Putin ljög även för Kina

UTRIKES. Rysslands president Vladimir Putin räknade med stöd från bundsförvanten, Kinas president Xi Jinping, när Västländernas sanktioner punkterar den ryska ekonomin. Men förhoppningen om att Kina skulle erbjuda en ekonomisk allians när Ryssland stängdes av från internationella betalsystemet Swift har grusats. – President Xi är arg eftersom Putin ljög om sina avsikter kring Ukraina, säger Rysslandsexperten Tim Ash till The Guardian.  

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping. Bild: Kremlin.ru

I början av Rysslands invasion mot Ukraina var det många som spådde att västmakternas sanktioner mot Ukraina skulle bli veka och att Ryssland genom att samarbeta med sina allierade skulle kunna runda dem. 

Men båda antagandena visade sig vara felaktiga, skriver The Guardian. – Sanktioner har överträffat de flestas förväntningar och även Putins, säger Tim Ash, Rysslandsexpert vid tankesmedjan Chatham House, till The Guardian.

Ash tar också upp att bolag som McDonald’s själva valt att lämna landet. Totalt handlar det om omkring 1000 större bolag, enligt Ash.

Effekterna har blivit kännbara. En följd som mest drabbar välbeställda ryssar är att importen av botox har sjunkit med 74.500 enheter mellan januari och mars, jämfört med samma period förra året, efter att en stor västerländsk tillverkare avslutade exporten till Ryssland. 

Men avkylningen påverkar hela den ryska ekonomin som kastats in i en djup recession och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) bedömer att den kommer krympa med 10 procent under året, rapporterar The Guardian.  

I maj sjönk bilförsäljningen till 24.000 bilar i Ryssland. En minskning med 83 procent i jämfört med månaden före – och en än större minskning jämfört med i maj 2021 då det såldes närmare 150.000 bilar. 

Som en följd av sanktionerna har det även uppstått brist på flygplansdelar och komponenter till IT-system. 

När Ryssland uteslöts från betalsystemet Swift förväntades Kina kliva in och erbjuda en alternativ allians med Moskvas centralbank – men så blev det inte. 

President Xi är arg eftersom Putin ljög om sina avsikter kring Ukraina. Nu när invasionen är i verket har den utlöst en levnadskostnadskris i Kina som förvärrar Xis andra ekonomiska problem, säger Tim Ash till The Guardian. 

Att Putin räknade med Xis ekonomiska stöd bedöms som en rejäl blunder. 

Det var en stor brist i Putins strategi att tro att Kina skulle lösa ut honom. Det var en kolossal villfarelse, säger Yakov Feygin, Rysslandsexpert vid amerikanska Berggruen Institute, till The Guardian

-Pettersson säger att Putin har ljugit och brutit varenda avtal som går att bryta mot och på lång sikt får Ryssland akta sig för Kina i ryska fjärran östern. Där bor det miljoner asiater och Kina kan få för sig att dela ut kinesiska pass och sedan invadera för att befria de egna invånarna. Alltså samma taktik som Putin visat vägen med. Dessutom ha Ryssland och Japan än idag inte undertecknat något fredsavtal efter 2:a världskriget på grund av att Japan har berättigade krav på Ryssland.

När ska Ryssland lämna tillbaka de ockuperade Tusenöarna?

Michail Gorbatjov var Sovjetunionens ledare 1985-1991 och dess förste och siste verkställande president. Han monterade fredligt ned Sovjet med glasnost, öppenhet. Brittiska premiärministern Margaret Thatcher förstod tidigt Gorbatjovs betydelse när djupfrysningen mellan öst och väst var som värst, och hon sade: – Den mannen går det att göra affärer med! Usa:s president Ronald Reagan sa samma sak…

Vladimir Putin går det inte att göra affärer med han måste bort.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Dela detta:

13 thoughts on “Putin ljög även för Kina

 1. Många PUTINISTER-FASCISTER-ISLAMISTER på bloggen idag!

  Nyttiga idioter som sedan kommer att välkomna ryssarna när de kommer till Gotland.

  Hur tror ni det kommer att gå med allah bidrag när ryssen tar över? Men de kanske kan ersättas med böner?

  O, ALLAH ge mig en kamel!

  10
  9
 2. Jag har hittills träffat få kineser som inte ljuger oavbrutet för egen vinning. Men det gör ju knappast att Putin framställs i bättre dager. Nej, fy fan för kommunistländerna. Vi borde sluta handla med dem.

  24
  4
 3. Om Putin lagt en bråkdel av den stora krigskassa han utvecklar nya vapen med,
  på att rusta upp landet materiellt så hade Ryssarna haft det bra, och själv hade han nu i semestertider seglat runt i sin enorma lyxjakt på flera hundra miljoner,
  och skrutit om sitt land, nu har han bara gjort sig ovän med resten av världen?

  Han lever kvar i andra världskrigets vansinne, och precis som en annan dåre
  tro att ett land kan dominera över resten av världen!

  25
  8
 4. Putin ljuger värre än en häst travar, men här på bloggen har han ivart fall
  några beundrare. Sen får säkert det ryska folket också lida för hans idiotiska
  krig mot ett broderfolk, han ger sig nog fan på att erövra hela Ukraina, men det
  får han nog bara drömma om!

  22
  9
 5. EU:s fullkomligt idiotiska sanktioner mot Ryssland bekommer dom inte nämnvärt.
  Däremot punkterar den vår egen ekonomi med skyhöga bränslepriser och mångdubbla el.priser som resulterar i dubbla matpriser och andra dagliga varor!
  Det är alltså vi som drabbas p.g.a. av dom odugliga fjantarna som styr EU, inte Ryssland!
  Och vem tjänar på vansinnigheterna, jo det gör staten som får in ännu fler miljarder skattepengar och kan importera ännu fler otämjda vildar från östliga muslimländer!
  Som i sin tur ställer till ännu mer helvete för oss och vårt fosterland!
  När fan ska vi få en regering som begriper detta enkla basala?

  34
  29
  • Inflationen beror sannolikt till stor del på att massa gratispengar delats ut i världen (USA) under pandemin. Ökar penningmängden stiger priserna.

   Inflationen driver sen upp räntorna.

   Höga energipriser beror på att vi inte kan skicka vår egen billiga vattenkraftsel från Norrland till skåne. Istället exporteras den billigt medan vi köper tysk brunkols-el eftersom mupparna stängt kärnkraften!

   Bensinpriserna beror på sanktionerna men utan sanktioner så hade Putin använt oljan till utpressning så det hade nog blivit samma effekt.

   Matpriser beror på vete och gödselbrist pga kriget. Inte mycket vi kunde ha gjort annorlunda!

   Förutom kärnkraften då….

   28
   3
   • “Höga energipriser beror på att vi inte kan skicka vår egen billiga vattenkraftsel från Norrland till skåne. Istället exporteras den billigt medan vi köper tysk brunkols-el eftersom mupparna stängt kärnkraften!”

    Jag har visat här tidigare att vi vissa dagar exporterar mer energi än vad de nu nerlagda kärnkraftverken levererade. Bristen på effekt i EO3 och EO4 beror nästan uteslutande på att energi exporteras från dessa områden i sådan omfattning att överföringskapaciteten från vattenkraften inte räcker till. Skulle man öka på överföringskapaciteten för dyra pengar skulle elpriset öka ytterligare då ännu mer el skulle kunna exporteras vilket skulle fullständigt sänka svensk industri.

    Enda lösningen för tillfället är att kapa elledningarna ut ur landet.

    4
    2
   • De höga energipriserna beror helt och hållet på att man lagt ner sex fullt fungerande kärnreaktorer. Vi hade utan problem kunnat fortsätta exporten av samma kapaciten utan att märka något om de inkompetenta grönmuppspolitikerna hållit sina fingrar borta ifrån våra energisystem.

    Det är inte bara kärnkraften man har försökt förstöra. Massor av små väldigt viktiga vattenkraftverk har redan gjorts olönsamma och lagstiftats bort.

    När det tyska banditföretaget Eon fick köpa Sydkraft, som i sin tur köpt upp nästan alla energiproducenter i Sydsverige, även en del i Västernorrland, så satte man igång och sålde av delar av vattenkraften till Norge och bytte till sig andelar av flera av våra kärnkraftverk.

    Sen några år efteråt bildar man ett nytt trixande företag (Uniper) som man flyttar över kärnkraften och reservkraften (Karlshamnsverken) och en del strategiskt viktiga energiproducenter.

    Uniper river och säljer sedan europas modernaste gaskraftverk i Malmö och Helsingborg till Vietnam efter bara några års drift

    Eon och Uniper har inte under de år de ägt energisystem i Sverige lagt ner några stora pengar på nyinvesteringar.

    Man köpte ett färdigt väl fungerande och med hög räntabilitet system som svenska folket betalat, för att sen i stort sett köra alltihop i botten, samtidigt som man plockar ut högre och högre priser som försvinner in i bolaget i ren vinst.
    Troligen investeras det friskt någon annan stans än i vårt land.

    Så går det när man släpper in utländska rovgiriga företag i viktiga samhällsfunktioner.

  • Gangsters gör man inte affärer med och den gruppen tillhör gangsterväldet Ryssland.

   7
   4
 6. Det lär inte vara några problem om man ska tro en handfull av bloggens specialister. Ryssland har själva all teknik de behöver, dessutom bättre än tekniken i väst. De kan öppna ett eget betalsystem, trycka egna dollar, bygga Moskvich bilar och Tupolev flyg. McDonalds har de tagit över och de kan lägga en rödbetsbiff mellan två barkbröd. De är dessutom så härdade och vana med fattigdom så inga sanktioner biter på dem. Precis som i Nord Korea. Juche! Heil Putin!

  31
  10
  • Just Nordkorea blir väl den enda Distans dom kan flyga till , alla andra
   har förbjudit Ryska överflygningar?

   16
   5

Kommentera