Regeringen tittar på att slopa F-betyget

SKOLAN. Nu öppnar regeringen för att slopa betyget F, rapporterar DN. Anledningen är att betyget stänger ute många elever från skolan. – Vi har ett system i dag som bygger på tävling, konkurrens, utslagning. Det är många som känner sig dumma, utanför. När man med samma kravbild hade kunnat ställa frågan på ett annat sätt och få fler att känna sig okej, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) håller en pressträff om regeringens förslag på lagändringar för ett mer likvärdigt och rättvist skolval.

Skolminister säger också att systemet som infördes av den borgerliga regeringen 2011 bygger på en myt om att barn är lata. – Genom att stressa och skapa rädsla skulle de väckas. Hotet att bli utslagen skulle göra att alla skärpte sig, säger Lina Axelsson Kihlblom (S).

För er som inte gått i skolan under senare år betyder F underkänt.

-Pettersson minns när Sverige hade världens bästa skola, skapat av socialdemokraterna. Då hade vi betyg varje höst och vårtermin från första klass så att skylla på den borgerliga regeringen är ynkligt efter att S haft makten i snart åtta år.

De generationerna har fostrat några av de mest riskvilliga, de bästa problemlösare och investerare någonsin. De senaste 50-60 åren har varit en explosion av nya idéer. Vi hade frihet, fiasko, succéer, förälskelser och ansvar, och vi lärde oss att förhålla oss till alltihop.

Vissa elever var inte så kvicka som andra i skolan, de fick helt enkelt gå om ett år. Några gick det åt skogen för, men troligen färre än idag trots alla regler, barnombudsman, FN:s barnkonvention, psykologer och kvartssamtal.

Lagom krav är bra, och att kräva att elever ska få godkänt i alla ämnen är inte för mycket.

-Pettersson hade betyg i uppförande och ordning samt notering om skolk. Jag kan garantera att vi inte var några helgon men vi lydde lärarna och hälsade artigt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Regeringen tittar på att slopa F-betyget

 1. Behövs verkligen skolan?

  Se bara allah dessa migranter som importerats och som knappt kan skriva eller läsa än mindre förstå klockan. De verkar dock klara sig bra. Och ersättning för det de gör (om de nu gör något) räcker för att leva drägligt. Sedan kan de skaffa extra knäck. De kriminella nätverken frågar inte efter betyg eller hur bra de läser eller skriver. Det räcker med att klara av en kniv eller skjutvapen och att du röstar rätt..

  SÅ BEHÖVER VI VERKLIGEN SKOLAN???

  11
 2. Men var blev alla hjärnkirurger, ingenjörer och övriga med fantastisk
  utbildning av? Blev dom knarksmugglare alla??

  21
 3. Det enklaste är väl att bara behålla högsta betyget, då blir ju ingen dålig.

  23
 4. Synd att man inte kan göra likadant med sittande regering, då hade man
  öppnat upp för begåvningar som idag ställs utanför??
  Istället för sådana som på alla till buds stående medel klänger sig kvar?

  14
 5. Typisk sossepolitik
  När kriminaliteten skenar slutar de att offentliggöra statistiken
  När invandringen gått över styr görs det inga folkräkningar
  När Pisaresultaten störtdyker tar man bort betygen .
  När kommunala skolor visar slutresultat vill man förbjud privatskolor
  När Svenska pensionärerna börjar knorra vill man höja pensionerna för importerade röstpensionärer .
  Men bara fram till valet .
  Den 12 september börjar framtiden för Svenskarna .

  26
  • Det verkar som den utlovade tusenlappen tillbaka för den hutlösa bensinskatten dragits tillbaka. Men den tillfälliga bensin-skattesänkningen gäller ännu, fram tills valet är över.

 6. betygen är ett mått på skolan duglighet. och det har ju blivit regel skolan inte leverera .. man kan konstatera att eleversom får F i skolan valt en skola där förmågan att lära är obefintlig. ! det gör ju att man som förälder måste vara särskilt vaksam i valet av skola.
  nägra tipps at holla kol på skolor där man hittar sjuta ungar på toaletten bör unvikas lika sant där det driver runt kriminälla gäng som säljer narkotika och sliter sv anda barn kläderna och snor mobiltelefoner .! efter som det finbs fri skolor så kan man ju helt enkelt gå upp på skolan och kontrollera hur verksamheten drivs..
  det finns ingen anledningen till att ens egna barn skall stå ut med misshandel och mobbong för att sossialdemokraterna bestämt att ngen får kunna mer än alla andra

  14
  2
 7. Att stryka F betyget kommer inta att fungera. Resultatet blir att E blir det nya ”underkänt”.

  27
 8. Gå ett steg längre. Lägg ner skolan. Då blir det ingen skillnad, vad gäller barnens prestationer. Alla är lika okunniga och korkade, som massimporten av ”kompetenshöjarna”, från MENA-länderna. Det är sann inkludering och jämlikhet! Allt i sann sosseanda.

  37
 9. Ska vi verkligen lura eleverna att tro livet inte är en tävling?
  Hur ser eleverna på märkeskläder, mobiler, väskor, cyklar, mopeder, pengar?
  Hur gör eleverna i de tävlingarna?

  32
  • Jag tycker att alla som verkligen vill det får bli piloter, kirurger (vad gäller plastikoperationer fungerar det redan) vapenhandlare, operasångare och statsminister. Allt annat är både orättvist och oförenligt med Värdegrunden.
   Det behövs ingen skolgång alls om de individuella önskemålen får styra.
   Lite som med friskolorna fast tvärtom och mycket bättre.
   (En kort övning i Pk-tänkande)

   12
 10. Vi har ju bevisligen redan ett samhälle där mindre begåvade kan ta sej ända upp i riksdan.

  45
 11. Å så e’ vi ganska många som funderar på att skippa nuvarande regering .
  Nu har de haft 8 år på sig att förstöra Sverige .
  Nu röstar vi fram nybyggarna .
  Så börjar vi om och gör rätt .
  Jaaaa vilken bra idé.

  26
 12. Ge alla stort A så är dom av med det problemet!
  Precis som med antagningskraven för att bli polis! Bort med kraven, låt alla bli sina egna poliser!
  Avkriminalisera också narkotika, mord och våldtäkter, så är Sveriges höga brottslighet också löst…
  Och öppna gränsen ännu mer för ännu fler invandrare från högintellektuella länder som Somalia, Sudan Iran, Afganastan etc. så löses landers alla övriga problem i ett huj!
  Centerns rödtjut ville ju importera 30 millioner negrer, javisst, det löser problem som vi inte ens visste om att det existerade!
  -Men säj till innan det sker så jag hinner flytta, jag vill inte känna mig ännu mer underlägsen och utanför än jag redan gör, nu när dom enorma massorna av intellekt och kompetens väller in i landet!

  29
  2
 13. Ja varför inte
  ta bort E också så känner sig alla lite mer inelligenta och mer inkluderade
  ta bort D så har vi snart världens mest bästa skola med enbart genier
  Och alla i S platsar som regerings medlemmar

  25
  1
  • Borde man inte fundera på varför skolan var bättre förr ? Varför inte se elefanten i rummet någon gång ? Det är väl ganska uppenbart att som det ser ut i samhället idag så ser det även ut i skolmiljön.Man behöver inte ha Einsteins intelligens för att begripa vad problemen bottnar i..

   12

Kommentera