Nya anklagelser om rysk matutpressning

UKRAINA. Ryssland försöker skapa en global matkris för att på så sätt få lättnader i sanktionerna. Det säger såväl EU:s rådsordförande Charles Michel som USA:s utrikesminister Antony Blinken, rapporterar Sveriges Radio med flera medier inklusive utländska.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia. Foto: Manuel Elias/FN

Rysslands FN-ambassadör lämnade i protest ett möte i FN:s säkerhetsråd på måndagen.

Anledningen var ett tal av EU:s rådsordförande Charles Michel, där denne anklagade Ryssland för att använda inställda matleveranser till tredje världen som ett vapen i kriget i Ukraina och ett sätt att kunna se lättnader i sanktionerna.

Michel riktade sig direkt till FN-ambassadören Vasilij Nebenzia när han sade att ryska krigsskepp i Svarta havet som hindrar Ukraina att exportera spannmål har orsakat en global kris.

– Det driver upp matpriserna, driver folk till fattigdom. Ryssland är ensamt ansvarigt för den annalkande matkrisen.

Michel fortsatte med att anklaga Ryssland för att stjäla spannmål från de områden landet ockuperar i Ukraina, samtidigt som man ”skyller på andra”, för att ”på ett fegt sätt” föra ut propaganda.

Det blev för mycket för Nebenzia, som lämnade sin plats i salen. Hans deputerade, Dmitrij Poljanskij, skrev senare på Twitter att Michel varit ”oförskämd”.

USA anklagade i maj Ryssland för att medvetet förvärra den globala matbristen som ett led i invasionskriget mot Ukraina.

Sluta blockera hamnarna i Svarta havet, sade utrikesminister Antony Blinken då.

Under måndagen upprepade han de orden och sade i ett möte inom utrikesdepartementet att det finns trovärdiga uppgifter om att Ryssland stjäl ukrainskt spannmål för att själva exportera det, och på så sätt profitera på kriget.

Även Blinken anklagar Ryssland för att bunkra spannmål för att driva upp priserna och anklagar president Vladimir Putin för utpressning.

Putin hoppas att världen ska ge efter och lätta på sanktionerna. Det är utpressning, helt enkelt.

-Pettersson säger att Ryssland har sedan 2014 med upptrappning den 24 februari 2022 fört ett olagligt, omotiverat och oprovocerat  krig mot Ukraina.

Om några miljoner människor dör i svält på grund av kriget bryr sig inte Putin om. De skyller på andra…

Ukraina har inte glömt terror-svälten som dödade miljoner Ukrainare och orsakades av företrädarna till dagens ryska regering.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Nya anklagelser om rysk matutpressning

 1. När Ryssland attackerar sina grannar, härjar i Ukraina och bombar sönder sjukhus, skolor, industrier, matförråd, bostäder etc så måste omvärlden svara. Två alternativ finns: antingen bomba sönder Ryssland eller försöka med mer västanpassade fredligare metoder såsom sanktioner.

  Väst väljer den milda linjen mot det barbariska Ryssland, ändå är inte Putins språkrör nöjda. I putinisternas värld ska omvärlden betvingas och lyda fascisterna. Omvärlden ska stå med blommor i hand och välkomna orcherna när de bombar sin väg fram i grannländerna.

  Snacka om att verkligheten gör ont för de stackare som vägrat lära sig av historien och förträngt hur det gick för Hitler.

 2. USA, EU och Storbritannien har i över tre månader försökt att skapa en matkris för det ryska folket.

  5
  17
  • Om du menar sanktionerna så började dom 2014 så det är lite längre än tre månader och anledningen är att Ryssland inte följer ingångna avtal.

   Väst borde ha infört hårda sanktioner mot Ryssland redan 2008 då Putin invaderade och lade beslag på 20 procent av Georgiens yta.

   13
   2
  • Det är inte USA, EU och Storbritannien som har beslutat att invadera ett självständigt land som törstar efter att slippa rysk överhöghet. Det är Ryssland som startade kriget – trots att Putin och Lavrov i februari falskeligen lovade att så inte skulle ske.

   9
   1
 3. Märkligt, men jag kommer inte ihåg att jag eller någon annan röstat fram Charles Michel som företrädare. Vem är han? Från vilket land kommer han? Är han släkt med George Michel? 😉

  Man klagar på Putins demokratiska underskott och sedan har ”vi” anonyma ”företrädare” med dold agenda från ett land som bara verkar existera på kartan utsedda av okända med mörka planer.

  Om Ryssland är Sovjet 2.0 så är EU Sovjet 3.0. Fimpa EU och återgå genast till EG. Repatriera minst hälften av eurokraterna och kapa minst halva lönen för resten. Återställ kommissionen till det kansli som det ska vara och utfärda yppandeförbud för tjänstemännen innan de utlöst tredje världskriget. Så mycket kan inte deras aktier i det militärindustriella komplexet vara värda.

  16
  18

Kommentera