, och håller fast vid som fossil i ett ”Gammalt Stenblock”.

  Allt handlar om att hylla den store missförstådde ledaren Putin, som blivit inlurad i denna lilla militärtekniska operation av ondskefulla krafter som vi vanliga dödliga inte förstår. Resonemangen tyder dock mest på åldersrelaterad sinnesförvirring.

  Men, kanske man trots allt kan ana spår av sanning i skuggan av dessa förvridna idéer?

  Före det lilla ingreppet i Ukraina reste Putin till Xi Jinping och försäkrade sig om stöd i alla väder. Sen åkte han hem och startade sin operation.

  Xi bara log och nickade vänligt vid besöket. Det tolkade Putin som ett okey till att attackera den fria världen. Därigenom lyckades Kina dra igång ett eget litet proxykrig för att kunna studera vad som kan hända nästa gång, när de själva tar initiativet…

  Kina har nu lärt sig att först dra åt tumskruvarna inom ekonomi och handel, sen blir det dags att aktivera det andra hemliga proxyvapnet: ”Little Rocketman”…

  …eller så lyckas vi avskräcka Kina genom att stoppa Putin nu!

  41
  20
  • Hoppas att han får rätt så vi blir av med denna cancersvulst på mänskligheten vid namn Vlademir Putin.

   35
   18
  • Så du rättfärdigar kriget med att Ukraina har några nazister i sin armé?

   Ok, då har alltså Kina eller EU eller NATO rätt att bomba sönder Ryssland pga Wagnergruppen? Putins egna nazistiska armé!

   Skillnaden mellan de Ukrainska hjältarna och Wagner är att ukrainarna försvarar sitt eget land mot en angripare medan Wagner skickas ut av Putin på olagliga blodiga uppdrag i många olika länder! Ren terror, precis som detta krig.

   Putin ska inte lägga sig i andra länders inre angelägenheter!

   29
   8

Kommentera