Ska LKAB tvingas ned?

MILJÖ. Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) är en gruvdriftskoncern, ägd till 100 procent av svenska staten, grundad 1890 med järnmalmsbrytning i Kiruna och Malmberget som huvudsaklig verksamhet. LKAB:s helårsvinst mer än fördubblades 2021 och den statliga gruvkoncernen delar ut över 12 miljarder till ägaren, svenska staten.

LKAB. Pressbild Fredric Alm.

LKAB:s överklagan om miljötillstånd i Kiruna avslogs, av en oenig domstol. 4 års arbete plus 3 års hantering, 100 miljoner kronor i utredningar, allt rakt ner i papperskorgen. Detta på grund av ett formellt fel. Bergvärmeägare med brev utan med en tidning.

Det är oerhört frustrerande att en oenig domstol till sist valde att avslå vår överklagan. Vi kan inte ha en miljöprövning som innebär att prövningens fokus ligger på formalia och processdetaljer, i stället för miljö- och samhällsnytta. Det måste bli tydligare vad som krävs för att göra rätt. Den här gången gäller det ett samråd, där det uppenbarligen råder delade meningar om vad lagen kräver. Men vi måste så klart acceptera domstolens beslut, förutsatt att vi inte väljer att överklaga till högsta instans, säger Niklas Johansson, direktör Kommunikation och klimat, LKAB.

Den skiljaktige ledamoten bedömde dock att samrådsförfarandet genomförts på ett godtagbart sätt. Det finns heller inget uttalat krav på direktutskick av inbjudan till samråd i miljöbalken. Trots det väljer även Mark- och miljööverdomstolen att avslå ansökan på grund av just detta.

Trots att ingen i Kiruna kan ha missat att vår verksamhet påverkar samhället, att det inte är en fråga som lyfts av medborgare i Kiruna som inte känt att de förstått eller inte lyssnats på, så kokar ju detta ner till att domstolen anser att vi inte gjort vad en otydlig lag kräver för att kalla särskilt berörda till samråd och just innehavare av energibrunnar. Vi har lagt flera år på detta till en kostnad på över 100 miljoner kronor. Att då inte kunna rätta saknar helt proportion. Om en sådan liten tuva kan välta en central del av den svenska klimatomställningen, då är den enda slutsatsen att miljöbalken som den ser ut idag har blivit ett hot mot klimatet och måste ändras, säger Niklas Johansson.

Läs mer Pressmeddelande

-Pettersson undrar om de gröna khmererna vill krossa svensk industri…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ska LKAB tvingas ned?

 1. Beslut i riksdagen och kommuner är offentliga. Man publicerar namneligen vem som röstade ja eller nej och vem som var feg och avstod.

  När en domstol tar beslut så visar media mycket sällan namn. Inte ens nu när några utvalda med hög lön säger att vi lägger ner verksamheten i Kiruna så får vi veta vilka dessa är och vem som sa ja och nej.

 2. Att en liten skara idioter och fåntrattar håller på att förstöra en hel värld är konstigt och att dom får hålla på.
  Det verkar som att alla bara jamsar med,är det någon som säger emot så får han fan för det.

  13
 3. Svar JA! De gröna Khméerna gör allt de kan för att förstöra hela världen. Se bara hur Pakistan och Sri Lanka går in i stenåldern just nu! Bägge länderna har antagit “Grön Hållbarhet, och nu saknar de el resp mat!
  IDIOTER!

  19
 4. Förstatligande av LKAB 1907, initialt 50%, efter 50 år resten, är den största socialiseringen i svensk historia, möjligen Gustav Vasas indragningar undantagna, genomfördes av en högerregering.

  8
  1
  • Det var socialdemokrater som drev igenom det slutgiltiga förstatligandet av LKAB, men de första, och avgörande, initiativen togs långt tidigare, och det på högerinitiativ.

   7
   1
  • Kiruna är på intet sätt Sveriges vackraste stad, slaggberget syns väl var man än är.

   Men om det är priset för att jobba och bo så nära Svensk underbar natur, så förstår jag dom som bor där.

   Så länge det finns malm kvar, så måste Kiruna bestå, även efter flyttningen.

   Det bor folk där, som själva har valt det. Miljömupparna kan fara till ett ställe som man förr inte fick säga på radion.

   Åk dit, och kom inte tillbaka!

 5. Jag misstänker starkt att de flesta av Kirunas nu skattebetalande befolkning föredrar att inte kastas ut i arbetslöshet.

  18
 6. Det är så vi lotsar Sverige mot forntiden .
  Allt enligt MP och S,s värdegrund och politik

  26
  1

Kommentera