När ska Ryssland lämna tillbaka de ockuperade Tusenöarna?

UTRIKES. FN:s säkerhetsråd antar då och då resolutioner med kravet att Israel stoppar byggande av bosättningar på ockuperad mark. Frågan är varför FN kallar marken ockuperad? Andra länder ockuperar också mark utan att det tas upp i FN:s säkerhetsråd. Kina har ockuperat och annekterat det jättelika Tibet utan större protester från andra än Tibetanerna.

Sovjetunionen tog efter 2:a världskriget över det tyska Köningsberg, körde iväg eller mördade två miljoner tyskar och döpte om exklaven till Kaliningrad. Även stora områden av Finland annekterades och tömdes på finnar, osv.

Aktuellare är Rysslands ockupation av delar av Moldavien (1991) och Georgien (2008) samt Krim och Donbass i Ukraina (2014) som skedde innan dagens krig.

Den 9 augusti 1945 förklarade dåvarande Sovjetunionen förklarade krig mot Japan. Det var samma dag som USA släppte sin andra atombomb över Nagasaki och bara tre dagar efter Hiroshima. Sovjetiska trupper tog kontroll över det som japanerna kallar Tusen-öarna och Ryssland Kurilerna, senare samma månad, efter att Japan hade förklarat sig besegrat och andra världskriget till sist tagit slut.

Sedan andra världskrigets slut har den tidigare japanska ögruppen Kurilerna varit under ryskt styre och något fredsavtal har aldrig undertecknats. Så formellt är Japan och Ryssland fortfarande i krig, detta efter 77 år och orsaken är Tusenöarna/Kurilerna.

I läckta dokument framgår att Japan tar diplomatiska steg i riktning mot ett återtagande av Kurilerna som beskrivs ”illegalt ockuperade” av Ryssland, rapporterar Kyodo News.

Mot bakgrund av den ryska invasionen av Ukraina så har det diplomatiska tonläget skruvats upp hos flera av ledarna i Rysslands grannländer. Senast i raden: Japan.

”Vi är inte i ett läge där vi kan föra ett samtal” – så beskriver de läckta dokumenten det hårdnade diplomatiska läget länderna emellan.

De läckta dokumenten ingår i utkastet till Japans ”Blåa bok” – en årlig publicering i vilken landet redogör för sina diplomatiska relationer med omvärlden.

Amerikanska trupper hade under krigets slutskede flera olika invasionsplaner för den ungefär 1.300 kilometer långa japanska öremsan – som sträcker sig mellan den ryska halvön Kamtjatkas södra spets ner till den nordöstra delen av japanska Hokkaido. Planerna ansågs dock allt för riskfyllda. När Japan väl kapitulerade, den 15 augusti 1945, ockuperades öarna i stället snabbt av Sovjetunionen.

När världen nu vänder sig mot Ryssland och dess aggressionen i Europa – så tar Japan tillfället i akt att åter aktualisera det geopolitiska läget på Kurilerna.

Det råder samsyn om att Ryssland är problemet, så det är ett bra läge för Japan att påminna om den här ockupationen.

Efter den japanska kapitulationen 1945 så skrevs San Francisco-fördraget. Japan straffades för sin inblandning i kriget genom att förbjudas att använda krig för att lösa internationella konflikter. Landet förbjöds även att ens ha en militärmakt.

Japan har en väldigt kapabel militärmakt och konservativa politiker försöker revidera de formuleringarna som stipulerats Japans så kallade fredskonstitution, och med kriget i Ukraina har diskussionen blivit aktuell.

En officiell publicering av den ”Blåa boken” kommer att ske senare i april. Frågan är då om formuleringarna i det läckta utkastet kvarstår – och hur Ryssland då kommer att reagera.

-Pettersson tittar på kartan och tycker Japans krav är fullt rimliga, nästan i underkant. Tusenöaarna borde enligt mig delas ovanför 1885 års linje mellan öarna Chirpoy och Simushir. Då rent geografiskt, jag vet inte hur befolkningen ser ut på öarna, men misstänker att Ryssland sin vana trogen tvångsförflyttat ursprungsbefolkningen och flyttat in ryssar.

Det tros finnas olja och gas i havsbotten runt om ögruppen, vilket bara det är skäl nog att tvista om vem öarna tillhör. För det andra handlar det om att ha fritt tillträde till Stilla havet för den ryska flottan i Vladivostok. Sundet mellan öarna Kunashir och Iturup fryser inte på vintern och ger ryska krigsfartyg isfri access från Ochotska sjön till den västra delen av Stilla havet.

Japans militär rankas som den 5:e starkaste i världen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “När ska Ryssland lämna tillbaka de ockuperade Tusenöarna?

 1. Samma som att muslimerna borde lämna tillbaka de ockuperade områdena till Israel.

 2. Och när ska bidrags-parasiterna lämna vårt ockuperade foster-land ? När smörgåsbordet är avätet eller…….?

  23
 3. Vi borde lämna tillbaka Gotland till Danmark, Baltstaterna tillbaka till Tyskland etc.
  Hur långt tillbaka ska vi dra gränsen?

  14
  5
  • Skåne och Blekinge är sedan 1658 ockuperade av Sverige. Det är mer än trehundrafemtio år sedan. Gotland borde återfå sitt självstyre.

   De baltiska staterna är självständiga så vem ska lämna tillbaka dem? Ska de överlämna sig själva? Och varför ska de ’lämnas tillbaka’ till just Tyskland?

   Vi borde lämna tillbaka Baltstaterna skriver du. Oskar, vilka är ’vi’? År det du och de som som tycker likadant som du gör?

  • Umm… va?!? Du borde nog läsa en historiebok eller två. Gotland har alltid tillhört Sverige. Däremot bör vi få tillbaka Kexholm och Ingermanland.

   5
   4
   • 1679 var det andra gången danskarna lämnade Gotland.
    Enkel koll Wikipedia.

    3
    1
  • Du menar att när Danmark erövrade Gotland på 1300-talet och höll det till omkr 1600-talet, så har Danmark oinskräkt rätt till ön?

Kommentera