Att samtala med Putin är inte att ge honom rätt

UTRIKES. Att förstå att Ryssland har betett sig illa är nödvändigt. Att ha förståelse för beteendet är däremot orättfärdigt. Och att ge efter vore ett historiskt misstag av episka dimensioner, skriver Olof Ehrenkrona på SvD Ledare.

En nöjd Vladimir Putin i mitten omgiven av vännerna, Irans president Hassan Rouhani och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Bild: CC-licens

Gangstersyndikatets logik är att det som offret inte frivilligt avstår, tar syndikatet ändå med våld eller utpressning. Det är inget som syndikatet skäms över. Tvärtom, det är en källa till stolthet och ger en känsla av makt varje gång det lyckas och offret ger efter. Offret, vars roll är att underkasta sig, är svagt och mindervärdigt.

Det är så den ryska utrikesministern Sergej Lavrovs uttalande ska förstås, att de i Kreml är missnöjda med svaret som Nato lämnade över i veckan och att beslutet om vidare åtgärder nu är Putins. Med detta avses de så kallade militärtekniska åtgärderna som man har hotat med.

Det är en asymmetrisk konflikt där syndikatet har ett avsevärt större våldskapital än offret, och redan har visat att man inte drar sig för att använda nävrätten för att nå sina mål. På andra sidan finns en samling aktörer som vill försöka tala aggressorn till rätta. De hänvisar till ett regelverk som syndikatet inte respekterar utan vill ersätta med en ordning som innebär syndikatets dominans och de andra aktörernas underkastelse.

Språket har sina subtila gränser och en sådan handlar om skillnaden mellan att “förstå” och “ha förståelse för”. I syndikatet hanteras hemmafronten genom att skuldbelägga offret och själv ta på sig offerkoftan. “Vår situation är outhärdlig”, “vi bemöts inte respektfullt”, “de lyssnar inte på oss”. Så går tongångarna i propagandan som riktas lika mycket utåt som inåt.

Propagandan har effekt.

Den gällande europeiska freds- och säkerhetsordningen etablerades 1975 genom Helsingforsakten och institutionaliserades 1990 genom Parisstadgan och OSSE:s etablering i Wien 1993. Sovjetunionen upplöste sig själv 1991 liksom Warszawapakten samma år. Allt skedde i enlighet med den gemensamma säkerhetsordningen som skyddar allas suveränitet och territoriella integritet. Regelverket skyddar således även Ryssland och dess säkerhetsintressen. Ukraina, Belarus och Kazakstan slöt dessutom ett särskilt säkerhetsavtal 1994 (det så kallade Budapestmemorandumet) med Ryssland, Storbritannien och USA i utbyte mot att de nya staterna gav upp sina kärnvapen.

Samtliga tio element i Helsingforsakten ger samma säkerhetsgarantier för Ryssland som för alla andra medlemmar i OSSE. Det unika med Ryssland är att landet, utan att vara hotat eller angripet, själv har brutit mot alla dessa tio statuter och även mot det särskilda avtalet om att respektera Ukrainas territoriella integritet. Att förstå att Ryssland har betett sig så illa är nödvändigt. Att ha förståelse för beteendet är däremot orättfärdigt. Och att ge efter och avveckla den existerande freds- och säkerhetsordningen vore ett historiskt misstag av episka dimensioner.

Läs hela Ledaren på SvD…

-Pettersson anser att KGB-mannen Vladimir Putin och hans regering är en samling gangsters som riskerar världens och det ryska folkets framtid…

Putin kommer inte att sluta innan han blir stoppad och det ska inte ske med krig utan med förhandlingar och ekonomi. Ryssland lovade att lämna Moldavien 2003, de är kvar ännu. De har ockuperat delar av Georgien. Putin och Ryssland lovade att respektera Ukrainas gränser men det har de struntat i och han kommer inte att nöja sig med Krim och östra Ukraina.

Det innebär inte att Ryssland tänker invadera hela Ukraina, det är riskabelt med svåra konsekvenser, enormt resurskrävande, blodigt och allmänt en dålig idé. Putin kan nöja sig med att destabilisera Ukraina och byta ut regeringen.

När han är klar med Ukraina kommer han att fortsätta, kanske med att införliva Belarus i det Ryska riket, därefter…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Att samtala med Putin är inte att ge honom rätt

 1. Kanske litegrann off topic, men lite om Ryssland historiskt som kan vara intressant i sammanhanget:

 2. Putin lär ha en sal inrättad för film, troligen har han studerat repriser av Gudfadern och anammat “give them a proposal, they van’t refuse.”
  Han glömmer dock att verkligheten inte är som en film utan betydligt tuffare.

  2
  3
 3. Är det för tidigt på dagen för alla gammelkommunister som brukar rycka in till Putins försvar här på bloggen när hans görande och låtande kritiseras.
  Det verkar också som så att de som försvarar Putin också är antivaxare. Varför?

  2
  14
  • Ska Ukraina, Georgien, Moldavien med flera lida för det du påstår USA har gjort?

   Apropå nävrätt. Hur tror du Ryssland blivit världens största land?

   5
   17
  • Skulle inte påstå att NATO är speciellt försvagade. Tvärtom har de flesta NATO länder upprustat efter att Trump sa till dem att följa avtalet.
   Så NATO skulle vid en konflikt sopa mattan med Ryssland på alla fronter, för att inte tala om de obundna nationer som gränsar till Ryssland som fått land och tillgångar beslagtagna av ryssarna. De kommer nog också passa på att ge igen för gammal ost vid en storkonflikt mellan NATO och Ryssland, alternativt gör det det efteråt när Ryssland ligger ruinerat och slaget.

   2
   7

Kommentera